Retsepte

Kõik matkatoidust, retseptid, soovitused, energianormid jne.
Kasutaja avatar
Ctirnyka
Huviline
Huviline
Postitusi: 111
Liitunud: 11 Juun 2016, 19:41
Asukoht: Ämari
Kontakt:

Re: Retsepte

Postitus Postitas Ctirnyka » 21 Juun 2016, 07:46

Jyrgenson kirjutas:Kalaga seotud toidud ajavad mind isiklikult täiega pöördesse - ma juba neelatan.

Väga hea on fooliumis teha kala nii, et kalafileele panna kergelt soola, majoneesi ja piparmünti ning lõigata kalale peale sibula rattad, mida koos kalaga fooliumis ära küpsetada. ;) Rohkem sõnu polegi vaja otsese valmistamise osas (sest igaüks teab ise, kas paneb fooliumis lõkkele või siis hoopis matkapliidil vaaritab süüa.
Komponentide kooslus võib ehk alguses hirmutada võhikut (kes pole sellist asja varem saanud), aga see on üldse kõige maitsvam suutäis, mida ma pole kordagi näinud veel tutvusringkonnas, et keegi seda maitseelamust kahetseks. Meelsasti süüakse ja võetakse juurde.
Isegi kui majoneesi pole käepärast, siis vast matkakotist teepakid leiab kindlasti. On 2 in 1kasutusfunktsioon teepakkidel. Saab teed juua, kui ka kalale peale raputada maitse taimena. Julgen väita, et 100x parem tuleb sellise retseptiga kala, kui lihtsalt selline, kus vaid mingit pipart ja sidrunit peale pannakse.
Kui puudub tahe, siis ei tehta midagi. Ja ka siis tehta midagi, kui tahtmine on liiga väike (järelikult pole oluline). Aga olgu siis juba kõik- või siis mitte midagi...

Kasutaja avatar
Ctirnyka
Huviline
Huviline
Postitusi: 111
Liitunud: 11 Juun 2016, 19:41
Asukoht: Ämari
Kontakt:

Re: Retsepte

Postitus Postitas Ctirnyka » 21 Juun 2016, 08:03

Magusate roogade valmistamisel matkale, julgen soovitada riisi kaasa võtta ja kuivatatud puuvilju, nagu (aprikoose või rosinaid).
Kui pole kaasas maitseaineid isegi (nagu vanilje, suhkur ja kaneel) siis pelgalt nende kahe komponendiga (riis ja kuivatatud aprikoosid pisikesteks tükkideks lõigatuna või siis rosinad), siis koos riisiga hautades neist saab ülihea magustoidu, mida hea nii kuumalt kui külmalt süüa. Jääb selline pudru ja riisipudingu vahepealne hõrgutis, mis tänu puuviljadele on mahlane ja magus.

Saia või ka leiva taina varda ümber keerutamine ja küpsetamine kiirkorras, kui ka laiskusega, on ilmselt kõige lihtsam ja tavalisem asi matkal. Mugav tegevus õhtuti lõkke ääres istudes ja juttu rääkides, sedasi puu ridva ümber küpsetamine, ilma, et peaks pottide ja pannidega liialt pead vaevama. Selle eelis, et pole ühtegi nõud vaja pesta selle valmistamisel, ega ka ühtegi nõud pole vaja söömiseks. Lihtsalt ongi vaid vaja ühte puu ritva ja selle ümber tainas keerutada ja hiljem valmis asi ära süüa. (Isegi grill tarvikuid pole vaja metsa kaasa vedada, saab ju alati okstest, mingisuguse valmistada) ;)
Kui puudub tahe, siis ei tehta midagi. Ja ka siis tehta midagi, kui tahtmine on liiga väike (järelikult pole oluline). Aga olgu siis juba kõik- või siis mitte midagi...

polarbear
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 572
Liitunud: 28 Aug 2013, 21:28
Kontakt:

Re: Retsepte

Postitus Postitas polarbear » 24 Jaan 2017, 21:07

Veel üks kuivatatud liha versioon. Bresaola
https://www.youtube.com/watch?v=E2OuPqf ... nesChannel
Tegin nagu videos näha, veiniks kõige odavam kuiv, mis poest leidsin, riputasin millalgi detsembrikuu algupoole kütteta sarasse lae alla (ilmad olid siis nii +1+7 vahemikku. Rippus seal paar nädalat, siis hakkas jäätama ja tõin külmkappi. Rippus külmkapis kah paar nädalat ja valmis oligi.
Lihaks oli veise praetükk või tagatükk, enam ei mäletagi. Aga pm rasvavaba tailiha. Tegemine tegelikult imelihtne ja tulemus suurepärane. Eeliseks see, et viskad tüki kotti ja saad viilutada, nagu vorsti. Niipalju, kui vaja korraga.
Pilt

udusiil
Huviline
Huviline
Postitusi: 107
Liitunud: 24 Jaan 2013, 08:45
Kontakt:

Re: Retsepte

Postitus Postitas udusiil » 25 Jaan 2017, 10:18

Pilt

Nuga on vaja ainult soolikate ja pea eemaldamiseks. Kondid saab sõrmedega mööda selgroogu lükates väga puhtalt välja. Edasi värsked oksad millest teha tikud ja hoidmise pulk. Enne küpsetamist ja küpsetamise ajal ei maitsesta. Kui kala piisavalt küps, siis lisada õige pisut soola ja värskelt purustatud pohlad.

Pilt

Kasutaja avatar
sepaonu
Guru
Guru
Postitusi: 1122
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Retsepte

Postitus Postitas sepaonu » 25 Jaan 2017, 12:46

Ma olen väga palju erineval moel kala looduses valmistanud, sealhulgas ka tikkude peal, otse nahaga süte peale, foolium jnejaniitagasi. Igal tegemisel on omad plussid ja miinused. Kala käsitlen kiirelt ja veatult.
Seda udusiili kalaküpsetust kommenteeriks nii, et kõik kena aga mul viimasel kahel aastal on olnud selline esmapilgul tobe ja moderne asi kaasas ja mul oli ka psühholoogiline tõrge selle kasutuselevõtuga, kuna mul osad asjad on traditsioonilised, plastnuga kätte ei võta jms probleemid.
goo.gl/PjRxLq
Ma küsisin ka oma sõbra rootslase käest, kes mulle selle halsterikasutuse nakatas, et kuidas vanasti tehti, ütles, et temateada kõige parem materjal ja ainuke, mis kannatab selle kiire küpsetuse välja on paju. Udusiil vast puuga sinapeal, proovi punuda.
Selle halsteri või grillnäpitsa idee on selles, et pannakse otse tulle ja keeratakse aegajalt ja jälgitakse mängu, igakord ja iga kalaga ei tule aga näiteks harjusega tuleb kõige paremini välja märk, mis näitab õiget küpsuse astet - nahk hakkab mullitama. Kõva kuumusega jääb kala mahlane ja hõrk seestpoolt. Ikka sama põhimõte nagu lihale kooriku praadimine või paneerimine.
Kui kala suurus sobib, siis terve kala, koos selgrooga sinna näpitsa vahele ja põhimõte sellel on see, et selgroog annab niiskust. Kuikala suurus ei sobi, siis tuleb skeemitada. Mingite kalade puhul , näiteks haug ja tema Y luud on selline meetod parem, kui välioludes Y-ki väljalõikamine.
Kui naharäbalaid jääb sinna näpitsa külge, siis pärast pannakse lõkkesse ja põleb puhtaks, natuke koputada ja raputada.
Täiesti kindlalt vean kaasas seda halsterit, õhukese riidest koti sees mul seljakoti küljes välaspool.
kalagrillw.jpg
joon jõest, söön jõest

Kasutaja avatar
ullivilli
Guru
Guru
Postitusi: 1334
Liitunud: 08 Dets 2011, 15:16
Kontakt:

Re: Retsepte

Postitus Postitas ullivilli » 25 Jaan 2017, 12:58

Küüslauk tüki või ja soolaga fooliumisse ja lõkke peale. - lihtne ja maitsev.
Valgehallitusjuust, natukene soola ja lõkke peale - väga hea saia määre.

Üleüldiselt on paksem foolium täiesti asendamatu metsas.
Natukene metsa poole.
http://www.minemetsa.ee http://www.ripptelk.ee - Hennessy, Tentsile, DD hammock, Rootsmann rippvoovid, Sawyer veefiltrid ja kõikvõimalik matkavarustus.

Kasutaja avatar
mrWilson
Administraator
Administraator
Postitusi: 1740
Liitunud: 12 Veebr 2011, 04:31
Kontakt:

Re: Retsepte

Postitus Postitas mrWilson » 25 Jaan 2017, 22:17

Üks vahva Youtube kanal kus muuhulgas tehakse ka vana aja toite: https://www.youtube.com/user/jastownsendandson/videos"

Retsepte peaks sealt leidma küll.
Ah, minge metsa...

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1919
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Retsepte

Postitus Postitas Nohik » 12 Juul 2017, 12:47

Seda võiks proovida:
"...Vaja läheb: üks suurem jõekala (näiteks haug või ahven), murakaid, maitse järgi soola
Valmistamine: Puhasta kala, täida see murakatega ja maitsesta soolaga (soovi korral võib kalale peale raputada ka tilli). Mässi kala fooliumisse ja küpseta sütel või ahjus 200-kraadises kuumuses umbes pool tundi..."
http://maaleht.delfi.ee/news/maaleht/te ... d=78829084
Pilt
Ärge käige mu järel, olen isegi eksinud!

Kasutaja avatar
sepaonu
Guru
Guru
Postitusi: 1122
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Retsepte

Postitus Postitas sepaonu » 14 Sept 2019, 20:46

Minul hakkas see konservitamine sellest peale, et ma haugi fileerides lõikan Y luu välja ja need on siukesed peaaegu kala pikkused ribad, kus need Ykid on reas ja enamasti komposti ta läks aga ükskord siis uitmõttena mõtlesin iseenda tarkusest, et need võiks konserviks teha. Piltide pealt on enamus protsessist näha aga paar prääksu kah, et kuidas mina teen.
Ma võtan pooleliitrise purgi kohta
pool kuni kolmveerand tl. soola
neljandik tl. suhkrut
kuni pool loorberilehte
2 nelki
10 terapipart
7 vürtsi
A. 2-5 sl. tomatiplöga, oleneb kas ta purustatud tomat(rohkem) või konsentraadilaadne pasta(vähem)
B. 2 sl. mädarõigast
C. mitte midagi, jääb suht leebe ja särtsutu
Maitseained pestud purki, kalatükid juurde, AvõiBvõiC, valan õli niipalju, et kaetud oleks kala ja sorgin noaotsaga, et õli igale poole vahele läheks. Kaaned kõvasti peale keerata, külma praeahju. Mõistlik on panna mingi alus, et kui õli natuke välja ajab, siis tilgub alusele.
Temperatuuri ja ajaga on suurusjärk 2h/175C aga päriselus tuleb arvestada, et olenevalt purkide arvust praeahjus, pliidi omapärast, tambovi koefitsendist ja pliidi temperatuuri õigsusest tuleb tegutseda nii, et õli läheks keema aga ei keeks metsikult välja vaid kergelt mulle eraldades podiseks ja minu meelest peab ta seal podisema mitte vähem, kui tund ja siis keerad pliidi välja ja lased tal rahus olla täieliku jahtumiseni. Ta peale nupu keeramist toimetab veel kaua aega ja jahtub kah megakaua. Kui õli pressib välja natuke, siis katastroof see pole, jahtudes tõmbab ikka vaakumisse. Ma peale keema minekut keeran 140C peale, minu ahjuga on see paras.
Kõik kalaluud podisevad pehmeks ja söödavaks.
Seega kõlbab kõigist kaladest teha, särg, säinas, turb, kes pole gurmeekalad iseendast aga konservikaladeeks väga ok, haug, lesta proovisin aga liiga luupurusöök jäi.
Nagu iga retseptiga, nii ka sellega, ise tuleb omi eelistusi arvestada ja omad korrektuurid teha.
ph0.jpg
ph1.jpg
ph2.jpg
ph3.jpg
ph4.jpg
ph5.jpg
ph6.jpg
ph7.jpg
Jumal teab millal nälg üllatab.
joon jõest, söön jõest

tripp
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 516
Liitunud: 18 Apr 2012, 23:22
Kontakt:

Re: Retsepte

Postitus Postitas tripp » 16 Sept 2019, 00:27

Lahe lugemine, sepaonu, ja respekt viitsimise eest!

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1919
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Retsepte

Postitus Postitas Nohik » 16 Sept 2019, 08:21

Kas see 2h/175 teeb luud söödavaks või ei tee?
sepaonu kirjutas:
14 Sept 2019, 20:46
...Temperatuuri ja ajaga on suurusjärk 2h/175C aga päriselus tuleb arvestada, et olenevalt purkide arvust praeahjus, pliidi omapärast, tambovi ...
Ärge käige mu järel, olen isegi eksinud!

Kasutaja avatar
sepaonu
Guru
Guru
Postitusi: 1122
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Retsepte

Postitus Postitas sepaonu » 16 Sept 2019, 12:01

sepaonu kirjutas:
14 Sept 2019, 20:46
Kõik kalaluud podisevad pehmeks ja söödavaks.
Ise tuleks muidugi mõttesse jääda kala suuruse, olemuse ja toidu mõtte koha pealt ehk suurematel kaladel suur selgroog ja ribid, kui omal tekib ka juba kahtlus vaadates, siis ju võiks suuremad luud eemaldada. Samasuguse retseptiga tehakse nn särjekonservi, soome poole peal purgisärg/Purkitettu särki/Savolainen sardiini jms, mõte sama, mis natuke kuulsamal kalasöögil, kalakukkol, et kuidas saaks väheväärtuslikust pisikalast, mida on jube tüütu puhastada mingi mõistliku söögi valutult. Tüütu pisikala võib peale soomuste eemaldamist või ahvena puhul nülgimist lihtsalt tükeldada. Sõber tõi vimmakonservi kunagi, kala on keskmiselt 300+ - 600+gr, lihtsalt risti selgrooga oli tükeldatud, kõik oli pehme. Ise lõikan ikka selgroo pealt maha, see kõige lihtsam osa kalakäsitluses. Kevadel tegin prooviks säinast ja turba.
m37.jpg
m38.jpg
joon jõest, söön jõest

Vasta

Mine “Matkaköök”

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist