Pemmican

Kõik matkatoidust, retseptid, soovitused, energianormid jne.
Kasutaja avatar
sepaonu
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 852
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas sepaonu » 01 Apr 2018, 18:34

Nohik kirjutas:
27 Mär 2018, 15:08
Mis võid puudutab, mingi koguse võtan kaasa kindlasti. Vanasti oli ikka või kaasas matkal, sinna hõõruti küll küll sisse soola
Võta kuivatud peast kaasa. Siin täpsed juhised ja jutud kuidas vanasti seda tehti, pool saad niigi soome keelest aru, teise poole küsid googletransleidi käest.
https://retkipaikka.fi/kuivattu-voi-on- ... tioloissa/
joon jõest, söön jõest

polarbear
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 549
Liitunud: 28 Aug 2013, 21:28
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas polarbear » 01 Apr 2018, 20:45

Lühikokkuvõte:
Lõikad õhukesed laastud küpsetuspaberile, külmutad tunnikese-kaks õues või sügavkülmas ja siis pöördõhuga ahju või toidukuivatisse, temperatuur peab olema alla/kuni 35C, paar-kolm tundi ja valmis. Õhuvahe peab kah kuskil olema, et niiskus minema saaks.
Lõpuks võib veel kevadisele hangele panniga jahtuma panna, varjulisse kohta.
Mul on küll 55C praeahjul miinimum, seega ahjus ei saa, aga kuivatiga võib proovida.
NB, sobib ainult päris ehtne või, mitte võilaadsed rattamäärded.
Pilt

Kasutaja avatar
sepaonu
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 852
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas sepaonu » 01 Apr 2018, 21:19

polarbear kirjutas:
01 Apr 2018, 20:45
Mul on küll 55C praeahjul miinimum, seega ahjus ei saa, aga kuivatiga võib proovida.
Kindlasti on kellegil sellest lühikokkuvõttest ka abi aga ennem, kui kuivati määrimiseks ja pesemiseks läheb mainiks vahele, et kuigi soomes on aprill huhtikuu on tänane päev siiski aprillipäivä.
joon jõest, söön jõest

polarbear
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 549
Liitunud: 28 Aug 2013, 21:28
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas polarbear » 01 Apr 2018, 21:24

Peksa saad, rsk :D Mul või juba külmub ja ahi soojas :D
Pilt

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1296
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas Nohik » 02 Apr 2018, 08:51

Krdi hea, et mul pikad juhtmed on.
All engineers are cyborgs

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1296
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas Nohik » 11 Juun 2018, 22:16

Liha kuivatamisest jäi 190g lihajahu järgi, sain prooviks pemmicani ära teha.
190 g kuivatatud liha
190 g loomarasva
100 g kuiatatud mustikat
55 g kuivatatud gojimarju

Liha oli taine looma väisfilee (maxmoorits), loomarasv mingi kallis ökotoode, mustikas oli kodukuivatatud (arvatavasti paar aastat vana), gojimari oli ka vist ökotoode.
Liha sai kõvasti koriandri ja musta pipraga sisse hõõrutud, soola rohkem moepärast ja ilma igasugu marineerimisesta läks läbi hakklihamasina. Kuivas 7 ööpäeva. Esimese ööpäeva 65 kraadi juures, edasi 57 kraadi juures. Kuivas üsna kivikõvaks, lasin kohviveskiga jahuks (ka selle osa lasin jahuks, mis tatarpudruga plaanis ära süüa). Maitse sai magus, liha väga ei meenuta. Aga see võib jäle olla mu väärastunud maitsemeele küsimus.
Liha läks kuivatisse 4750 g välja tuli 1140 g, seega jäi järgi 24%. Mis on iseenesest kummaline. Enamasti väidetakse, et mitte rohkem kui 20% jääb järgi.
Mustikad oli ka kerge jahuks jahvatada.
Gojimarjadega oli problemaatilisem, hakkasid kleepima. Kui kunagi aega on, proovin neid üle kuivatada. Iseeesest gojimari oleks suhtelislt odav ja lihtne hankida. Ka ökolt saab 16€ per kilo kätte.
Segasin kokku, sai üks plekist kommikarbike ja 190 g rasvapurk.
______
Mõnes mõttes ei imesta siiski, et pemmicami keegi tahab matkale vedada. Ilma jahvatamata võttis kuivatatud liha ikka päris palju ruumi. Jahvatatult mitu korda vähem. Kui rasv sisse sai segatud, tõmbas jahu veel peaaegu poole kokku. Pikema matka kontekstis muutub arukaks.
All engineers are cyborgs

Kasutaja avatar
mrWilson
Administraator
Administraator
Postitusi: 1630
Liitunud: 12 Veebr 2011, 04:31
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas mrWilson » 11 Juun 2018, 23:31

Nohik, kas sa jahvatasid produktid päris pulbriks või jätsid hambale ka miskit väikest tajuda? Ma mõtlen, et kui päris peeneks jahvatada siis loogika ütleb, et on üsna lihataina moodi ollus.

