Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Kõik matkatoidust, retseptid, soovitused, energianormid jne.
Kasutaja avatar
janek
Matkasell
Matkasell
Postitusi: 296
Liitunud: 15 Apr 2011, 10:06
Kontakt:

Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas janek » 19 Veebr 2013, 14:53

Olen erinevatel aegadel lugenud mitut artiklit dehüdreeritud toidust ja viimati üht päris ülevaatlikku. RIngvaates oli ka kunagi üks lõik ja phmst saab kuivatada kõike. Välioludes tuleb lihtsalt natuke liguneda lasta.

Päikse käes või saunalaval kuivatatud õunu või poest jerkyt või kuivatatud puuvilju on ilmselt paljud söönud aga kas keegi on kokku puutunud ka muu dehürdreeritud (mitte freeze-dried) toiduga või ise matkadeks sellisel moel toitu valmistanud.

wiki artikkel toidu kuivatamisest
easy just isn’t worth it

Kasutaja avatar
Jyrgenson
Foorumi raudvara
Foorumi raudvara
Postitusi: 2228
Liitunud: 27 Veebr 2011, 21:46
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas Jyrgenson » 19 Veebr 2013, 15:02

Umbes pool aastat tagasi avastasin sellised pelmeenid ja neid on suisa mitmelt tootjalt ja erinevaid. Poes leidsin nad sealt riiulist kus on makaronid ja pastad. Üks pakk on paras kahele näljasele teha, aga hea on midagi juurde ka vaadata lihtsalt maitse rikastamiseks. Olen neid valmistanud lihtsalt ketes ja olen ka peale keetmist üritanud neid üle praadida, aga kipuvad praadimisel lagunema.
Kuna läbisaamine pelmeenidega on läbi aegade hea olnud, siis vanasti võtsin paar pakki pelmeene ja kuivatasin/küpsetasin neid õrnal kuumusel praeahjus. Tulemus oli täiesti toimiv.
Sellist isekuivatatud pelmeeni oli hea mõne supisisse panna, lisaväärtus tõusis kõvasti.
https://www.facebook.com/tjmatkaklubi" onclick="window.open(this.href);return false;
Rumalad tahavad saada õnnelikus, targad tugevaks!

Kasutaja avatar
Tarmo
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 704
Liitunud: 17 Okt 2012, 13:09
Asukoht: Rakvere
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas Tarmo » 19 Veebr 2013, 18:19

Ma ikka vahel ostan matkaspordist neid, väga mugavad ja piisavalt maitsvad asjad. Aitavad hästi seljakotti kaalu väiksena hoida, vett keedan minitriangiaga. Hind on ainult natuke krôbe - 6 euri millegiga.
...

Kasutaja avatar
MoralFibre
Uudistaja
Uudistaja
Postitusi: 32
Liitunud: 04 Veebr 2013, 17:39
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas MoralFibre » 19 Veebr 2013, 18:31

Ise teinud nii Beef kui Pork jerky't. Natuke mäkerdamist, mõned tunnid madala temperatuuri juures ahjus, natuke tahenemist ja kordi maitsvam ning odavam per gramm kui poest osta.

Kasutaja avatar
Tanel
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 763
Liitunud: 19 Sept 2011, 21:36
Asukoht: Võru
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas Tanel » 19 Veebr 2013, 20:44

No põhimõtteliselt saaks ise praeahjus madalal tempratuuril ja vendikaga igasuguseid asju kuivatada. Muidugi on olemad need spetsiaalahjud kui vast ajab tavaline ahi ka asja ära. Igaljuhul tuleb proovida.
The size of your pack is relative to the size of your fear.

Kasutaja avatar
MoralFibre
Uudistaja
Uudistaja
Postitusi: 32
Liitunud: 04 Veebr 2013, 17:39
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas MoralFibre » 19 Veebr 2013, 20:52

70-80 kraadi juures (et ei küpseta vaid kuivatab) ning ahjuuks natuke irvakil (et niiskus välja pääseks) on põhimõtteliselt tõesti kõiksugu asju võimalik dehüdreerida.

Kasutaja avatar
Jyrgenson
Foorumi raudvara
Foorumi raudvara
Postitusi: 2228
Liitunud: 27 Veebr 2011, 21:46
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas Jyrgenson » 19 Veebr 2013, 22:59

70-80 on isegi äkki liig kõrge temperatuur.
https://www.facebook.com/tjmatkaklubi" onclick="window.open(this.href);return false;
Rumalad tahavad saada õnnelikus, targad tugevaks!

Kasutaja avatar
MoralFibre
Uudistaja
Uudistaja
Postitusi: 32
Liitunud: 04 Veebr 2013, 17:39
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas MoralFibre » 20 Veebr 2013, 08:26

Jerky tegemisel olen tavaliselt sellise temperatuuri peale ahju sättinud. Ning kuna ahjuuks on irvakil siis tegelik temperatuur seal ahjus sees on natuke väiksem. Tulemuses ei ole siiani pidanud pettuma (väljaarvatud üks kord kui toormaterjal ei olnud kõige kvaliteetsem :lol: )

Kasutaja avatar
mrWilson
Administraator
Administraator
Postitusi: 1647
Liitunud: 12 Veebr 2011, 04:31
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas mrWilson » 25 Apr 2014, 19:37

Kunagi räägiti ringvaate saates toidukuivatitest:
Muidu iseenesest hea idee. Teed näiteks mingit riisi või pastamöginat. Kuivatad kuivatis ära ning seejärel pakendad vaakumpakendajaga kilesse. Kerge, kompaktne ja peaks säilima kah omajagu aega. Matkal olles valad lihtsalt kuuma vee peale ning mõningase leotamise järel on kodune roog valmis.
Ah, minge metsa...

Kasutaja avatar
sergo
Huviline
Huviline
Postitusi: 125
Liitunud: 25 Aug 2012, 18:06
Asukoht: Harjumaa
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas sergo » 04 Mai 2014, 19:55

Link: http://www.marksdailyapple.com/how-to-m ... z30laF8uIx" onclick="window.open(this.href);return false;

Sellest juhisest lähtudes ja erinevate maitsetega eksperimenteerides olen teinud oma praeahjus vinnutatud veiseliha palju kordi. Temperatuur ~60-65C ja aeg ca 7h. Mul ahjul funktsioon "kuum õhk" - kasutan seda ja ukse jätan irvakile (puulabidas vahel).

Liha poolest sobib kõige paremini veiseliha selline tükk, mis on väga rasvavaene. Mida rasvasem liha, seda kiiremini pidavat roiskuma - viimane oht on küll teoreetiline, kuna tulemus ülimaitsev.

Kasutaja avatar
mrWilson
Administraator
Administraator
Postitusi: 1647
Liitunud: 12 Veebr 2011, 04:31
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas mrWilson » 19 Aug 2014, 18:45

Paar videot:
Ah, minge metsa...

Kasutaja avatar
ullivilli
Guru
Guru
Postitusi: 1313
Liitunud: 08 Dets 2011, 15:16
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas ullivilli » 21 Aug 2014, 11:14

KAua see Excalibur kuivatab?
Mul endal vedeleb mingi vurriga jurakas, mida pole proovinud ning millesse puudub usk.
Natukene metsa poole.
http://www.minemetsa.ee http://www.ripptelk.ee - Hennessy, Tentsile, DD hammock, Rootsmann rippvoovid, Sawyer veefiltrid ja kõikvõimalik matkavarustus.

Kasutaja avatar
sepaonu
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 905
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas sepaonu » 21 Aug 2014, 12:12

Eks oleneb mida kuivatada, siin hunnik retsepte
http://www.excaliburdehydrator.com/reci ... st/page/1/" onclick="window.open(this.href);return false;
koos orjenteeruvate aegadega, mis on suundaandvad, kuna aeg oleneb miljonist asjast + veel oma eelistustest. Mulle mainis see mees, kelle käest pikalt liha ostnud, et temal läheb lihaga 21h. Mul on trumbiks üks tädi, kellel väga pikaajalised kogemused igasugu lihadega, teeb sigavardas jms atraktsioone ja kasvatab ja kuivatab kõik oma ürdid ise, olen kudrutanud temaga ja lubas omale ka paanikahoogude ajal helistada. Marinaadi pool on oluline pool. Kuivatamisexpert tädi pole lihapoole pealt, vahest pidi natuke põdra sisefileed tegema, a kuivaliha fänn pole.
Selle konkreetse masina kohta ei oska midagi öelda, ainult netis näinud ja eile sain meili, et dpd-ga saadavad, ilmselt paari päeva lugu, eestist ostsin.
Mul on kahel tuttaval need ümmargused vurriga misiganesnimega, klaarivad ära nendega. Ma ostsin suurema, kuna tahan kala kuivatada ja ei taha mingit kogust vahepeal sügavasse panna, arvan, et 1,2 ruutu on piisav mulle. Ilmselt mingite muude asjadega tunneb ka rõõmu, kui suurem kogus vaja teha ja vingub, kui ainult väike kogus vaja teha, eks näis.
Mina söön kuivaliha nälja pärast, no vahepalana küll, a mitte naljasnäkiks. Kui plaan 2-3 nädala jooksul ära süüa, siis vaakum mittevajalik, kõige mõistlikum on minigripp, hea taskus kanda, ei kuiva kuivemaks. Pikemaks ajaks säilitamise osas on mul suht suur vorstikogemus, mida söön samamoodi nagu liha. Ostan tuttava jahimehe käest väherasvast ulukivorsti, kits, põder, no vahest on nad ikkagi segud, a vahest mainib, et kle puhas kits, siis raban, kuivatanud olen köögis kardinapuu küljes, põrandaküte, suht kuiv, vabakuivamine, mööda lähen, siis painutan, ükskord paras, siis võtan maha ja need panen küll vaakumisse ja sügavasse, midagi ümber ei pakenda, sama pakendiga vestitaskusse.
Ma juhiks tähelepanu sellele, et kuivatamine ja pakendamine on omavahel nii tihedalt seotud, et nendest on peaaegu võimatu eraldi rääkida, mu meelest võiks nüüd selle keti natuke lõdvemaks lasta, mina hea meelega suhtleks sellisel viisil, nagu sõnad minu seest välja tulevad, mitte üks lause ühte teemasse, teine lause teise teemasse, pole mõtet miljonit alateemat teha, neid siin tühjalt varjusurmas kõlkumas niigi, ilus uue pealkirjaga teema, liiga kitsas, et elavat arutelu tekitada, kui sa oma algatuskommi loed wilson, siis äkki nõustud sellega, et sisuliselt su kommist loeb välja hoopis sellise pealkirja - kuivatatud matkatoidu isevalmistamine. Pane modena uus pealkiri teemale ja kogulugu.
joon jõest, söön jõest

Kasutaja avatar
sepaonu
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 905
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas sepaonu » 27 Aug 2014, 20:48

Olen tolle kuivatiga mitte palju, aga üht ja teist kuivatanud, nii nagu praegu aiast asjad tulevad. Me mingeid jubedaid talvevarusi ei viitsi ei kasvatada ega vaaritada ega koguda, enamus asju aias on söömajagu kuni külmadeni, mõne üksiku asjaga viitsib naine tegeleda, oma küüslaugu ja sibulavanik peab olema, praegu tomatiaeg, ma neid mingeid päiksekuivatatud itaalia tomateid kunagi proovinud, mingit muljet nagu ei jäänud, mis neist ikka kuivatada, poes peaaegu aastaringi värske olemas, nüüd kuna värskelt enam süüa ei jõua, siis prooviks sai kuivatatud ja lihatoidule lisatud ja ma näen matkatoiduvõimalust :D , saab kaasa võtta neid ja söögile lisada matkal.
Sügise värvid
blackcherry.jpg
suvikõrvitsa krõmpssnäkk saab ka kohe valmis, kommi asemel :D
joon jõest, söön jõest

Kasutaja avatar
mrWilson
Administraator
Administraator
Postitusi: 1647
Liitunud: 12 Veebr 2011, 04:31
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas mrWilson » 28 Aug 2014, 19:15

Tegin eile spagette. Mõtlesin, et prooviks siis kah toidu kuivatamise ära. Kasutasin vanakooli meetodit ehk tavalist praeahju. Midagi erilist selleks puhuks kokku ei möksinud ega erivahendeid ei omanud. Tavalised kodukeedu spagetid hakliha, sibula, tomati ja paprikaga + törts ketšupit ja maitseaineid.

Spagetid.
2014-08-27-18.00.05.jpg
Õhuke kiht plaadi peale ja ahju.
2014-08-27-18.10.19.jpg
Minu ahi lubab miinimum temperatuuriks 75C. Sobib küll. Ukse vahele puulabidas, et õhk liiguks. Parematel ahjudel on mingi õhu liigutamise seade juba sees.
2014-08-27-18.11.47.jpg
Umbes 10 tundi kuivamist ning valmis ta ongi (spets kuivatiga saab ilmselt kiiremini). Mõnusalt kompaktseks kahandab kuivatamine toidu. 8-)
2014-08-28-14.38.52.jpg
Kerge ja kompaktne matkale kaasa võtta. 100g'sed portsionid tunduvad piisavad kui veel miskit kõrvale hammustada. Muidugi eks igaüks ise teab kui palju tal parasjagu vaja on.
2014-08-28-15.14.51.jpg
Kui söögiaeg kätte jõuab siis vala keev vesi peale, et spagetid oleks veega kaetud, mitte rohkem. Kata anum kaanega ja oota (u. 7-10 min.) kuni pehmeks ligunevad.
2014-08-28-18.12.40.jpg

Mõned mõtted ja tähelepanekud:

* Kui soovid toitu pikalt ette teha ehk säilitada siis on parem spagetid ja hakliha eraldi kuivatada. Minul tulid spagetid kenasti krõmpsud kuid hakliha jäi veidi pehme. Kui vahetult enne matka kuivatada ning paari päevaga ära tarbida siis ei tohiks vahet olla.
* Sibul, tomat, paprika ning maitseained võib koos spagetiga kuivatada.
* Õli võiks olla minimaalselt. Mina pingutasin veidi üle. :)
* Oleks võinud koguse enne ja pärast kuivatamist ära kaaluda, et võrrelda kaaluvahet. Eks järgmine kord tuleb ka numbritega tegeleda.

Head isu. :)
Ah, minge metsa...

Kasutaja avatar
Jassu
Uudistaja
Uudistaja
Postitusi: 61
Liitunud: 22 Aug 2012, 19:35
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas Jassu » 28 Aug 2014, 22:39

Ma ei näe küll mingit mōtet keeta makaronid (7-8minutit) kōigepealt ära ja siis 10 tundi kuivatada ja pärast seda 7-8 minuti uuesti leotada.... pigem kuivatada ära kaste, mis sinna peale läheb sest makaronid on ju nagunii poest ostes kompaktses vormis ka tavapakendis :)


mrWilson kirjutas: Tavalised kodukeedu spagetid hakliha, sibula, tomati ja paprikaga + törts ketšupit ja maitseaineid.

Kerge ja kompaktne matkale kaasa võtta. 100g'sed portsionid tunduvad piisavad kui veel miskit kõrvale hammustada. Muidugi eks igaüks ise teab kui palju tal parasjagu vaja on.

Kui söögiaeg kätte jõuab siis vala keev vesi peale, et spagetid oleks veega kaetud, mitte rohkem. Kata anum kaanega ja oota (u. 7-10 min.) kuni pehmeks ligunevad.


Head isu. :)
Lennart Meri on öelnud: "Niipea, kui magama jääd, on täiesti ükskõik, kas sa magad telgis või keisri baldahhiinvoodis." :-)

Kasutaja avatar
mrWilson
Administraator
Administraator
Postitusi: 1647
Liitunud: 12 Veebr 2011, 04:31
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas mrWilson » 28 Aug 2014, 22:56

Sa proovi mõlemat varianti ja siis tee väike ülevaade erinevustest. ;)
Ah, minge metsa...

Kasutaja avatar
sepaonu
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 905
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas sepaonu » 29 Aug 2014, 18:14

tegin esimese laari kuivaliha, maitse ja kuivus kümnesse, maitse kohta ütleks, et ega kui silma järgi süüa teed kogu aeg, siis pole erilist võimalust väga ämbrisse panna aga kuivuse kohta jälle mainiks, et lollidel veab, liiga palju mõtlesin, et see kutt, kelle käest ostsin, et too mainis, et tal läheb 21h, no keerasingi taimeri 20h peale, koju tulles vedasin nagu hagijas õhku ja toores maitse oli kadunud, kiskusin lahti ja see oli selle nädala parim otsus, viimane sekund oli lõpetada, 8h läks aega.
Südantsoojendav ja kõri paitav reedeõhtune pildike :lol:
nirvaana.jpg
liha ja soolased suvikõrvitsasnäksid
joon jõest, söön jõest

polarbear
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 551
Liitunud: 28 Aug 2013, 21:28
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas polarbear » 29 Aug 2014, 18:45

sepaonu kirjutas:tegin esimese laari kuivaliha, maitse ja kuivus kümnesse,
Sepaonu, mis massin see on millega kuivatad? Excaliburi valikust v miskit muud?
Ma vaatan, et jagunevad peamiselt 2 klassi, paarikümbised marketi ümmargused "rohukuivatid" ja siis paarisajased "kastkuivatid"? Mihuke Sul on?
Esimestega liha ja kala ei saavat kuivatada?
Mul on tekkinud tahtmine pista paar ca 100W lampi vineerkasti, mõned restid, fooliumvarjestus otsese kuumuse eest, arvuti ventikas 12V aku pealt sisse, sisse-välja õhuaugud ja .....ongi kuivati missugune :D
Pilt

Kasutaja avatar
sepaonu
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 905
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas sepaonu » 29 Aug 2014, 20:02

ma ostsin sihkse
http://medifur.ee/index.php?route=produ ... duct_id=98" onclick="window.open(this.href);return false;
sealtsamast lehelt.
Põhimõtteliselt saab loomulikult ise kogu selle süsteemi ise aretada, sest see junn pole muud, kui kest, siinid, restid, tenn, vent, taimer. Esimene asi, mille peale vast iga teine maakas tuleb, on taimer, neid stepslivariante alates mehaanilistest kuni nädalajagu programmeeritavateni, vent kõige lihtsam asi, tenn vist ka pole probleemne ja asendatav saja asjaga, näiteks lambipirn läbi relee, suvalambipoest või elektripoest. Ma arvan, et kui sa paar selle lihaga märksõna paned youtubesse ja maagilise sõna homemade lisad, siis sada kavalpead juba kõik ära ehitanud, ainult tee järgi.
No ma oskan igasuguseid töid teha, mul tööriistapark olemas, nõrk koht lai valik materjale, mida näiteks pakub soomes etola, plastidest on oluliselt lihtsam paljusi asju teha, ma vast kui tahaks teha, siis valiks metall+vineer variandi, aga ma sellist asja ei taha ise teha, ma oma tööl spetsialist, kogu aeg ette välja müüdud, nädalas ütlen 3 x ei, ma teinud igasuguseid isenikerdamise projekte, ikka kohutav aeg läheb materjali hankimise peale, ma maakas ka, kõike netist ei saa, mul lihtsam oma tööd teha stressivabalt ja leppida sellega et osta on odavam. Ma nõus aretama ja disainima , kui ma tahan midagi spetsiifilist, ainulaadset, no ei saa sellist asja osta, a sihkest karpi aretada ja mingeid sobivaid sääsevõrke alusrestiks vms otsida ja mõõtu lõigata, igav, seda võib teha inimene isetegemise rõõmust ja kui tal on liiga palju vaba aega, mul harrastus, töö ja kodu viivad kogu aja, 6h tahan magada ka.
Ma arvan, et kui liha või kala on mängus, siis liiga väike ei saa see värgens olla, sellel poejunnil on 1,3 ruutu pinda ja mingi 5 kuivatuse järgi julgeks öelda, et miinimum ongi ruut, ma hooajal püüan õhtuse matsuga 5-15 vimba, see peab sisse mahtuma sinna, esimene kord tegin nüüd liha 3kg, julgeks pakkuda, et keskmiselt max sissemahtumine minu kuivatisse 4-6kg, arvestades, et laias laastus kirvemeetodil rehkendades kolmandiku kanti saad kuivast peast kätte sissepandava kaalust, siis ma teeks harvem, üks pläkerdamine lihaga, siis muudkui võtaks pakikesi sahvrist. Isetegemise üks vaieldamatu eelis on muidugi see, et teed vastavalt oma vajadustele, ulmesuure või micro võimisiganes, a vajadus peab olema, et poe oma ei kõlba.
Järgmise laari külmsuitsutan ennem kuivatamist, mul see savusampo vidin, sellega mugav toimetada. Kõrneid proovin ka sellega järgmine kord teha.
joon jõest, söön jõest

polarbear
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 551
Liitunud: 28 Aug 2013, 21:28
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas polarbear » 29 Aug 2014, 20:26

sepaonu kirjutas: Isetegemise üks vaieldamatu eelis on muidugi see, et teed vastavalt oma vajadustele, ulmesuure või micro võimisiganes, a vajadus peab olema, et poe oma ei kõlba.
Järgmise laari külmsuitsutan ennem kuivatamist, mul see savusampo vidin, sellega mugav toimetada. Kõrneid proovin ka sellega järgmine kord teha.
Nu vajadus on üks asi, aga kulibiinlus on mul kuidagi veres :D Võiks kah osta, aga ise teha on lihtsalt ... kulibin.
Savusampost kergelt läbi lasta oli ka mul mõte, saab natuke suitsumekki man. Seni grilli peal jerky't kuivatanud ja väga hea tulnud, kuskil pikemalt sellest kirjutasin ka.
Pilt

Kasutaja avatar
Tarmo
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 704
Liitunud: 17 Okt 2012, 13:09
Asukoht: Rakvere
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas Tarmo » 29 Aug 2014, 22:25

Meil oli maal juba 30..40 aastat tagasi kuivatuskast.
Tehtud oli vineerkastist, peal oli elektriventilaator.
Sees olid terasvõrgust puitraamiga restid.
Kuivatati viilutatud õunu, marju, seeni.
Küttekeha üksikasju enam hästi ei mäleta: kas käis puupliida peale, või oli sees väike elektripliit.
Nägin veel mõned aastat tagasi seda kasti maal aidas, äkki on see seal praegugi.

Kunagi oli toidu kuivatamisest juttu ka "Eesti looduses".
...

Kasutaja avatar
sepaonu
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 905
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas sepaonu » 30 Aug 2014, 09:14

Kui isehitamise teemat jätkata, siis ma jagaks selle kuivati põhimõtteliselt kaheks osaks - 1. kuivatatava olluse riiul(id)/raamid /hoidmisvõimalus ükskõikmilliselmoel ja 2.sooja õhu tootmine/reguleerimine
Sooja õhku saab toota soojusest ja seda lükata saab vendiga. Kui läheneda sedapidi, et päästame maailma vanadele asjadele uue elu andmisega, siis mingi küttekeha ja mingi tuulelükkaja või kaksühes asi, mis võib olla näiteks naise ostetud (müügimehe pähemääritud) mõtetult suur ja ebaratsionaalne kuumaõhugrill, mille saab naise käest nii, et , lükkad selle laua pealt maha, siis karjud kuradikassrsk, kuulad naise oigamise ära, siis viid kassile valurahaks midagi head ja teed naisele ettepaneku, et näe pole hullu, ma saan nüüd kuivati ehitada. Või näiteks elektriline kuumaõhupuhur, ükskõik milliste gabariitidega, mis võib minu meelest jääda väljapoole kasti õhku tootma, nikerdama peab ainult suunava õhutoru, näiteks korras puhur, mis vahest kuskil ka töötab, teed eraldi kasti oma lihale, siis tõstad ükskord puhuri sinna õhutoru ette ja protsess alaku.
Sellised illustreerivad näited
https://www.youtube.com/watch?v=5l3AHwnF2Q0" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.youtube.com/watch?v=U3DKTZBgx1Q" onclick="window.open(this.href);return false;
Ma pole ise kindel, et kui ma teeks, et mida ma välja aretaks ühtlase kuumuse ja tuulelükkamise osas, a kindlasti oleks mõistlik mõttepaus teha, kuna kui ebaühtlaselt kuivatab, siis erinev ka saab see lõpptoode, tuleb võibolla reste omavahel vahetada, mis on lisakohustus.
joon jõest, söön jõest

Juss
Uudistaja
Uudistaja
Postitusi: 40
Liitunud: 31 Jaan 2011, 15:06
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas Juss » 01 Sept 2014, 08:55

Mis see kümne tunni elektrikulu võib ka pliidil olla?

Kasutaja avatar
sepaonu
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 905
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas sepaonu » 01 Sept 2014, 09:43

ma helistasin ükskord emti ja küsisin teenindajalt, et palju maksab välismaal üks wapilehe klikk, tekkis sportlik huvi, et palju maksab ilmateate vaatamine moblas ilma mingi netipaketita, teenindaja ütles, et oleneb sajast asjast, nemad müüvad megade ja gigadega, et nii ei saa vastata mu küsimusele, palusin, et ta kõnniks majapeal targa patsiga poisini, kes vastaks suurusjärguga ja palun mulle tagasi helistada, mida ka tehti ja vastus oli umbes 1-2 eeki, mis mind rahuldas.
Oleneb vast samuti miljonist asjast, millise kuumuse peal pliit on ja palju vendi võimsus , elektri hind jms
Suurusjärgu numbriks panen kuivatimüüja sojapoe lehelt tema näite, mis ei pruugi täpne olla aga vast suurusjärk on õige -
*Energiakulu: NÄITEKS! Õunte kuivatamine max+ 42°C, aeg ca 8 tundi,energiakulu ca 3200 W ehk 32 euro senti. Mahutab viilutatult ca 5 kg õunu.*
joon jõest, söön jõest

Vasta

Mine “Matkaköök”

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline