Toidu valmistamine looduses?!

Kõik matkatoidust, retseptid, soovitused, energianormid jne.
Tnnn
Uudistaja
Uudistaja
Postitusi: 82
Liitunud: 15 Jaan 2017, 14:15
Kontakt:

Re: Toidu valmistamine looduses?!

Postitus Postitas Tnnn » 16 Veebr 2019, 18:37

sepaonu kirjutas:
16 Veebr 2019, 10:49
Kuivaliha niigi snäkina kaasas , sinki ja suitsuvorsti pole võtnud, kuna ta nad nii teistmoodi ka pole kuivalihaga võrreldes. Ideed millegi uue kaasavõtmiseks, mida ma nõus ka tassima puuduvad.
Mu jaoks on midagi snäki ja vorsti vahepealset fuet - rasva ja valku sama palju kui vorstis, vett vähem, energiat rohkem kõlbab nii kange, röstise õlle kõrvale kui ka leivale. Maitseb ka muidugi :D

Kasutaja avatar
sepaonu
Guru
Guru
Postitusi: 1237
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Toidu valmistamine looduses?!

Postitus Postitas sepaonu » 16 Veebr 2019, 22:03

Nohik kirjutas:
16 Veebr 2019, 12:08
linask on ka alles kolmest kilost alates
Ma olen märganud netis, et üks ja teine on kolme kilo maininud aga minu esimene küsimus selliste asjade puhul on see, et kuidas selle kaalu õigsusega ka lood on. Minu tutvusringkonnas ühtegi kalameest pole, kes linaski 3kg oleks lõhki saanud ja enamus on neist selliseid, et silma järgi ütlevad oma tavamõõdus kalade puhul kaalusi max paarsada grammi siiasinna ja kollide puhul pole möödapanemine kunagi häbiasi, kuna kogemus puudub ülisuurte hindamiseks silma järgi. Linaski puhul on reaalne 2,5-2,7 kg ja neid kes selle on saavutanud tean ma kümneid. Alates kolmest linask on on umbes samatark jutt nagu võta üks keskmine 15+kg haug kotlettide tegemiseks, saab parem 8-)
Kala suurus matkal on selles mõttes tähtis, et kena oleks selline või sellised kalad võtta ja tappa söögiks, et kõik saavad söönuks ja liiga palju jääke pole vaja kaasa vedada aga praekala järgmise matkapäeva lõunaks on ikkagi parem, kui purusöök. Ühes tükis tegemiseks on kala mõõt kriitilisem, mul mõõt teada, mis halsterisse mahub. Väiksemaid ja keskmiseid ka lihtsam välioludes valmistada. Kes ennast üsna kindlalt tunneb, see muidugi valib söögikalu aga kui mittekalamees ja õnnele lootes tulebki kala, siis tuleb mõttepaus teha, et kas äkki võtaks söögiks ära, minetea, kas teist üldse antakse.
Tnnn kirjutas:
16 Veebr 2019, 18:37
vett vähem, energiat rohkem

Googeldasin seda fuet-i, mulle tundmatu söök. Kuivaliha ja sellesarnaste toodete sees on energiat küll, hakkad nagu juba väsima, suurt sööki hädapärast teha ei taha, vaja edasi ikka minna ja kuhugi jõuda, närid, puhkad, natuke uuemad jalad kohe.
Kuivalihast ka tegelikult natuke kopp, kuigi supertoode, mõtlen selle peale, et äkki suvist laari hakkan tegema siis võibla sama hooga üks suur tükk looma basturmaaks või kuidas teda kutsutakse, teha. Ma netis olen videosi sobranud aga tegudeni pole jõudnud.
Ma kellegi teise tehtud basturmaad olen söönud, tervet kuivatatud lambakintsu korduvalt, kuivatatud põhjapõtra suurema tükina ka ja arvaks, et nende kuivaliha seibikestega/ribadega ei saa sama maitset, mida saab suure tükiga. Mul lihaga mängimisega miskit erilist kogemust pole aga kuivakala koha pealt ütlen üsna veendunult, et täies tükis kuivatatud kala ja kuivatatud filee on minu jaoks kaks täiesti erinevat asja.
joon jõest, söön jõest

Kasutaja avatar
Nohik
Foorumi raudvara
Foorumi raudvara
Postitusi: 2043
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Toidu valmistamine looduses?!

Postitus Postitas Nohik » 16 Veebr 2019, 22:30

Olen osalenud kahe üle 3 kg linaski suitsutamisel ja söömisel. Ei mäleta täpset kummagi kaalu, aga on jäänud meelde, et üle 3kg. Samal suvel eri ajal aastat 15 tagasi, kohta ei ütle. Ei julge täpselt öelda, aga "nahk" oli külgedelt vähemalt 2 cm paks. Kui selle kohta üldse on õige nahk öelda.
Karpidega on sedasi, et mu teismeiga möödus ühe kalakasvatuse lähedal. Vene ajal mõnel aastal osa kaubakalu saavutasid sügiseks sellise mõõdu. Ühel suvel olin seal isegi tööl. Ma pole loodusest ühtki karpi püüdnud. Kuskilt Tartu kalaletist õnnestus ka kümmekond aastat tagasi 1 jurakas osta.
Nende kaalude õigsus oli vene ajal ma arvan +-200 g, neil vedruga rippkaaludel.
sepaonu kirjutas:
16 Veebr 2019, 22:03
Ma olen märganud netis, et üks ja teine on kolme kilo maininud aga minu esimene küsimus selliste asjade puhul on see, et kuidas selle kaalu õigsusega ka lood on. Minu tutvusringkonnas ühtegi kalameest pole, kes linaski 3kg oleks lõhki saanud ja enamus on neist selliseid, et silma järgi ütlevad oma tavamõõdus kalade puhul kaalusi max paarsada grammi siiasinna ja kollide puhul pole möödapanemine kunagi häbiasi, kuna kogemus puudub ülisuurte hindamiseks silma järgi. Linaski puhul on reaalne 2,5-2,7 kg ja neid kes selle on saavutanud tean ma kümneid. Alates kolmest linask on on umbes samatark jutt nagu võta üks keskmine 15+kg haug kotlettide tegemiseks, saab parem 8-)
Ärge käige mu järel, olen isegi eksinud!

polarbear
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 577
Liitunud: 28 Aug 2013, 21:28
Kontakt:

Re: Toidu valmistamine looduses?!

Postitus Postitas polarbear » 17 Veebr 2019, 00:19

sepaonu kirjutas:
16 Veebr 2019, 22:03
Googeldasin seda fuet-i, mulle tundmatu söök.
Minu googel küll teab
Fuet
Pean tunnistama, et mulle kah maitseb, praegugi külmkapis kaks erisorti latti seda kuivand vorsti.
Pilt

Kasutaja avatar
Nohik
Foorumi raudvara
Foorumi raudvara
Postitusi: 2043
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Toidu valmistamine looduses?!

Postitus Postitas Nohik » 24 Mai 2019, 07:49

Mis karbi või linaski kolme kilo puudutab, möödund nädalal ostsin Mustameäe turult peegelkarbi rümba, mis kaalus 1.9 kg. Ma ei tea, mis neil lihakeha ja kogumassi kaalu suhe on, aga eks see eksemplar sinna 3 kg kanti oli elusalt. Oli oluliselt maitsvam väiksematest ning kinnitan endiselt, et suurus maksab karbi juures.
Ärge käige mu järel, olen isegi eksinud!

Kasutaja avatar
sepaonu
Guru
Guru
Postitusi: 1237
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Toidu valmistamine looduses?!

Postitus Postitas sepaonu » 24 Mai 2019, 10:20

Selles kolmekilojutus on vist vaatenurk oluline. Kui vaadata sedapidi, et kunagi lapsepõlves vist mäletan õigesti , karbikasvatus ja nüüd turult kasvatuse kala, siis on üks vaatenurk. Kui lähtuda sellest, et toidu valmistamine looduses sealt hangitud toiduga või sinna kaasa võetud toiduga, siis on teine vaatenurk.
Kui looduslikust kalast rääkida, siis suurematel kaladel võrreldes väiksematega on parem kulinaarne suhe lihal ja skeletil ja mingite kalade puhul on rasvaprotsent oluliselt suurem. Mingite vanemaks elavate kalade puhul on ka rasvaprotsent liiga suur ja toksiliste ainete konsentratsioon samuti, näiteks paltusel. Lõhel mida suurem, seda kõrgem rasvaprotsent.
Matkamise käigus on säästlik ja mõistlik võtta sellise suurusega kalu, mis täpselt paras ära süüa. Praegu on selliste kalade püüdmise kuldaeg ja kui planeeritult pole sobiva suurusega jahutuskasti ja konkreetset plaani, mis sellega teha, siis sellise suurusega kalad on mõistlik panna vette tagasi.
m24.jpg
joon jõest, söön jõest

Kasutaja avatar
Nohik
Foorumi raudvara
Foorumi raudvara
Postitusi: 2043
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Toidu valmistamine looduses?!

Postitus Postitas Nohik » 24 Mai 2019, 13:27

Ega vist 3 kg on piiriks küll, selle pistab veel kahekesi söögikorraga pintslisse, kui muud kõrvele ei söö.
Täna oli turul 1 korralik pirakas letis, vast 4+ kg, nii suurt pole söönud ja jäi ka minust ostmata.
Ärge käige mu järel, olen isegi eksinud!

Kasutaja avatar
sepaonu
Guru
Guru
Postitusi: 1237
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Toidu valmistamine looduses?!

Postitus Postitas sepaonu » 16 Dets 2019, 22:12

Soojal ajal pole või suurem asi toiduaine, kui umbes nädal või pikem kõndimine. Eelmine aasta selgitasin korra võid, üldse ei meeldinud ja minu meelest veel vähem kõlbab kotti, talub küll suuremat kuumust ja sandiks vist kah ei lähe.
Nüüd kaks korda naine siukest asja teinud, et ostnud soolapekki küüslauguga ja läbi hakklihamasina ajanud, täiesti arvestatav määre tundub olema või asenduseks. Kiitsin sõbrale ka seda, ütles, et ta ka teinud, et ostab ilma küüslauguta ja paneb ise küüslauku siis, kui läbi hakklihamasina ajab. Kõva kõndimise ajal pole vist kalorite pärast muretseda ka vaja 8-)
joon jõest, söön jõest

Kasutaja avatar
Nohik
Foorumi raudvara
Foorumi raudvara
Postitusi: 2043
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Toidu valmistamine looduses?!

Postitus Postitas Nohik » 16 Dets 2019, 23:33

Kas keegi võid soolanud on, nagu vene ajal matkajad tegid?
Ärge käige mu järel, olen isegi eksinud!

Metsamyhin
Matkasell
Matkasell
Postitusi: 405
Liitunud: 11 Juun 2012, 14:37
Asukoht: Harjumaa
Kontakt:

Re: Toidu valmistamine looduses?!

Postitus Postitas Metsamyhin » 17 Dets 2019, 10:21

Soojal ajal olen kasutanud või asemel sulatatud juustu.

Kasutaja avatar
sepaonu
Guru
Guru
Postitusi: 1237
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Toidu valmistamine looduses?!

Postitus Postitas sepaonu » 17 Dets 2019, 20:59

Jaa, sulatatud juust on ka alternatiiv, siis on veel mingeid tuubiwärgenseid , rootsi poole peal on neid rohkelt, kõigepealt ka meilmüüdavat Kalles kalamarjavõiet igas variandis, mõnda loogiliselt kõlavat testisin ise kah, singimingiblabla ja juurikamingiblabla
d12.jpg
d13.jpg
joon jõest, söön jõest

Kasutaja avatar
marador
Uudistaja
Uudistaja
Postitusi: 2
Liitunud: 09 Dets 2019, 13:58
Kontakt:

Re: Toidu valmistamine looduses?!

Postitus Postitas marador » 18 Dets 2019, 14:03

Kasutasin varem nö. valmistoite mida sai igast toidupoest ja priimusel kiirelt valmistada- pajaroad, kiirsupid, nuudlid jne. Tänaseks olen sellest loobunud, põhjus lihtne: Sisaldus enamjaolt maitseained ja paksendajad, energia ja Kcal kogused ebamäärased või lausa olematud. Maitseid ei hakkagi komenteerima. Mitme päevastel rännakutel peab vägisi hakkama arvestama palju kaalub, mida, kui palju sööd ja mis see siis lõpuks sisaldab. Uurisin pikalt USA rahvusparkide matkajuhtide soovitusi. Kuna endale köögitoimetused võõrad ei ole, proovisin ära ja olen tulemusega väga rahul. Võlusõna on kuivatamine. Kui suurelt toiteväärtusesse jne süveneda ei viitsi siis kasuta lihtsat loogikat, mis sulle maitseb ja kas on toitev.
Head näited on: Spagetid/ makaronid hakklihaga, tatrapudru hakklihaga, köögivilja Wokid ükskõik mis lihaga, pilaff, keedetud või purgi oad erineva lihaga, puu/ köögivilja püreed jne jne. Tegelikult on menüü valikul taevas piiriks, sest kuivatada saab praktiliselt kõike. Eeliseks on see et ei kaalu palju ja valmistamine matkal võtab peale vee keema ajamist 3-4min. Isiklikut eelistan seepärast et söön metsas sama toitu mida sööksin ka kodus laua ääres. Toiduportsjonid saan iga päeva jaoks eraldi kodus vaakum pakenditesse valmis pakkida ja ka priimuse gaasi kulub tunduvalt vähem. Püreede puhul on eeliseks et ei pea isegi seisma jääma, võtad riba taskust ja matk jätkub. Kokkuvõttes on tähtis et saad vajalikud toitained, vitamiinid jkm. vajaliku ilma ülemõtlemiseta kiirelt ja mugavalt kätte, mitte ei rahuldu ainult nö. täiskõhutundega.

Kasutaja avatar
mrWilson
Administraator
Administraator
Postitusi: 1777
Liitunud: 12 Veebr 2011, 04:31
Kontakt:

Re: Toidu valmistamine looduses?!

Postitus Postitas mrWilson » 19 Dets 2019, 23:22

Metaloodus. Läätse dhal ehk jõulukokkamine iseendaga.
Ah, minge metsa...

Vasta

Mine “Matkaköök”

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 21 külalist