...ja nüüd lisame veidi näpuotsaga lihatolmu. :D
Ah, minge metsa...

Kasutaja avatar
sepaonu
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 852
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas sepaonu » 12 Juun 2018, 08:23

Nohik kirjutas:
11 Juun 2018, 22:16
Kuivas 7 ööpäeva. Esimese ööpäeva 65 kraadi juures, edasi 57 kraadi juures.
See mulle täiesti arusaamatu aeg.
Omal hakkliha max 8- 10h kuivab, poe hakkliha. Kõige kauem kuivavad marjad, näiteks mustsõstar 28h
ja mingi vahepeatusega, et vahepeal on jahvatamine, muidu on raske jahvatada. Ja see mustsõstra
puru ei elustu keeva vee pealevalamisest, vesi jahtub leigeks ära aga marjapuru veel krõmps
ja tuleb juurde kuumutada.
Kuivalihaga on nii, et ma mõned korrad kamraadidele ka teinud, siis nagu ikka toore liha kaal
ja kuivaliha kaal ja jagad osaliste vahel ja loomulikult oleneb, kui painduvaks sa jätad liha aga
mälu järgi on tõde 1/3-1/4 vahel kuivalihal toorest kaalust.
Jahvatatud tolm on UL matkajate tulevik, nädala söök peab taskusse ära mahtuma 8-)
Ilma tolmutamiseta on mul suviste söökide tegemine paar õhtut masinasse toppimine, möödaminnes
käperdamine ja hindamine ja uus nupukeeramine ja siis olenevalt kogusest ühel õhtul paar tundi vaakumpakendamist
mis on kõige aeganõudvam tegevus.
Vahet pole, kus see pemmican on, kommikarbis, siis kommi asemel 8-)
padrunid2.jpg
joon jõest, söön jõest

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1296
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas Nohik » 12 Juun 2018, 09:03

Vabandust, 4 d kuivas, näpp on valele klahvile läinud.
Pikk aeg oli mõnes mõttes juhus. Kui ööpäeva oli kuivanud, siis näis kuiv, aga polnud aega välja võtta, keerasin temperatuuri maha ning jäi homset ootama. Järgmisel õhtul märkasin, et liha on visuaalselt veel kõvasti kahanenud. Lasin siis veel 2 päeva kuivada. Ehk tegelikult käisin 2 p suvilas.

Lasin üsna tolmuks jah (tegelikult jäi tükke sisse), hammastel pole midagi teha. Kuna läheb koos tatrapudruga, siis nagu ongi mõeldud, et imbub tatra sisse. Eks see valmistamine saab nii olema, et läheb koos tatra ja paraja portsu veega vaiksele tulele.

Peab tunnistama, et muidu ma püreeformaati toitude suures ei armasta, ka hautised jätsin jahvatamata, et midagi hammaste all tunneks. Aga kui kuuks ajaks peaks kunagi minek olema, üsnagi kindlasti jahvatan ära. Kõike head korraga ei saa.
Aga lihtsalt see liha oli nii kõvaks kuivanud, et muul moel polnud pakendatav.

Mis vaakumpakendamist puudutab, teeb kadedaks. See kile tundub ka üsna tugev, et ei vaja toit eraldi veekindlat pakendit?

Kui ajakulu vaadata, siis liha tegemine ja jahvatamine oli üsna väikse töömahuga. Hautisega on jama 3 x rohkem. Tulevikus arvatavasti kahandan hautise koguse ühele toidukorrale päevas. Aeg maksab. See va hautis keeb mitu tundi, sest ei saa kiirelt keema ajada. Läbi hakklihamasina aetud kraam hakkab kuumutades üsna kõvasti algul vahutama, kui kiirustada.
All engineers are cyborgs

Hendrik
Huviline
Huviline
Postitusi: 153
Liitunud: 19 Jaan 2017, 15:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas Hendrik » 12 Juun 2018, 10:31

Ega te ei tea, kas keegi Eestis sellist kuivatamist ja vaakumpakendamist teenusena ka pakub või saaks vajalikke vahendeid rentida mingiks ajaks? Endale masinaid osta pole nagu väga sügavat mõtet korra-paari jaoks aastas, aga enne mõnda suuremat matka võiks igast ködi kuivatada ja lasta pärast komplekteeritud toidukorrad kenasti vaakumisse ka ruumi säästmiseks.

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1296
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas Nohik » 12 Juun 2018, 11:20

Ega neid harrastusmasinaid tõenäoliselt keegi väga välja laenata ei taha või tahetakse nii palju raha, et mõttekam on osta.
Ma kahtlustan, et vaakumpakendaja saab 100 raha eest kätte, võib-olla ka vähem, lihtsalt peab siin spetsialistidelt uurima, mis on oluline. Ka hakklihamasin oli vist 60 raha.
Korraliku kuivatiga on rohkem jama, see on suur ja maksab omajagu. Lisaks peab maal elama või rõdu omama, muidu haiseb pärast kogu elamine.
Kui ei raatsi seadmeid osta, on vist mõistlik poetoiduga läbi ajada.
All engineers are cyborgs

Kasutaja avatar
sepaonu
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 852
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas sepaonu » 12 Juun 2018, 11:26

Ma arvan, et kuivatamine teenusena on keerulisem asi, väiksed kogused, omad eelistused, asukoht jms ja vist praktilisem omal praeahjukuivatust teha, kui sõbral pole kuivatit tänava teises otsas.
Vaakumpakendamine teenusena tundub reaalsem mulle, pisifirma, kes miskit liha või kalatoodet toodab.
Vaakumpakendaja on kodus praktiline asi, mul läheb kõik vaakumisse, mis on mõtekas panna sinna, kala, liha, purustatud marjad jms, matkasöökide osa vaakumimajanduses jääb kindlasti alla 10% omal. Selline lihtsam sajapätstüüpi masin maksab suurusjärgus 50-120
http://mvkaubad.com/index.php?page=sear ... mpakendaja
need lingitud vast kalameeste lemmikud ja suht levinud. Nende töövõime on piiratud ja nendega peab kasutama mustrilisi kotte või toru ja aktiivse kasutajana ütlen, et lähevad ka katki need vaakumpakendid vahest ja seda ei saa võrrelda tööstuslike kambermasinatega, mis kasutavad paksu kilet ja kõik muud asjad on kah paremad, keevitus jne ja loomulikult on neil hinnanumber kah teine. Ma kasutan sisuliselt ainult kilesukka, maksab 2x5m ca 11€, universaalne, panen 50cm pika kala ja tikutoosi. Jõudsate masinate, mis suudavad siledat kile käsitleda kottide ja sukkade hinnad on kordades odavamad.
joon jõest, söön jõest

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1296
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas Nohik » 12 Juun 2018, 18:26

Maitsesin pemmicani ära. "Toorelt" ei ole eriti maitsev, aga söömist peatada ka pole kerge. Segasin keeva veega 40g tatrahelbeid ja 40g pemmicani.
Nii väljanägemine kui maitse meenutasid, nagu oleks verivorstipuruga putru tehtud. Viimane asjaolu on tõenäoliselt seotud ka kopsaka annuse koriandriga. Ja kuna verivorst mulle maitseb, võib roa õnnestunuks lugeda.
Ports iseenesest tuli väike, aga võttis näo korralikult õhetama ja kere soojaks, nagu oleks korraliku ülesöömisega tegemist.
All engineers are cyborgs

polarbear
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 549
Liitunud: 28 Aug 2013, 21:28
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas polarbear » 12 Juun 2018, 21:55

sepaonu kirjutas:
12 Juun 2018, 11:26
Ma kasutan sisuliselt ainult kilesukka, maksab 2x5m ca 11€, universaalne, panen 50cm pika kala ja tikutoosi. Jõudsate masinate, mis suudavad siledat kile käsitleda kottide ja sukkade hinnad on kordades odavamad.
Ma ostan Pakendimaailmast vaakumkotte, tuleb kõvasti odavam, kui see jahipoe 2x5m sukapakend või sealsamas pakutav kotipakk. Hindasid ei mäleta nüüd kuid kui kunagi võrdlesin, oli üle poole odavam. Tõsi, 50cm kala sisse ei paki, koti mõõt midagi 20x30cm vms, aga kala saab ju pooleks teha.....
Pilt

Kasutaja avatar
sepaonu
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 852
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas sepaonu » 13 Juun 2018, 10:31

Kotid ongi odavamad ja minu meelest ka praktilised kasutada juhul, kui koti mõõt sobib perfektselt soovidega, no näiteks juhul, kui plaan pangetäis purustatud marju kile sisse panna. Kui kotte peab hakkama väiksemaks lõikama või poolitama, siis ma valin ikka suka mugavuse. Kogu harrastuse peale kuluvat raha vaadates tundub kilevõit samatähtis, nagu mäest alla sõites käigu välja lükkamine. Pikemaks ajaks kala sügavasse panek, kui veel täpselt ei tea, millal sööd ja mis sa tast teha tahad on mu meelest kõige õigem tervelt panna. Ma fileed panen sügavasse väga vähe, on küll mulle kõige lihtsam kalakäsitlus aga pikaajaliselt ei kõlba, kuivab ära sügavas.
Sügavkülma puhastus on mul pikalt olnud jaanipäevaeelsel ajal, kõik viimased lõpud välja, kuumsuits, näpupuhastus ja kalasalat. Kala ikka pole pemmican 8-)
joon jõest, söön jõest

polarbear
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 549
Liitunud: 28 Aug 2013, 21:28
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas polarbear » 17 Juun 2018, 19:38

Ma leidsin selle jaanipäevaeelse inventuuriga mullused vähid sügavkülmast. Kas riskib?
Tavaliselt viimased jõululauale pandud, siis on küll veel igati ok aga nüüd?
Teemasse ka, siin kunagi kirjeldatud- valmistatud pemmikan on vedelenud kõik see aeg tavalises külmikus, kilesse keeratud briketina. Ükspäe tegin putru hommikul ja panin selle kah sisse... nagu eile oleks tehtud. midagi pole muutunud.
Pilt

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1296
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas Nohik » 17 Juun 2018, 21:31

Ürikud väidavad, et pemmican kõlbas vanasti 11a süüa, vaevalt et külmkapis hoiti.
Vähikide kohta ei osk öelda. Tavasügakülmas vist loetakse kala säilitusajaks 3 kuud. Kauem hoitud kalal on üsna sarnane maitse nagu Maxima letis kuivanud kalal. Nende vähkidega võib sama olla, vaevalt et tapab.
All engineers are cyborgs

Kasutaja avatar
sepaonu
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 852
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas sepaonu » 18 Juun 2018, 11:53

Igasuguste sügavkülma säilituste juures on kaks asja olulist. Esimene on see, et kuidas kõik toimus. Kalaga näiteks on ju selline variant olemas, et külamees hoiab teda kollases veeämbris tunde, vastavalt meeleolule laseb tal ära surra vette või päevitab päikse käes, veab pagasnikus, peale pikka autosõitu laseb kodus mõned õlled ja töövõime langedes otsustab kalapuhastamise lükata järgmisesse hommikusse ja järgmine hommik pealelõunasse 8-) Vastukaaluks võib teine külamees kala koheselt õigesti veristada ja võtta vaevaks auto juures ärakäimist ja panna puhastatud kala külmakasti jahtuma, koju jõudes esimese asjana tõmbab vaakumisse ja kiirkülmutab. Ka lahtisulatamine võib toimuda erinevalt.
Teine asi on see, et kas inimene teab sügavkülmas olekust või mitte ja kuidas söök ise on tehtud. Eelarvamus on nagu folkloor, tema levikut ei saa kontrollida. Sadu kordi kuulnud juttu, et suur kala, puine nagu haavapakk, süüa ei kõlba. Millel põhineb see jutt, mitte millelgi, rääkimata oma kogemustest, sest enamusel pole mitte mingeid kogemusi, on soov ainult targutada. Sama pudrujakapsadjafolkloor on ka sügavkülmutamisega.
Kõik, kes ise püüavad kala ja käsitlevad kala hoole ja armastusega ja õigesti ütlevad ka poe kala kohta raibe, see pole ühene tõde aga tõepõhi on olemas. Mina ütlen, et täiesti kindlalt on võimalik ise samasugust või hullemat raibet teha väga lihtsalt ja mitte paha pärast vaid teadmatusest , oskamatusest ja laiskusest tulenevalt.
joon jõest, söön jõest

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1296
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas Nohik » 18 Juun 2018, 14:40

Ei viitsi praegu materjali otsida, kunagi uurisin, siis jäi meelde, et kala nõudvat vähemalt -21 külmikut, -18 polevat piisav. Sellest vist ka vähendatud säilitusaeg - 3 kuud.
Ise kala külmutaja ei ole, pole vist nii palju kala saanud või olen pigem sõbrad külla kutsunud.
Pole ka lisamaitseta sügavkülmakala maitsta saanud. See on arvatavasti 1 põhjus, miks kala kohe ära söönud olen.
Kahtlustan, et nende vähkidega on sama, mittesuitsetaja tunneb maitsevahet, aga ei tapa.
Tegelikult pole jõevähki 35 a söönud, kahju on olnud püüda. Pole neid kuskil nii palju olnud nagu klikiajal, et üks ajab teist taga ja suured nagu labakindad.
All engineers are cyborgs

Vasta

Mine “Matkaköök”

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline