Pemmican

Kõik matkatoidust, retseptid, soovitused, energianormid jne.
Kasutaja avatar
Tarmo
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 683
Liitunud: 17 Okt 2012, 13:09
Asukoht: Rakvere
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas Tarmo » 28 Jaan 2017, 12:00

Pole küll koomaklubi konservi söönud (vist ei ole, korra sai selle seltskonna mõningate liikmetega Tudu onnis ööbitud) , aga seal retseptis on rasv. Äkki mõeldakse selle all pakis searasva ja see küll ei kipu liisuma. Ilmselt on poe paki rasv tehtud ploomirasvast. Vanasti tehti sellist sülti, mis säilis aidas või sahvris 2 nädalat värskena, ilmselt tänu rasvakihile. Või on see liisumise teema rohkem ummuksisse jäämise teema?
Kui väike olin, siis rippus aida laes sabaga suitsuliha millest ma vanaemal tükke palusin lõigata. Liha suitsetati maal naabrimehe suitsusaunas päev või rohkem, täpselt ei mäleta enam. Sabaga suitsuliha oli üks minu lemmiksööke.
...

polarbear
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 549
Liitunud: 28 Aug 2013, 21:28
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas polarbear » 28 Jaan 2017, 12:19

https://www.selver.ee/searasv-rakvere-lk-200-g" onclick="window.open(this.href);return false;

Mine võta kinni, mis seal pakis nüüd täpselt on. Usume, et on see, mis pakil kirjas.
Pilt

Kasutaja avatar
mrWilson
Administraator
Administraator
Postitusi: 1630
Liitunud: 12 Veebr 2011, 04:31
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas mrWilson » 28 Jaan 2017, 12:22

Nagu ma aru saan siis maitseks sa peale marjade midagi muud ei lisanud, soola näiteks? Proovisid? Kuidas maitse on?
Ah, minge metsa...

polarbear
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 549
Liitunud: 28 Aug 2013, 21:28
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas polarbear » 28 Jaan 2017, 12:26

Ei mingeid maitseaineid jah.
Niisama proovides, maitseb nagu rasvane maitsestamata liha :) ehk mingit muud maitset peale rasva ja liha eriti pole.
Homme panen hommikupudru sisse ja vaatan mis teeb.
Pilt

Kasutaja avatar
mrWilson
Administraator
Administraator
Postitusi: 1630
Liitunud: 12 Veebr 2011, 04:31
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas mrWilson » 28 Jaan 2017, 12:28

Aga sa proovi nüüd eriti tühja kõhuga ja vaata kui suur amps magu täidab. Ja kui kauaks.
Ah, minge metsa...

polarbear
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 549
Liitunud: 28 Aug 2013, 21:28
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas polarbear » 28 Jaan 2017, 12:30

Arvestades eeldatavat energiasisaldust, siis näljatunde võtab maha juba suutäis või kaks. Ega rohkem vist niisama seda asja ei sööks kah.
Pilt

Hendrik
Huviline
Huviline
Postitusi: 153
Liitunud: 19 Jaan 2017, 15:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas Hendrik » 28 Jaan 2017, 12:41

Koomaklubi konservis on puhas sulatatud searasv, mida poest pakis osta saab. Pole endal siiamaani rääsumise probleeme olnud, aga pole neid ka väga soojas kaasas tassinud. Rääsumist põhjustab õhu ligipääs, aga kui konservil on korralik rasvakork peal ja õhukindlalt kinni, siis ei tohiks suurt midagi juhtuda. Väidetavalt on nad seisnud pikka aega ka toatemperatuuril riiulis ilma riknemata, ise pole proovinud. Mingil koolitusel kuhu ükskord segastel asjaoludel sattusin rääkis Ülo Kangur, et nemad on pakendand koomakonservi stiilis liha ka lihtsalt mitmekordselt kilekotti, polevat ka probleemi. Endale ei tundu tore võimalus et torkad läbi kilekottide ja siis rasv ujub seljakotis.

Kasutaja avatar
Tarmo
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 683
Liitunud: 17 Okt 2012, 13:09
Asukoht: Rakvere
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas Tarmo » 28 Jaan 2017, 14:39

Hendrik kirjutas:Mingil koolitusel kuhu ükskord segastel asjaoludel sattusin rääkis Ülo Kangur, et nemad on pakendand koomakonservi stiilis liha ka lihtsalt mitmekordselt kilekotti, polevat ka probleemi. Endale ei tundu tore võimalus et torkad läbi kilekottide ja siis rasv ujub seljakotis.
Kusjuures, ega see õllepurk tugevam pole, vaakumpakendi kilekotist isegi oluliselt õrnem.
Minul paar korda kotis õllepurk mõne vopsu saanud ja lekkima hakanud. Tuleb purgile korts sisse ja sealt pritsib udupeent auru välja - purk on kuiv , aga kõrval asjad õllesed. Olen näinud kuidas mõned hobifotograafid õllepurke fotokotis hoiavad - päris hirmus hakkas.
4X4 seltskonnal olid kah Siberi reisil supipõhjad vaakumpakendiga kaasas, külmutatud (külmunud) kujul.
...

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1296
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas Nohik » 28 Jaan 2017, 14:47

Kroonilise liigsööjana ütlen, et rasv on ainuke, mis mul söögiisu ära võtab. Hädaga käib hea taimeõli ka. Pekitükk pole efektiivne.
Järgmine matk lähen kindlasti pemmicani peale välja.
All engineers are cyborgs

Kasutaja avatar
sepaonu
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 851
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas sepaonu » 28 Jaan 2017, 20:03

Lihapekk osutus päiksejänkuks, ok 8-)
Kui pole plaanis triljon aega säilitada seda pemmikani ja kasutada seda lihtsa matkatoiduna, näiteks pemmikan makaronidega vms, siis mõistlik oleks vast kuivaliha alguses ära maitsestada/marineerida. Ma hoian kuivaliha üleöö marinaadis. Mul enda maitse järgi nii timmitud, et ma võin teda näljapärast süüa paljalt ja keegi ei keela mul teda ka toidu sisse panna.
Purustamise koha pealt, mul naine on paar aastat mustsõstart teeks kuivatanud, esimene kord hoidis ka kõrvu kinni, kui köögikombain oigas, järgmised korrad kuivatas mingi maani ära, purustas ja siis kuivatas lõpuni tuhkkuivaks.
joon jõest, söön jõest

polarbear
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 549
Liitunud: 28 Aug 2013, 21:28
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas polarbear » 28 Jaan 2017, 20:24

Üdiselt, kui pole plaanis seda produkti aastate kaupa säilitada, võiks marjad sisse panna nagu on, värskelt või sügavkülmast. Kuivatamine mingit erilisemat efekti ei andnud, peale selle, et kuivasid küpsetuspaberi külge kinni ja pidi küüned krampis maha kraapima sealt.
Samuti paneks järgmine kord röstitud soolapähklipuru või rosinaid ja/või üht-teist muudki suupärast sisse.
Aga homme proovib "as is" ära ja siis teab edasi tuunida. Produkt on ise-enesest piisavalt lihtsalt tehtav ja lootustandev "tee-see-ise" matkatoit, millega saab paljusid kuivaineid jõulisemaks rikastada.
Pilt

Kasutaja avatar
sepaonu
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 851
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas sepaonu » 28 Jaan 2017, 20:44

polarbear kirjutas:Üdiselt, kui pole plaanis seda produkti aastate kaupa säilitada, võiks marjad sisse panna nagu on, värskelt või sügavkülmast. Kuivatamine mingit erilisemat efekti ei andnud, peale selle, et kuivasid küpsetuspaberi külge kinni ja pidi küüned krampis maha kraapima sealt.
Selle kinnikuivamise vastu selline asi
http://www.medifur.ee/tooted/muud-seadm ... -aluslehed" onclick="window.open(this.href);return false;
tobe maksta paberit meenutava eseme eest sellist hinda, ma vist koos masinaga raatsisin 2-3 osta, toimib perfektselt, midagi kinni ei jää, kõige rohkem olen seda kasutanud muna kuivatamiseks ja kui teed neljale inimesele kümeks päevaks omletti, siis kiunud, naine käskis juurde osta neid libenahkasi. Ei tea küll, mis asi asendaks seda nanotoodet aga tahaks teada. Teine koht, kus kasutanud olen, on purustad marjad ja valad selle pläga sinna nanonaha peale, tulemuseks kuivanud matt, millest murrad palju vaja aga selle vaimustus on raugenud, kuna toormoosi/purustatud marjad oluliselt lihtsam vaakumpakendajaga lihtsalt kilekotti keevitada, pärast sulatad lahti, lõikad nurga maha ja lased kaerakördile löraka peale.
joon jõest, söön jõest

polarbear
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 549
Liitunud: 28 Aug 2013, 21:28
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas polarbear » 29 Jaan 2017, 19:57

Diagnoos-kokkuvõte:
Kõlbab söögiks küll ja päris hästi isegi, kui pudru sisse pudistada. 2 inimese hommikupudru sisse u 50-70g seda klotsi on parasjagu rammus ja lihamaitseline ports.
Pilt

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1296
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas Nohik » 09 Mär 2017, 18:24

Kas kellelgi loomarasva õnnestus hankida?
All engineers are cyborgs

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1296
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas Nohik » 17 Mär 2018, 16:14

Plaan alustada suveks pemmicani tegemist. Endiselt küsin, kas kellelgi õnnestus loomarasva hankida ja kas tundus parem kui searasvaga?
All engineers are cyborgs

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1296
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas Nohik » 18 Mär 2018, 10:30

Iseküsin/isevastan, hind on nagu kullal, 42 €/kg koos transpordiga, aga proovin ära, on edaspidi süda rahulik.
http://www.organics.ee/toode/rohumaaveise-rasv/#reviews
All engineers are cyborgs

Kasutaja avatar
sepaonu
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 851
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas sepaonu » 18 Mär 2018, 11:39

Nohik kirjutas:
18 Mär 2018, 10:30
hind on nagu kullal
pigem nagu kullasulamil, sa jäid seda 100% jõllitama, see pole kaal, pakend 190gr ja laias laastus samas hinnasuurusjärgus, nagu kookosrasv ja kuna teda tonnidega ei lähe, siis pole vaja ka pead vaevata 8-)
Omal mingit tahet pole tekkinud selle pemmicaniga tegelemiseks, kuna mingit pointi ei näe peale selle, et jube kift, teeme ise mingi vanaaegse traditsioonilise indiaanlaste söögi :D , piisoneid pole, ostame poest kõik kraami, jube äge, ikkagi liha-rasv-mustikad, põnev
Ise arvan, et mulle on pemmicani koostisosade eraldihoidmine parem, kuivaliha ükskõik mis moel on eraldi ja rasv/õli on eraldi, annab reaalselt võimaluse manööverdamiseks söögi tegemisel
joon jõest, söön jõest

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1296
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas Nohik » 18 Mär 2018, 12:10

Ei, ma ikka 190 g +transport järgi arvutasin. Aga eks ta üks mängimine on, selle vastu ei vaidle.

Arvatavasti tuleb meil loomaliha ka kuivatatult kaasa ja ca 50% lihasisaldusega hautist kuivatan ka. Ja mingi osa taimehautist ilma lihata, kala joaks.
All engineers are cyborgs

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1296
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas Nohik » 27 Mär 2018, 10:08

Paistab, et liha leidmine polegi nii lihtne, hämmastavalt palju rasva on kõiges nähtud loomalihas.
Oma möödunud aasta kuivliharoad tegin Rotaksi lihapoest ostetud sea sisefilee lihaga. Need olid samahästi kui rasvavabad.
Praegu Tallinnas vaatasin, ka sea sisefileedel on rasvatriibud sees. Loomaliha fileed olid veel hullemad.
Praegu tundub, et kuivroad on lihtsam kanafileega teha, Kaupmehes on üsna korralik kanafilee.
Ktrt, see on ikka kentsakas, kuivatamiseks on vaja rasvavaba liha, ja pärast kallad sularasvaga üle.
All engineers are cyborgs

Kasutaja avatar
sepaonu
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 851
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas sepaonu » 27 Mär 2018, 11:40

Ega liha polegi mingi hariliku pliiatsi ostmine kontoritarvetest. Kui raha pole probleem, siis ütled seda ja tellid fileed, kui raha üle ei aja, siis õpid liha käsitlema. Ma sakusse tellinud liha telefoni teel siukesest kohast nagu Laane Kaubandus OÜ, Notsu äri , neil butiik seal. Nende käest suvel looma ei saa. Positiivne kogemus on olnud ka keskturg, sinna lihahoonesse minnes pobisen taaraavita palvet, see keskturg kole aga lihasaalis vasakule keerates lihuniku putka juures on lett, kus ma ütlen vene keeles, et kle ma tahan basturmaa jaoks nii ja nii palju ja siis ootan kuni tehakse. Kaks korda kolmest oli 10/10 ja ükskord 7/10 See siis kuivaliha jutt.
Kuivatatud matkasöökide lihapoole ma teen looma hakklihast, marineerin, praen, kuivatan, kuna ma tahan selliseid sööke, mis elustuvad ainult keeva vee pealevalamisest.
Huvi pärast küsin, et mis need põhilised põhjused on, miks sa selle pemmicani külge klammerdud, mis selles toidus on nii head, et ta peab matkal olema. Mismoodi seda matkal kasutada, hommikul pudru sisse kärakas ja siis keedad väheke aega. Õhtul makaronid ja kärakas pemmikani sisse ja keedad? Lõunapausi ajal näksid niisama seda? Hästi kerge, hästi toitev, hästi maitsev, hästi säiliv või mis ?
Ma ise pole ühtegi testimata asja matkale kaasa võtnud ega suuremas koguses valmistanud. Ikka väike kogus kõigepealt, ennem täpselt mõõdan lihtsate mõõdunõudega kõik koostsosad välja, panen kirja, vajadusel teen teist korda koos vigadeparandusega ja siis selgubki tõde, et kana pole mulle või oasööki pole mõtet rohkem võtta, kui 1xnädala kohta jne
joon jõest, söön jõest

tripp
Matkasell
Matkasell
Postitusi: 367
Liitunud: 18 Apr 2012, 23:22
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas tripp » 27 Mär 2018, 13:21

Jah, mis selle pemmikani taga on?
Põhimõte, et poe-konserve ei söö?
Me elasime just nädal aega konservidel (tassisime seljas), sai minu arust täiesti hea.
Omatehtud on ehk tsipa tuumakamad ja rauda sisu ümber gramm vähem, aga vahe on väike.

Hendrik
Huviline
Huviline
Postitusi: 153
Liitunud: 19 Jaan 2017, 15:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas Hendrik » 27 Mär 2018, 13:53

tripp kirjutas:
27 Mär 2018, 13:21
Jah, mis selle pemmikani taga on?
Põhimõte, et poe-konserve ei söö?
Me elasime just nädal aega konservidel (tassisime seljas), sai minu arust täiesti hea.
Omatehtud on ehk tsipa tuumakamad ja rauda sisu ümber gramm vähem, aga vahe on väike.
Oma matkade konserviteo pealt tooks välja kaks asja, miks neid (ja sama loogikaga ka pemmikani) teha. Üks on see, et sisu on mitte vaid tsipa vaid kõvasti tuumakam kui poekonserv. Ise tehtud konservis praktiliselt pole vett, st. tavalist kallerdiselöga ja pehmet massi. Teine on see, et konservikeetmise ajal saab matkakoosolekut pidada. Alati on sada ja üks asja vaja läbi nämmutada ja sel ajal on hea õlut võtta ja targutada kui liha podiseb. Eesti sisesteks tatsumisteks ei viitsi muidugi teha seda, aga väljamaa retkedeks küll.

Kasutaja avatar
sepaonu
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 851
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas sepaonu » 27 Mär 2018, 14:46

See koomapomm on samasugune folkloorne asi, nagu pemmikan või snikers, pannakse mingid mõistlikud söödavad asjad kokku ja ristitakse mingi suupärase nimega 8-) Pole kallerdiselöga sees aga tahke koomapommi juurde käib liiter õlut traditsioonide järgi, mis on tõsimehe tõestatud teoreem ja ei peagi mingitele kuivadele grammikalkulatsioonidele vastama või ratsionaalne olema 8-)
Vat ma ütlen selle peale seda, et mina elan vabalt nädala ilma leivata ära aga mul teise poole koomapomm on pakk tavalist võid, mis on krohvitud mingi priimuse kolmnurkse totsiku sisse. Ma pole kunagi julgenud selle punase võitopsi osas üldse sõna võtta :D , tassin vaikides.
joon jõest, söön jõest

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1296
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas Nohik » 27 Mär 2018, 15:08

Tavakonserve olen tassinud maksimaalselt kolmepäevasele retkele. Sisust 80% vett +kest.
Oskari Pepperoni vosrsti olen pigem kaasa võtnud, on vähema veesisaldusega, nädalasel matkal normaalse ilmaga ei lähe halvaks. Suvel lööb tõenäolislet rutem hallitama.

pemmican:
1. kalorsus on väga suur, isegi suhkruga võrreldes.
Selle vastu räägib, et võiks õli või võid või rasva lihtsalt võtta.

2. kui võrrelda koomaklubi lihaga, mille valmistamine on õlis keetmine, valmistatakse pemmican kuni 65 kraadi juures. Ma pole kindel, aga mingi osa vitamiine võib säilida. Pärast kallatakse kuum rasv peale, aga ka selle võib ca 85 kraadi juures kallata. Lisaks käib originaalis juurde kuivatatud marju, mis peaks ka vitamiine sisaldama.
Vastu räägib asjaolu, et tänapäeval saab vitamiine purgist lihtsamalt ja odavamalt.

Millal söön? On täiesti võimalik, et ei pane muu toidu sisse vaid söön selle koha peal, kus teine sööb kommi, šokolaadi, halvaad, pähklit vms.
Olen kaalunud pakkimise võimalust näiteks kahe teeküünla fooliumi sisse, mis vastakuti pannakse. Koomaklubis vist läheb kahe õllepurgi sisse vastakuti. Minu jaoks oleks õllepurk liiga suur formaat. 30-50g oleks okey.
Mul on üsna veider maitsemeel, magusa asemel ampsaks alati midagi muud.
Võib-olla praeguse valmistamise eesmärk olekski selgitada, mis maitsega see originalailähedane produkt oleks.
Ma ei klammerdu selle külge, see on minu jaoks lihtsalt katsetamata. Kui ei õnnestu, mõtlen midagi muud välja. Hädaga võin ka twixi närida, ära ei sure.

Hakkliha vaataisin ka, 20% on rasva poe loomalihahakklihas. Ma kartsin, et võib rääsunud maitse jääda toidule. Mul pole vaakumpakendajat.
Oma sisefileega tehtud hautistoidu hoidsin minicripis, vist 4 kuud valmistamisest sõin viimase, oli okey.

Hautise osas olen juba pigem kindel, et ei katseta rohkem, teen 8 l kanafileega ja tehtud. Kaupmehest vaatasin, igasugu külmutatud taimi on olemas, millest mugav valmistada linnatingimustes. Teise 8l teen ilma lihata, tõenäoliselt mingi kala ikka saab.

Mingi koguse teen tõenäoliselt koomaklubi liha ka, see on odavam. Kuumutatud roa sisse pole põhimõtteliselt vahet, kas on vitamiine või pole.

Mis võid puudutab, mingi koguse võtan kaasa kindlasti. Vanasti oli ikka või kaasas matkal, sinna hõõruti küll küll sisse soola.

Leiba ja kuivikuid ei võta kaasa. Kui varustus kokku saab ja on tunne, et võib midagi lisada, võib-olla võtan mõned portsud jahusegu.
All engineers are cyborgs

Hendrik
Huviline
Huviline
Postitusi: 153
Liitunud: 19 Jaan 2017, 15:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas Hendrik » 27 Mär 2018, 16:22

sepaonu kirjutas:
27 Mär 2018, 14:46
See koomapomm on samasugune folkloorne asi, nagu pemmikan või snikers, pannakse mingid mõistlikud söödavad asjad kokku ja ristitakse mingi suupärase nimega 8-) Pole kallerdiselöga sees aga tahke koomapommi juurde käib liiter õlut traditsioonide järgi, mis on tõsimehe tõestatud teoreem ja ei peagi mingitele kuivadele grammikalkulatsioonidele vastama või ratsionaalne olema 8-)
Nõidumine ja folkloor käivad alati matka juurde :lol: Muidu tuleb must alpinist või djatlov ja tirib jalgupidi telgist välja öösel. Omatehtud konserviga on vähemalt midagi tihket hammaste vahele torgata. Õllepomme on hea manustada rongimatka käigus, kuigi kui jaks võtaks, veaks neid ka teekonnale kaasa.

Vasta

Mine “Matkaköök”

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 1 külaline