Milliseid võimalusi pakub Rootsi armee priimus & katelok :)
Milliseid võimalusi pakub Rootsi armee priimus & katelok :)
Võib-olla mõnel on huvitav paar uut nippi selle "moraalselt vananenud" riistapuuga juurde õppida?
Üks inglisekeelne härra demonstreerib paari võimalust:
http://www.youtube.com/watch?v=6AB3jP-6cCg" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/watch?v=gZ9PYa-A ... re=related" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/watch?v=tWYffpOG ... re=related" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/watch?v=rr9W0ZO6 ... re=related" onclick="window.open(this.href);return false;
Üks inglisekeelne härra demonstreerib paari võimalust:
http://www.youtube.com/watch?v=6AB3jP-6cCg" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/watch?v=gZ9PYa-A ... re=related" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/watch?v=tWYffpOG ... re=related" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/watch?v=rr9W0ZO6 ... re=related" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Milliseid võimalusi pakub Rootsi armee priimus & katelok
Kuna vast osadel foorumlastest on kahh Rootsi armee katelokid kasutusel, siis mõtlesin oma värsket kogemust jagada. Ostsin hiljuti sihukese asja nagu Tatonka Flame Adjuster´i ( http://www.matkamaailm.ee/est/products/item/397" onclick="window.open(this.href);return false; ) kuna lugesin interneedusest, et see peaks olema kompatiibel Svea piiritusepriimusega (mis Rootsi armee katelokiga kaasas on). Jubina eesmärk on võimaldada priimuse temperatuuri ja leegi intensiivsust reguleerida - see tähendab et kogu aeg ei pea täisvõimsusel tuli möllama poti all ja annab laagris ka hautatud või muud keerukamat toitu teha. Samuti toitu soojendada või soojas hoida väikese kütusekuluga ning ilma et potipõhi kõrbenud toidust paks oleks pärast.
Katsetasin siis täna seda asjandust. Esiteks istub see väga ilusasti Svea priimuse peale, ka kinnikeeratud kaane peale sobib, nii et seda on mõnus kaasas tassida. Aga olulisem on see, et kui muidu 2/3 ulatuses täidetud Svea priimus põleb mul ca 20 - 23 minutit, siis panin prooviks pooleldi avatud kaanega Tatonka abil käima ja nüüdseks on priimus podisenud 1:53:00 ja tundub et kütust jätkub veel paarikümneks minutiks.
Lisaks on see Tatonka julla suletud kaanega väga hea leegikustutaja, nii et ei pea Svea korgi seest seda kummitihendit välja kakkuma iga kord kui priimuse leeki tahate kustutada.
Et äkki kellelegi pakub huvi...
Katsetasin siis täna seda asjandust. Esiteks istub see väga ilusasti Svea priimuse peale, ka kinnikeeratud kaane peale sobib, nii et seda on mõnus kaasas tassida. Aga olulisem on see, et kui muidu 2/3 ulatuses täidetud Svea priimus põleb mul ca 20 - 23 minutit, siis panin prooviks pooleldi avatud kaanega Tatonka abil käima ja nüüdseks on priimus podisenud 1:53:00 ja tundub et kütust jätkub veel paarikümneks minutiks.
Lisaks on see Tatonka julla suletud kaanega väga hea leegikustutaja, nii et ei pea Svea korgi seest seda kummitihendit välja kakkuma iga kord kui priimuse leeki tahate kustutada.
Et äkki kellelegi pakub huvi...
Re: Milliseid võimalusi pakub Rootsi armee priimus & katelok
Muuseas - priimuse lõplik tööaeg tuli täiesti uksumatu 2:57:12 

Re: Milliseid võimalusi pakub Rootsi armee priimus & katelok
Hea promo oli, sest läksin eile õhtu uurima kas saab..olid kõik ära ostetud ja ei tea millal kaupa juurde tuleb.
Kes hilja see ilma!
Kes hilja see ilma!

Re: Milliseid võimalusi pakub Rootsi armee priimus & katelok
Hehe, mulle tuli viimane, eks saab nüüd viis päeva metsas olles seda katsetada ja tagasisidet anda.
Kohalejõudmine pole üldsegi nii huvitav kui teekond ise...
Re: Milliseid võimalusi pakub Rootsi armee priimus & katelok
Vinge. Eks ma uurin kas mujalt ei saa..ebay on hea koht selliste asjade jaoks.Morheatus kirjutas:Hehe, mulle tuli viimane, eks saab nüüd viis päeva metsas olles seda katsetada ja tagasisidet anda.
Re: Milliseid võimalusi pakub Rootsi armee priimus & katelok
Tsiviil-Trangial on sarnane komplektis, võimalik, et Matkasport pakub ka varuosana.
Aga need toosid on vist militaar-variantidest väiksemad?
Aga need toosid on vist militaar-variantidest väiksemad?
Re: Milliseid võimalusi pakub Rootsi armee priimus & katelok
Tsiviil Trangia sarnane kaas on pisem ja ei mahu Svea militaar-priimusele.
Re: Milliseid võimalusi pakub Rootsi armee priimus & katelok
Veel üks täiendus:
http://sharky-fourbees.blogspot.com/201 ... ation.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Kuna mul matkaseltskonna üks Türgi kohvi austaja, siis endale juba ehitasin. Võimaldab edukalt ka muid väiksemaid kopsikuid Rootsi tuulekaitsega kasutada...
http://sharky-fourbees.blogspot.com/201 ... ation.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Kuna mul matkaseltskonna üks Türgi kohvi austaja, siis endale juba ehitasin. Võimaldab edukalt ka muid väiksemaid kopsikuid Rootsi tuulekaitsega kasutada...
Re: Milliseid võimalusi pakub Rootsi armee priimus & katelok
Olgem ausad, see tuulekoda on tegelikult üleliigne kraam. nädal aega metsas ja kordagi ei kasutanud.
Proovisin seda metall juppi kah, mille ma viimase kätte sain.
Miinustaks võib öelda, et neet, mis kaant hoiab, ei lase tal mõistlikult keerelda, tiba liiga kõvasti hoiab.
Hetkel põlemise efektiivusese osas ei oska kommenteerida. Küll aga poolkinniselt saab vaiksel tulel soojendada, see väga suur pluss asjal!
Kamaga koos matkates olen tihti vaadanud, kuidas tal ainult ülemine kaas kaasas ja tükk fooliumi - kõik toidud said sama edukalt tehtud. Tuulekoja ladus ümbert leiduvast ja käepärasest.
Proovisin seda metall juppi kah, mille ma viimase kätte sain.
Miinustaks võib öelda, et neet, mis kaant hoiab, ei lase tal mõistlikult keerelda, tiba liiga kõvasti hoiab.
Hetkel põlemise efektiivusese osas ei oska kommenteerida. Küll aga poolkinniselt saab vaiksel tulel soojendada, see väga suur pluss asjal!
Kamaga koos matkates olen tihti vaadanud, kuidas tal ainult ülemine kaas kaasas ja tükk fooliumi - kõik toidud said sama edukalt tehtud. Tuulekoja ladus ümbert leiduvast ja käepärasest.
Kohalejõudmine pole üldsegi nii huvitav kui teekond ise...
Re: Milliseid võimalusi pakub Rootsi armee priimus & katelok
See needivärk on juhuse asi, minu eksemplaril käib jälle nagu liiga kergelt. Väike painutamine ühes või teises suunas peaks mõlemad vead parandama.
Ma tean, et täiskomplekt on liiga kobakas, aga mulle meeldib see, et mul on pidevalt olemas mitu nõu mille sees kokata. Ja ma niikuinii kannan seda kaasas siis, kui kokkan vähemalt kahele.
Ma tean, et täiskomplekt on liiga kobakas, aga mulle meeldib see, et mul on pidevalt olemas mitu nõu mille sees kokata. Ja ma niikuinii kannan seda kaasas siis, kui kokkan vähemalt kahele.
Re: Milliseid võimalusi pakub Rootsi armee priimus & katelok
Kasutan roostevaba versiooni ja olen rahul. Kaalu poolest on Primuse nõud küll paremad aga kompaktsuse poolest pole Rootsi katelokile vastast. Ainuke miinus on minu silmis see, et väiksel osal (kaanel) pole eraldi kaant. Et kui teha suures osas sööki ja pärast keeta kaanes vett siis ei tahaks seda tahmast suurt potti kaanena kasutada. Peab ka vist fooliumi kaasas vedama.
Re: Milliseid võimalusi pakub Rootsi armee priimus & katelok
Hiljutisel nädalavahetusel pakkisin oma Rootsi kateloki jälle lahti ja tegin paar katsetust, mida mõtlesin ka siinse rahvaga jagada - kuumsuitsutasin selles kala ja küpsetasin muffineid. Mõlemad katsed õnnestusid suurepäraselt.
Kala kuumsuitsutamine. Täida katelok 1/3 ulatuses taimesodiga (näiteks lepalehed aga sobib ka märg hein või oksast pussiga lõigatud lepalaastud). Selle peale murra lepa (või muu lehtpuu) oksast pilpad ja lao neist rest kalale. Restile aseta puhastatud ja maitsestatud kala, kata katelok kaanega ja aseta sütele suitsema. Umbes veerand tunniga (suurema kala puhul kuni poole tunniga) on kala valmis.
Kala kuumsuitsutamine. Täida katelok 1/3 ulatuses taimesodiga (näiteks lepalehed aga sobib ka märg hein või oksast pussiga lõigatud lepalaastud). Selle peale murra lepa (või muu lehtpuu) oksast pilpad ja lao neist rest kalale. Restile aseta puhastatud ja maitsestatud kala, kata katelok kaanega ja aseta sütele suitsema. Umbes veerand tunniga (suurema kala puhul kuni poole tunniga) on kala valmis.
Re: Milliseid võimalusi pakub Rootsi armee priimus & katelok
Keeksi või muffini küpsetamine. Täida katelok 1/3 ulatuses väikeste kividega (need tagavad kuumuse ühtlasema jaotumise ja ei lase kooki kõrbema minna. Voldi paksemast fooliumist sinna peale koogivorm (st täida kogu ülejääv katelokisisu fooliumkattega). Vala fooliumisse taigen (jäta vaba ruumi paisumiseks), kata katelok kaanega ja pane sütele küpsema. Küpsemisaeg on ca 30 - 45 minutit, vahepeal on mõistlik puutikukga koogi sisu küpsemist kontrollida. Lisan paar pilti kahh 

Re: Milliseid võimalusi pakub Rootsi armee priimus & katelok
Ühes teises teemas sai juba postitatud aga panen igaks juhuks ka leivaküpsetamise õpetuse siia:
Wärske leib a´la Snusburken
Vaja läheb:
* Rootsi armee katelok (soovitavalt roostevabast terasest variant)
* Väike kauss või taldrik segamis/sõtkumisaluseks
* Lõket, millest saaks hõõguvaid süsi
* 1 kuksatäis (või muu sarnane ca 200 ml topsik) jahu (rukki, ciabatta, nisu, vms)
* 3 teelusikatäit küpsetuspulbrit
* 1/2 teelusikatäis soola
* 1/2 kuksatäit vett (või muu sarnane ca 200 ml topsik)
* natuke taluvõid (valikuline komponent)
Antud komponendid annavad väikese leivakese, mis paras kahele inimesele soojana ära süüa. Minu kogemuse kohaselt mahutab katelok ka 2 korda suurema kogusega tehtud pätsi ära aga mitte enam oluliselt suuremat.
Alustuseks määri katelok seest taluvõiga (mis annab parima maitse küpsemisel). Kui võid ei ole, võib määrida ka õliga või lihtsalt puistada katelok üle jahuga, see kõik on selleks, et küpsev kakuke seinte külge ei kõrbeks.
Nüüd pane jahu, küpsetuspulber ja sool kaussi ning sega hoolega segamini. Kui tahad põnevamat leiba teha, siis sega hulka ka maitset andvaid komponente - näiteks õunatükke, pähkleid, rosinaid, juustu või vorstitükke, vms. Tee valminud kuhja keskele väike lohuke, vala sinna aeglaselt natukesehaaval vett ja hakka tainast segama. Tainas ei tohi tulla liiga vedel, pigem selline veniv ja pooltahke mass. Sega ja sõtku, kuni suured tükid on kadunud, lisa natuke jahu ja sõtku kuni moodustub kakuke, mis enam käte külge ei kleepu.
Keera katelok külili, pane pätsike sinna sisse ja sulge kaas tohedalt kinni klõpsates. Pätsike ei toi tulla kõrgem kui 2/3 külili kateloki kõrgusest, sest paisumisruumi peab ka jääma. Pane katelok külili õhukese kihi süte peale ja lase sel umbes tunnike küpseda. Suurem päts tahab rohkem küsemisaega saada. Antud aja möödudes võid kaane avada ja pika puutikuga (mille küsemisajal vestsid) läbiküpsemist kontrollida. Kui keskese torgatud putikk jääb taignaseks on veel vaja küpsetada, kui ei on leib valmis.
Koputa katelokiga korra kõvasti vastu maad ja peaksid ahjusooja leiva kenasti kätte saama.
Head isu!
Wärske leib a´la Snusburken
Vaja läheb:
* Rootsi armee katelok (soovitavalt roostevabast terasest variant)
* Väike kauss või taldrik segamis/sõtkumisaluseks
* Lõket, millest saaks hõõguvaid süsi
* 1 kuksatäis (või muu sarnane ca 200 ml topsik) jahu (rukki, ciabatta, nisu, vms)
* 3 teelusikatäit küpsetuspulbrit
* 1/2 teelusikatäis soola
* 1/2 kuksatäit vett (või muu sarnane ca 200 ml topsik)
* natuke taluvõid (valikuline komponent)
Antud komponendid annavad väikese leivakese, mis paras kahele inimesele soojana ära süüa. Minu kogemuse kohaselt mahutab katelok ka 2 korda suurema kogusega tehtud pätsi ära aga mitte enam oluliselt suuremat.
Alustuseks määri katelok seest taluvõiga (mis annab parima maitse küpsemisel). Kui võid ei ole, võib määrida ka õliga või lihtsalt puistada katelok üle jahuga, see kõik on selleks, et küpsev kakuke seinte külge ei kõrbeks.
Nüüd pane jahu, küpsetuspulber ja sool kaussi ning sega hoolega segamini. Kui tahad põnevamat leiba teha, siis sega hulka ka maitset andvaid komponente - näiteks õunatükke, pähkleid, rosinaid, juustu või vorstitükke, vms. Tee valminud kuhja keskele väike lohuke, vala sinna aeglaselt natukesehaaval vett ja hakka tainast segama. Tainas ei tohi tulla liiga vedel, pigem selline veniv ja pooltahke mass. Sega ja sõtku, kuni suured tükid on kadunud, lisa natuke jahu ja sõtku kuni moodustub kakuke, mis enam käte külge ei kleepu.
Keera katelok külili, pane pätsike sinna sisse ja sulge kaas tohedalt kinni klõpsates. Pätsike ei toi tulla kõrgem kui 2/3 külili kateloki kõrgusest, sest paisumisruumi peab ka jääma. Pane katelok külili õhukese kihi süte peale ja lase sel umbes tunnike küpseda. Suurem päts tahab rohkem küsemisaega saada. Antud aja möödudes võid kaane avada ja pika puutikuga (mille küsemisajal vestsid) läbiküpsemist kontrollida. Kui keskese torgatud putikk jääb taignaseks on veel vaja küpsetada, kui ei on leib valmis.
Koputa katelokiga korra kõvasti vastu maad ja peaksid ahjusooja leiva kenasti kätte saama.
Head isu!
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist