Toidud mägimatkal

Kõik matkatoidust, retseptid, soovitused, energianormid jne.
Hendrik
Huviline
Huviline
Postitusi: 179
Liitunud: 19 Jaan 2017, 15:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Toidud mägimatkal

Postitus Postitas Hendrik » 09 Aug 2018, 11:33

Teema kus arutada spetsiifiliselt just mägimatkadele sobivaid toiduaineid, koguseid, menüü koostamist, toitumise taktikat ja muud säärast.

Panen teemale puid alla esialgu puhtalt oma isiklike kogemuste ja arvamiste pealt, mis on tekkinud viimase 15 aasta jooksul mägedes käies. Praktiliselt kõigil oma käikudel olen ise olnud ka menüü koostaja või koostamisel aktiivne kaasatargutaja ning lõpuks ise seda kraami ka näost sisse ajanud, seega mingi kogemus on olemas ja oma nahal testitud.

Mida üldse süüa ehk üldpõhimõtted

Mägimatka all siinkohal mõeldud siis laias laastus toimetamist mägedes kõrgustel 3000+, millele lisanduvad suured kõrgusevõtud, suur energiakulu (raske kott varustuse tõttu) ja külm-niiske-tuuline keskkond, mis mõjutab nii energiavajadust kui ka meeleolu. Nende asjaolude tõttu peab söögist saama piisavalt "kütet" et matkalised ühel hetkel jahukotina maha ei langeks vaid säilitaks töövõime ja teatud tugevusvaru ka siis kui asjad lappama lähevad. Väljumine piirkonnast võib olla keeruline ja seetõttu ei saa kuidagi ehitada matka põhimõttel et "kui kõht tühjaks läheb, jalutan poodi" või "söön nulu koorealust osa" või "küll mõne ritsika ikka leiab".

Et seljakoti kaal kontrolli all (st. vahemikus 30-40 kg) hoida peab iga varustuse elementi pika hambaga vaatama, ka sööki, aga söögi puhul saab enamasti kompromissi teha ainult toiduainete valikus, mitte kogukaalus. Seepärast peaks valima võimalikult hea energiatihedusega kraami, mis on pakendatud võimalikult kergesse taarasse ning on võimalikult kergelt valmistatav (aeg + küte + keetmise jebla võiks olla väike). Vähem kütet tähendav vähem kaalu kotis, kiirem keetmine samuti. Kiirem keetmine suurendab ka ajavaru. Arvestada võiks, kas ja kus peab tõenäoliselt sulatama vett lumest, mis suurendab söögiteo aega ja kütusekulu. Samuti on oma efekt kõrgusel kuna vee keemistemperatuur alaneb ja asjad ei kee nii hästi pehmeks. Samuti väheneb rasvade lagundamise efektiivsus kuna vajab hapnikku, mida kõrgel vähe. Gaasipriimustega on selline omapärane asi, et on mingi vahepealne tsoon kus nad hästi töötada ei taha (külmas gaas ei aurustu hästi), aga kõrgemal hakkab jälle paremini käima kuna välisrõhu langus kergendab gaasi väljumist balloonist. Bensiinipriimused on rõhumängudest vabad kuna seal tekitatakse rõhk manuaalselt.

Sööma peab

Normaalne kogus millega elab ära matkagrupp kus on mehi-naisi umbkaudu pooleks on 700-750g kuivtoitu päevas inimese kohta. Mida rohkem mehi, seda rohkem toitu peab olema kuna puudub varu naiste pudruportsudest. Väiksemad kogused on juba kahtlased, kuna ei kata enam kuidagi energiavajadust ja inimesed lihtsalt ei jaksa. Pooled vabandused teemal "olen lihtsalt nõrk" võib tõenäoliselt kanda kidura söömise arvele. Nagu targad raamatud ka täheldavad, tuleb ennast sööma sundida. Asjaolu et keegi kodus sööb hommikuks moosisaia ja õhtuks tassi teed ning vegan-pannkoogi ja "sellest täitsa piisab" ei ole pädev alus matkamenüü koostamiseks, seepärast ei soovita kogemusteta menüümeistritel anda seda matka planeerimise ühte tähtsamat tegevust naisterahvaste, taimetoitlaste, kaalujälgijate või muude toitumisviilijate kätte kuna tulemuseks võib paremal juhul olla matka katkestamine, halvemal juhul aga avarii inimeste adekvaatsuse kadumise tõttu.

Kui palju mida?

Menüü koostamisel on üks suhteliselt lihtne rusikareegel ja see on kuivainete kohta: väheste eranditega võib arvestada kõiki kuivaineid (tatar, riis, helbed, kuskuss, spagetid jne) 100g portsjon inimese kohta. Vähesed isiklikust kogemusest timmitud erandid on spagetid 120-125g ports (500g pakk neljale), manna 80-100g kuna on päris tummine ja ei pruugi sisse mahtuda, kartulihelbed 75-100g sarnaselt mannale tummine värk. Kui käia mitmel matkal järjest suht sama seltskonnaga, hakkavad reaalsed kogused paika loksuma vastavalt individuaalsetele eelistustele ja isikutele. Näiteks oma matkadel oleme praktiliselt välistanud magusad hommikusöögid (va vahelduseks manna), kuna nad lihtsalt ei anna piisavalt kütet et mootor päev otsa probleemideta käiks ilma kõhukorina ja torinata (puhtalt maitse asi, aga korduvalt testitud nii meeste kui naiste peal). Seega on söömine ka osa matka vaimse tasakaalu säilitamisest (vt. ka paki-kiirtoidud matkal).

Lihakraam putrude sisse võiks olla arvestuslikult suurusjärk 75g näkku, seega näiteks tavaline poekonserv neljale sööjale, koomaklubi pooleliitrine kuuele jne. Sama kogus on mõistlik ka lõunasöökide arvestuses, 75g vorsti on paras jupp, 75g juustu paras tükk närimiseks. Päevased kogused tuleks kombineerida kuivainekoguse otsa nii, et kogukaal annaks kokku soovitava päevase normkaalu. Erandid tulenevad matka taktikast vastavalt sellele, mis antud päevaks plaanis, kas saab teha lõket (laager orus), kas on eeldatavalt väga väsitav päev, puhkepäev kus aega küll jne.

Lõunad võivad olla nii kuivad kui ka keeduga, sõltub kuidas aega on. Lõunal võib keeta näiteks puljongit või teed, kui puljongisse panna veel nuudleid, vorstiports jne, saab päris tummise roa. Seda on väga mugav ka igaühel oma maitsele teha kui on suurem (termos)kruus. Kuiva lõuna tavaline koostis on näiteks mingi liha (vorst, konserv, kala jms), juust, puuviljad-marjad-pähklid, mingi magus (šokolaad, kozinak, halvaa, martsipan, iiris, kirju koer, küpsised jne), kuivikud. Kõik kokku kuskil 200-300g jagu näkku.

Pakendamine

Parim lahendus on alati osta kõik toiduained juba kodukamaral ning pakendada nad päevade või toidukordade kaupa eraldi nii, et matkal ei peaks enam pead valutama koguste ja kordadega. See süsteem toimib ideaalselt kui matkagrupp on normaalsuuruses, st 6-8 inimest. Paari inimese peale on toidukordade kaupa pakkimine jama kuna pakid tulevad väga väikesed. Siis on parem jagada kuivained portsjoniteks ja koondada kokku, näiteks 4x200g tatart, kust siis saab iga toidukorra jaoks ühe 200g paki võtta.

Pakendid ise võiks olla võimalikult kerged ja kompaktsed, tekitavad ühtlasi vähem prügi mida kaasa tassida. Tugevamad suuremad grip-kotid on head suuremate koguste toppimiseks, kuni grupi toidukorrani välja, väiksematesse saab toppida igasugu lisandeid nagu kuivatatud juurvili jms. Puisteained ja vedelam kraam on mõistlik panna plastpudelitesse, sõltuvalt sisust vahel suure avaga parem kasutada. Sinna siis suhkur, sool, jõujoogipulber, õli jne. Plastpudeleid on hea kotis igalepoole vahele toppida ja nad ei lähe katki. Kui tühjaks saab, saab kokku nätserdada. Kõike võib veel omakorda toppida riidest kottidesse, mis on tugevad aga ei pea vett.

Konservide plekk enamasti kaalub kõige rohkem, seega on hea kui lihakraam on kas kerges konservitaaras (Koomaklubi õllepurgikonserv) või üldse ilma taarata (suitsuvorst, vinnutatud liha/kala jms). Variant on konservid ka ümber pakendada, aga avatud konservi säilimine on kahtlane, eriti kui piirkonda sisenemisel on väljas +35 mitu päeva.

Nipet-näpet

Mõningaid suvalisi mõttemõlgutusi:
  • kauss ja kruus olgu normaalsetes mõõtmetes, minikopsikutega majandajad võivad puhtalt omaenda süül jääda piisava koguseta
  • kui söögiisu pole, peab ikka sööma kasvõi midagi. Romantilised ideed organismi märguannetest ja sisemisest tasakaalust mägimatkal ei toimi, neid võib praktiseerida RMK lõkkeplatsil, kus kabanoss on autoga 15min kaugusel
  • jooma peab ka piisavalt, ainult väike kohvi hommikul päevaks head ei luba, mida iganes sa igapäevaelus kodus köögilaua taga ka ei tunneks
  • toitumine mägimatkal =/= toitumine igapäevaelus. Võimaluse puudus menüüd täiendada tähendab et menüü on osa matka ohutuse ja matkajate teovõime tagamisest
  • närbsööjatel ei saa lasta menüüd koostada, see on matka õnnestumise, mitte maitse-eelistuste küsimus
  • igasugu valmis matkatoidud on toredad, aga kallid. Lisaks võivad hakata ajudele, kuna puudub rõõmustav element toiduvalmistamise näol, vahid lihtsalt kilekotti. Kiireks hommikuseks minekuks on nad aga väga hea variant.
  • mõnusaid toidulisandeid: kuivatatud röstsibul (Prisma müüb), kuivatatud juurviljad, kuivatatud tomat nii kuiv kui ka õlis variant (õli oma ei kannata pikalt kuuma, läheb käärima), tšilli, igasugu maitseained millega luua matkal vaheldust.
  • spordijoogi pulber on hea asi, lisab maitset ja kasulikke aineid lume- ja liustikusulavette. Üks isostari purk 2-le 2-ks nädalaks on nibin-nabin midagigi
  • bensiiniga maitsestatud söök ei ole väga hea (jälgi oma klaasriiet ilma kaaneta keetes)
Linke kah

Kaur Virunurme blogipost matkatoitude kogustest, seal on ka viiteid menüüdele (sh minu Uurali matka oma): http://kurinurm.blogspot.com/2018/04/ma ... gused.html

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1419
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Toidud mägimatkal

Postitus Postitas Nohik » 09 Aug 2018, 13:41

Virunurme juures imestan mõistlike normide üle.
Makaroni ports 327 Kcal
Riisi ports 273.6 Kcal
läätsede ports 181.8 Kcal
kartulipüree ports 211.8 Kcal

Mis magusaid hommikusööke puudutab, olen nõus, paljudel on kella 10-ks silmavaade nagu hundil.
Mis (poe)konservi puudutab, see ei ole mõistlik kaugmatka või mägimatka söök, 78% vett. Ei saa ka öelda, et suitsuvorst palju parem oleks.
Koomaklubi konservi vist võib lugeda veevabaks, hea valik.
Moos ei ole mõistlik toiduaine kaugmatkal.
Kui mälu ei peta, siis teil on palju helbeid riisi jt asemel, see on kütet silmas pidades hea valik.

Lõuna ajal peaks sööma mitte näksima, hobuselõuna kulub kogu organismile ära. Siis on teine päevaosa sama võimas kui esimene.

Järgneva lõigu formaal-loogikaga ei ole nõus, energiatihedamate toiduainete valik võimaldab kogukaalu vähendada.
<<Et seljakoti kaal kontrolli all (st. vahemikus 30-40 kg) hoida peab iga varustuse elementi pika hambaga vaatama, ka sööki, aga söögi puhul saab enamasti kompromissi teha ainult toiduainete valikus, mitte kogukaalus...>>

Mis keetmist puudutab, raskematel matkadel peaks tegema toidud sellised, et need on dehüdreeritavad ainult keeva vee lisamisega ilma keetmiseta. Minu omatehtud söök liguneb edukalt ka Saku veeautomaadi kuuma veega, tõenäoliselt pole 100 kraadi.

Vitamiinidele ja mineraalidele peaks tähelepanu pöörama. Koomalaadne väsimus tuleb esimese matsuga pigem mineraalide puudusest.
All engineers are cyborgs

Hendrik
Huviline
Huviline
Postitusi: 179
Liitunud: 19 Jaan 2017, 15:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Toidud mägimatkal

Postitus Postitas Hendrik » 09 Aug 2018, 14:14

Kauri blogi ilmestab hästi seda individuaalset aspekti, aga raske hinnata kui suur osa seal on grupi koosseisul, kui suur osa matkamarsruudi omapäradel.

Poekonserv pole suurem asi jah, liiga palju vett, aga mis sa vahel hädaga teed. Parim on alati ise keeta a'la koomakas. Suitsuvorstid tuleb ära kuivatada enne kui vähegi aega on, korralik täissuitsuvorst on igati asine.

Meie helbeid ei kasuta enamasti (tatra-, riisi- jms) kuna see helbepuder on selline pläust. Terved terad võtavad küll veidi rohkem aega, aga see-eest pakuvad silma- ja kõhurõõmu rohkem. Nauding on pikal matkal oluline vaimse tasakaalu säilitamiseks :D

Lõuna ajal söömine sõltub suuresti situatsioonist, vabalt võib juhtuda et pole aega ega kohta, sageli ka ilma et pikemalt süüa või midagi keeta. Kössitad kuskil kivi taga sulejope seljas, ajad oma kuivtoidu portsjoni näost sisse ja edasi. Näiteks talimatkal enamasti lõuna ei ole suur nauding mida venitada, kui just ilm mõnus päikseline pole. Kogus on mõnes mõttes maitse ja situatsiooni asi, näiteks miinuskraadide puhul ühel hetkel ei jaksa enam külma sööki närida, lõuapärad väsivad ära. Võib ju kõik söögi hommikul püksi soojenema toppida, aga praktikas sageli unustatakse jne.

Energiatihedamate toiduainete osas oli minu eeldus see, et juba olemuselt võtad sa niikuinii kaasa kuivtoidud. Võrreldes arbuusi tassimisega on muidugi võimalik kaalu 10x vähendada, aga tatar vorstiga vs riis singiga enam mingit erilist efekti ei anna, kogukaal muutub heal juhul 10% kogu selle kompunnimise peale.

Igasugu dehüdreeritud värgid on jah head, toidukuivatiga saab ise teha, me tegime juurikaid ja tomatit lisandiks, väga kerge aga hea maitsevaheldus. Panime siis toidu sisse jao pärast. Ja kuivatatud maasikaviile kisselli sisse, väga mõnus. Siin saab mängida sellega, et mis parasjagu päevaks plaanis. Kui vaja hommikul kiirelt minema saada, siis teed mingi kiire asja, kui aega rohkem, saab mõnuga keeta (eeldusel et kütet normi piires jätkub).

Vitamiinid-mineraalid tähtsad jah, spordijook aitab siin veidi, lisaks võiks olla kaasas mingeid kompleksvitamiine ja panna võib lisaks ka puhast c-vitamiini mitmekordselt üle normi (me panime 8-10 dražeed päevas, norm on 2), pidi aitama ka kõrgushaiguse vastu nagu kuskilt lugesin, ei mäleta enam kust.

Kasutaja avatar
Tanel
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 766
Liitunud: 19 Sept 2011, 21:36
Asukoht: Võru
Kontakt:

Re: Toidud mägimatkal

Postitus Postitas Tanel » 09 Aug 2018, 14:43

Lõunane söömine on talvisel matkal suhteliselt käigu pealt tegevus, seda eriti halbades oludes. Minul on tavaks saanud liikumise pealt näksimine ca paar tundi peale liikuma asumist, siis paari tunni pärast on väheke pikem puhkepaus külma toidu ja kuuma teega, saab jalga ka puhata ning õhtu oode on jälle jala peal näksimine. Enda jaoks pean seda heaks variandiks, sest niiviisi saab energia tarbimise ühtlasemalt ära jaotada, ei teki suurt energiakriisi enne hobuselõunat ning ka täis kõhust tingitud rammestust ca pool tundi kuni tund peale lõunat, mis tihti lööb üsna raskelt.
The size of your pack is relative to the size of your fear.

tripp
Matkasell
Matkasell
Postitusi: 390
Liitunud: 18 Apr 2012, 23:22
Kontakt:

Re: Toidud mägimatkal

Postitus Postitas tripp » 09 Aug 2018, 14:44

Nohik - ma ei saa aru - kas sa imestad, et mu arvud on mõistlikud, või, et nad ei ole mõistlikud?

Menüü juures peab olema selge, kas see ongi KOGU söök või võtavad inimesed ise kaloreid juurde.
Kui lasta endal juurde võtta, siis tehakse seda alati liiga palju.
Grupi kaupa on planeerimine täpsem.

Samas on inimesed ise rahul, kui neil on ka midagi jagatavat.
Teed lõunapausi ajal salaja kiluvõileibu ja üllatad siis kaaslasi :)

Hendrik
Huviline
Huviline
Postitusi: 179
Liitunud: 19 Jaan 2017, 15:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Toidud mägimatkal

Postitus Postitas Hendrik » 09 Aug 2018, 15:03

Panen lingi meie svaneetia menüüle, seal tabelis on ka varustust ja muud, menüü lehe saab alt valida:
Svaneetia 2018 menüü jms

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1419
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Toidud mägimatkal

Postitus Postitas Nohik » 09 Aug 2018, 15:16

Läätsede puhul imestan, miks nii vähesega piirdud. Koos Hendriku väitega, et iga hinna eest peab sööma, tekib küsimus, kas midagi olulist on mainimata. Või kui ühel juhul piisab tüki maad väiksema kalorikogusega, kas siis ikka tegelikult peab ka makarone nii palju sööma?
Mul on olnud 3 eluperioodi, kus on tihedamalt Eestis rabamatkatud 8-20 inimesega. Neist kahel esimesel perioodil oli õhtune tüüpiline roog 175g makaroni + veerand kuni pool konservi + 50 g juustu per kärss + ketsup + sinep + majonees+leib+sai+moos+nutella+jne maitse järgi personaalselt. Ilmselt meenutas eemalt vaadates Rooma-aegseid orgiaid. Aga jah, millegipärast olid inimesed võimelised makaronitoitu kõvasti rohkem sisse toppima kui muid toite.
Mis lõunaid puudutab, see on ilmselt väga personaalne. Kui hakkasin pidama pikka lõunat, minu jaoks muutusid matkad nauditavamaks sama distantsi juures.
tripp kirjutas:
09 Aug 2018, 14:44
Nohik - ma ei saa aru - kas sa imestad, et mu arvud on mõistlikud, või, et nad ei ole mõistlikud?
All engineers are cyborgs

Hendrik
Huviline
Huviline
Postitusi: 179
Liitunud: 19 Jaan 2017, 15:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Toidud mägimatkal

Postitus Postitas Hendrik » 09 Aug 2018, 15:29

Me oleme pannud läätsi ja kartulihelbeid 50:50, siis annab mõnusa pudru kokku. Sest 100g kartulit paisub maru suureks, läätsed lisavad tummisemat keha sinna. Makaroni läheb küll rohkem sisse, miks, ei tea. 125g matkal paras ports olnud siiamaani, 100g jätab tunde, et tahaks nagu veel. See jälle kaldub juba sinna matka meeleolu tõstmise/hoidmise kanti, kus vaja endale meelehead pakkuda.

Hendrik
Huviline
Huviline
Postitusi: 179
Liitunud: 19 Jaan 2017, 15:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Toidud mägimatkal

Postitus Postitas Hendrik » 16 Aug 2018, 11:02

Kuna passin tööl, kompjuuter undab ja endal pole muud kui näppu keerutada, siis mõned juhuslikud mõtted veel:

Puljongikuubikud
Me oleme oma matkadel toitude maitsestamiseks kasutanud palju puljongikuubikuid. Just seetõttu on puljongikups on universaalne, sellest saab teha puljongit, panna söögi sisse ja vahel kui soolavajak suur, on neid ka niisama näritud. Soola lisad pärast toidule maitse järgi kui vaja, vahel pole lisasoola üldse tarvis. Puljongikuubikud tuleb teha pudiks, eriti need mis on kõvemat sorti. Saanud küll neid kuubikuid oma kausist hamba alla, ei ole hea mõte.

Kastmepulbrid
Igasugu bolognese, guljašši, nelja juustu jne purud, mida poes osta saab. Neid on hea kasutada vahelduse loomiseks, kord näiteks tatar guljaššiga, siis juustuga jne. Ka kõikvõimalikud taco maitseained ja muu taoline puru on hea vaheldus.

Makaronid
Ehk siis pasta moodsamas kõnepruugis. Mõttekas on võtta kaasa spagette kuna nende ruumala on kõige väiksem. Aga spagetid tuleb enne juppideks murda kui potti lähevad, pikki usse õngitseda on väga tüütu.

Tee
Teede valik on suuresti maitse asi, aga aegamööda on kujunenud välja nii, et musta ja rohelise tee hulk on vähenenud ja musta-marjatee (Saga on üks väga mugav odav mark kuna on taassuletavas kilekotis) ning karkade (hibiskus) hulk suurenenud. Musta ja rohelise tee probleem on see, et lihtne on üle doseerida või jätta tee liiga kauaks tõmbama ja tulemuseks on kas ebameeldiv maitse (eriti lumesulavees) või iiveldus. Iiveldus kipub eriti tulema peale väga rasket päeva. Groki tegemiseks samas on must tee omal kohal. Hibiskusest tee tegemisel võib juhtuda et hambad lähevad siniseks, põhjuseks sel juhul alumiiniumpott. Võibolla läheb pika peale peast lolliks ka...

Keedu järjekord
Mida kiiremini söök valmis saab, seda parem. Üldiselt on hea toppida kuivained sisse kohe kui ilmub vesi, välja arvatud siis kui kuivained ilmutavad omadust muutuda plögaks (näiteks spagetid). Ise panen enamasti asjad sellises järjekorras ja praktiliselt järjest: puljongikuubik, kuivained, kuivatatud lisandid, kastmepulber, konserv, vajadusel sool. Mõnes kohas kirjutatakse et "konserv lisatakse alles lõpus", mis on jama, eriti külmaga. Külmunud konserv peab saama korralikult läbi keeda, neid jahedaid klompe ei taha keegi süüa. Kui söök on vorsti või singiga mis on võibolla kuumas mitmeid päevi mõnusalt haudunud, on korralik läbi keetmine kasulik ka üldise tervishoiu eesmärgil.

Keeduvesi
Kes valab matkasöögi pealt leeme ära, seda tabab seitse aastat õnnetust. Söök peab olema pigem vedel kui paks, esiteks veevajaduse katmiseks, teiseks on vedelamat palju mõnusam süüa. Kodus võib ju kuivi makarone närida, aga matkal vee ära valajad peaks saama valju suulise ja vajadusel ka kirjaliku (matkapäevikus) noomituse osaliseks.

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1419
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Toidud mägimatkal

Postitus Postitas Nohik » 16 Aug 2018, 13:01

Musta tee puhul iiveldusest kuulen esimest korda.
Rohelist teed pean maitselt jäledaks, aga see on personaalne ilmselt.
Hibiskuse joomist võiks enne personaalselt kontrollida, see on päris hapu, kõigi magu ei talu.
Grokiks pean parimaks Earl Grey suurema bergamotiilisandiga versioone.
All engineers are cyborgs

Hendrik
Huviline
Huviline
Postitusi: 179
Liitunud: 19 Jaan 2017, 15:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Toidud mägimatkal

Postitus Postitas Hendrik » 16 Aug 2018, 13:12

Nohik kirjutas:
16 Aug 2018, 13:01
Musta tee puhul iiveldusest kuulen esimest korda.
Siis mu targutustest ikka kasu ka, võib täitsa tulla selline asi. Eriti hea sõidu saab siis kui külma musta teed koos puruga uuesti soojendada, aga sellised geniaalsed mõtted õnneks väga sageli teoks ei saa.
Nohik kirjutas:
16 Aug 2018, 13:01
Hibiskuse joomist võiks enne personaalselt kontrollida, see on päris hapu, kõigi magu ei talu.
Hibiskus tahab suht palju suhkrut saada, muidu on hapu jah. Aga ta on hea vaheldus igasugu muudele asjadele, eriti talvel läheb ta hästi peale.

Kasutaja avatar
sepaonu
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 906
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Toidud mägimatkal

Postitus Postitas sepaonu » 16 Aug 2018, 13:39

Üsna loogiline, et see 3000m ja kõrgemal õige toitumine on taandunud lihtsalt toitumise eelistusteks 8-)
Ma olen nüüd mitmeid aastaid olnud sisuliselt omavalmistatud kuivtoidupadrunite peal, enamus asju portsudena vaakumis.
t1.jpg
t2.jpg
kaaluvad laias laastus põhisöök 100gr, hommikusöök 40-70gr , ehk põhivärk alla 300gr päevas, millele lisanduvad tuledviled, nagu leib/sai, juhul, kui sa sööd seda, kohvipuru jms
t4.jpg
Kui ma pean korraga kaasa võtma kotiga ca 10 päeva toidu, siis minu jaoks on kõige olulisem praktilisus, see toit toidab mind ära, on igasugustes tingimustes söödav, mitteriknev ega märguv ja võimalikult kerge ja väike. Mul on stressitaluvus piisav, et kiruda ja siiski süüa. Ma olen ka lisanud kohe alguses rõõmsamaid värve kuivatatud silona ja seda plägasöögistressi loomulikult leevendab värske kala söögid, sest ma olen kalamatkaja.
Vahelduse otsingud on olnud aga mitte kõik pole omaks võetud. Oasöögid on vaheldus aga elustub väga aeglaselt ja gaasi kasutades ebapraktiline. Makaron proovitud ja loobutud, liiga gabariitne ja ei meeldinud. Mul kõigis põhisöökides 50% liha. Puljong väga hea asi, kui võimalust on, siis keedan teda matkal ise, materjali sisuliselt viskan minema, lihtsalt joon leent. Kuubik on väga praktiline asi aga ma söön vähesoolast sööki ja see poekuubik enam ei lähe kohe mitte.
See mul täiesti proovimata võimalus
Hendrik kirjutas:
16 Aug 2018, 11:02
Kastmepulbrid
Igasugu bolognese, guljašši, nelja juustu jne purud, mida poes osta saab. Neid on hea kasutada vahelduse loomiseks, kord näiteks tatar guljaššiga, siis juustuga jne. Ka kõikvõimalikud taco maitseained ja muu taoline puru on hea vaheldus.
Ma lisaks vähesoolasele ka mingeid erilisi vürtse ei tarbi aga peaksin mõtlema nende kastmete peale.
Selle aasta tundrareisi katsetus oli rootsipärane
t5.jpg
sisuliselt meie veremaigulaadne moos käepärases pakendis. Proovisin mitmeid.
joon jõest, söön jõest

Hendrik
Huviline
Huviline
Postitusi: 179
Liitunud: 19 Jaan 2017, 15:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Toidud mägimatkal

Postitus Postitas Hendrik » 16 Aug 2018, 13:56

sepaonu kirjutas:
16 Aug 2018, 13:39
Üsna loogiline, et see 3000m ja kõrgemal õige toitumine on taandunud lihtsalt toitumise eelistusteks 8-)
Eelistused ongi olulised kui baas paigas sest lõpuks hakkab üksluine või vastumeelne toit lihtsalt ajudele käima ja ajab inimesed närvi, mis pole üldse hea. Eriti kui minema või poodi jalutada ka ei saa. Parem ikka nii et juba päeval mõtled, et küll on tore, varsti saab seda või teist eriti head asja süüa.

Oaga on saanud katsetatud sellist asja et roog enne valmis keeta ja siis ära kuivatada, toimis täitsa hästi.

Kasutaja avatar
sepaonu
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 906
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Toidud mägimatkal

Postitus Postitas sepaonu » 16 Aug 2018, 14:38

Hendrik kirjutas:
16 Aug 2018, 13:56
Oaga on saanud katsetatud sellist asja et roog enne valmis keeta ja siis ära kuivatada, toimis täitsa hästi.
Mul oligi leotatud-keetud-purustatud-kuivatatud aga ta ei suuda piisavalt elustuda keeva vee pealevalamisega.
t6.jpg
joon jõest, söön jõest

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1419
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Toidud mägimatkal

Postitus Postitas Nohik » 16 Aug 2018, 14:50

Mis uba puudutab, mul on oma hautiste koostis enamvähem kolmandik liha, kolmandik põlduba ja ülejäänud muu taimne sodi (mehhiko segu, tomat, kõrvits, bataat, porgand jne). Uba on 2-4 päeva ligunenud, läbi hakklihamasina 7mm sõela käinud enne keetmist, keenud 2-3h. Sellisel kujul võib 10 minutiga söödavaks lugeda.
Muidu, Hendrik, su menüü meenutab väga mu enda menüüsi, kui olin 20-30. Mõnes mõttes olin ma relikt, kes jätkas nõukaaja stiilis matkamist. Selles mõttes, mida teete, on huvitav. Selliseid matkajaid pole palju.
All engineers are cyborgs

Hendrik
Huviline
Huviline
Postitusi: 179
Liitunud: 19 Jaan 2017, 15:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Toidud mägimatkal

Postitus Postitas Hendrik » 16 Aug 2018, 20:20

Nohik kirjutas:
16 Aug 2018, 14:50
Muidu, Hendrik, su menüü meenutab väga mu enda menüüsi, kui olin 20-30. Mõnes mõttes olin ma relikt, kes jätkas nõukaaja stiilis matkamist. Selles mõttes, mida teete, on huvitav. Selliseid matkajaid pole palju.
Eh, käsi lihtsalt ei tõuse mingeid valmis matkasööke ostma kui sisu on sama, aga hind kõvasti kõrgem. Uuralites ja Svaneetias oli meil päeva söögi eelarve näkku 4-5 €, kui valmis pakikesi osta, tuleks päev näkku pigem 20 € kanti ilma erilise sisulise muutuseta.

Piiber
Huviline
Huviline
Postitusi: 107
Liitunud: 09 Aug 2013, 17:58
Kontakt:

Re: Toidud mägimatkal

Postitus Postitas Piiber » 16 Aug 2018, 21:03

Minu arust on neil spets matkatoitudel konservimaitse ka juures kõigele lisaks ja kogus on selline, et ühe võiks veel otsa süüa (kaloreid kipub ka vähe olema).
Üks naljavidjo ka: https://www.youtube.com/watch?v=juAcxG0iooQ&t=412s
Kobras ehk piiber (Castor) on loomaperekond näriliste seltsist, kobraslaste sugukonna ainus tänapäevane perekond.

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1419
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Toidud mägimatkal

Postitus Postitas Nohik » 16 Aug 2018, 21:18

Valmistoidud on kirves jah, ei vaidle. Mul oli enda hautise toormaterjal c 1.5€ 75g portsu kohta. Kui teha kaloririkkamad portsud, et 40g õli alati, on 3 portsuga päev ca 6 € koos šokolaadiga. Sh, mul oli täitsa tavalise lehma välisfilee, ei mingit peenutsemist.
Aga teil on vaja 3500 Kcal mitte 2000, seega teil läheks minu menüüga+lisandid ca 10€ per kärss, tuleb kallim küll.
All engineers are cyborgs

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1419
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Toidud mägimatkal

Postitus Postitas Nohik » 16 Aug 2018, 21:27

Mis kuradimoodi ta 6-7€ päevas hakkama saab, kui paki peal on ca 10€?
Piiber kirjutas:
16 Aug 2018, 21:03
Minu arust on neil spets matkatoitudel konservimaitse ka juures kõigele lisaks ja kogus on selline, et ühe võiks veel otsa süüa (kaloreid kipub ka vähe olema).Üks naljavidjo ka: https://www.youtube.com/watch?v=juAcxG0iooQ&t=412s
All engineers are cyborgs

Kasutaja avatar
sepaonu
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 906
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Toidud mägimatkal

Postitus Postitas sepaonu » 16 Aug 2018, 22:21

kuna video oli matkaspordi oma, siis saab igaüks seda hinnaskaalat ise vaadata siit
https://www.matkasport.ee/products/prod ... atkatoidud
mis on laias laastus põhiroogadel 7-13€ portsu kohta.
Ilmselt väljendub hinnas ka väikse maa haigus, sest soome netipoes on realturmat põhiroad keskmiselt 10€.
Ma pole neid spets matkapakisööke ise ostnud ja kasutanud, netis olen uurinud, et mis seal sees ka on. Eesti tacticalFood tootjal korrektselt piisavad andmed oma lehel, palju liha, palju körti, millest üldse koosneb. Realturmat hämab, koosneb - beef (beef (84%), tõlgin - koostises on liha, mis koosneb 84% lihast, pole mõtet arutada seda pisiasja, et palju üldse liha on pandud sisse 8-)
Mina ei pea selle jama pärast pead valutama, seljakott selga, keskturule, ostan seda mis vaja ja kui pole, siis ootan ja lasen teha seda, mis vaja ja ma tahan näha seda liha, millest tehakse. Pole mingeid serte ka vaja, et E-d pole, säilitus ja värvaineid samuti mitte, silo tuleb oma aiast. Purtulikadru on felixi oma, kes küll seda reklaamlauset, et tehtud päris kartulist ei kasuta aga ma sügavalt kahtlen kartulipudru valistamise võimalikkuses millestki muust, kui kartulist.
Mul see isetegemise mõte tekkis kunagi sellest, et ostsin neid miskeid topsisööke, knorr ja maggi ja vingusin, et nujah, soola on natuke palju, liha pole nagu üldse, tobedalt suur pakend, natuke väike ports jms Nagu klassikud on öelnud - tee ise paremini ja alguses teed seda, mis oskad, pärast teed seda, mis tahad.
Arvatavasti leidub siiski inimesi, kes on rahul nende valmis matkasöökidega ja isegi hinna üle ei kurda. See on muidugi suures osas seotud ka sellega, et kui palju matkamas üldse ja mis on sissetulekud. Mul üks tuttav armastab iga kiunumise peale öelda, et eiei, pole kallis, sul on raha lihtsalt vähe 8-)
joon jõest, söön jõest

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1419
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Toidud mägimatkal

Postitus Postitas Nohik » 16 Aug 2018, 23:08

Kuna mul on mõningate häälikute osas 0-kuulmine, siis ma polegi võimeline aru saama, kas ta pudistab "toiduga saab hakkama" või "toidukorraga saab hakkama" või hoopis midagi muud.
All engineers are cyborgs

Hendrik
Huviline
Huviline
Postitusi: 179
Liitunud: 19 Jaan 2017, 15:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Toidud mägimatkal

Postitus Postitas Hendrik » 17 Aug 2018, 08:45

Plumer on ikka vanakooli matkaja, kõrv kohe puhkab seda juttu kuulates :D

Nende ködikottidega mis seal videos vilksasid oleks päeva hind näkku kindlasti üle 20 € sest hommik-õhtu koos on juba 20 alla ja lõuna on ka vanakooli menüüs päeva kõige kallim osa vorstide-juustude ja muu taolise pärast.

Üldiselt ma olen Plumeriga selles osas täiesti nõus, et see kilekoti vahtimine on lisaks kõigele lihtsalt igav ning hävitab seltsielu. Matk toimib oluliselt paremini seltskondliku üritusena, igaüks oma soolotelgis oma priimusel oma kuuma vett sossutamas mõjub motivatsioonile ja grupi võimekusele pärssivalt. See on mingi uue aja loogika et igaüks teeb ise, siis saab jõle kiirelt. Minu arust on see jama, kiirus on kasutu kui pärast tunde selle üle vaieldakse et mis ikka matka eesmärgid on ja kes mida ikka saavutada tahab (individualim kipub sooloköökides progresseeruma). Teine asi see, et vedada näiteks talvel matkale kaheksa inimese peale neli telki, neli priimust ja neli potti tähendab juba röögatut kaalulisa. Ma üldse ei imesta et tänapäeval vannimatkad nii popid on, seda koli ei suuda keegi muidu kaasa tassida enam kui järel lohistades. Mis omakorda paneb kohe seina ette (ka otseses mõttes) matka marsruudivalikule.

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1419
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Toidud mägimatkal

Postitus Postitas Nohik » 17 Aug 2018, 09:33

See grupi asi on mitme otsaga. Pidev ühine söömine on parem kui koosolek, seda olen mitmel pool töötades märganud. Ja inimesed seotakse kõige paremini ühiste tegevuste kaudu.
Mis kola puudutab, talvematka ei tea, muidu ei pruugigi nii palju kola lisaks tulla. Võtad Pinguin Solo X, Pinguin Surpass Titan priimuse ja poti gaasi. Kaussi ja tassi ei võta. Siis kogu köök on 400g + gaas.
Seni olen üksi süüa teinud ainult siis, kui üksi jalutan. Aga mind selle ühisköögitamise juures häirib, et üksi saan söögi tunduvalt kiiremini ja väiksema hulga liigutustega kätte. Isegi kui toimkonnas pole, on aja raiskamine. Aga kui grupis on lapsi või muidu inimesi, kes ise päris ei saa hakkama, on ühissöök ainuke võimalus, muidu läheb veel rohkem aega.
Viimased 3 aastat on must individualisti teinud. Ka muu varustuse osas mõtlen üha rohkem üksi toimimisele, ei taha ühes telgis magada jne.
All engineers are cyborgs

Kasutaja avatar
scabere
Matkasell
Matkasell
Postitusi: 432
Liitunud: 17 Juul 2012, 21:43
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Toidud mägimatkal

Postitus Postitas scabere » 17 Aug 2018, 10:20

Nende poe-kotitoitudega lööb hinna ikka väga ruttu üles, kui ainult nende peal keegi sooviks elada. Võtame koti hinnaks ca 7 euri, siis kolm kotti on juba 21. Aga arvestades et nende kaloraaž on koti kohta ca 500-600 kcal siis peaks neid söögikorra ajal kaks tükki sisse ajama. Ehk siis ööpäeva raha juba 42 euri jne. Ja need tactical pakid võtavad päris palju ruumi ka.

Oma viimasele matkale siiski otsime neid kaasa arvestusega, et üks pakk ühe päeva kohta, sest et kuradi mugav on nendega kiirlõunat teha. Oma maitse-eelistus on aga selline, et ega üle ühe korra päevas seda poe kiirkotitoitu ei tahakski kui pikem matk on.

Me oleme ühistoidu põhjana kasutanud erinevaid "Blå Band" pajaroogasid, sest noh ca 2,2 euri paki kohta ei ole palju. Sinna lisad riisi/makarone, konservi/muud liha juurde ja voila 3-4 inimese söök valmis tükk maad odavama hinna eest. Ja täitsa söödavad on need ka.

Hendrik
Huviline
Huviline
Postitusi: 179
Liitunud: 19 Jaan 2017, 15:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Toidud mägimatkal

Postitus Postitas Hendrik » 17 Aug 2018, 10:29

scabere kirjutas:
17 Aug 2018, 10:20
Me oleme ühistoidu põhjana kasutanud erinevaid "Blå Band" pajaroogasid, sest noh ca 2,2 euri paki kohta ei ole palju. Sinna lisad riisi/makarone, konservi/muud liha juurde ja voila 3-4 inimese söök valmis tükk maad odavama hinna eest. Ja täitsa söödavad on need ka.
Nende veel odavamaks alternatiiviks on ka mu eelmainitud kastmepulbrid kus sageli sisu küllaltki lähedane pajaroale (kuivi juurikaid küll pole enamasti), aga pole seda sortsu riisi või muud täidet ja hind 3x odavam. Riisi/makaroni paned niikuinii ise juurde ja kuiva juurikat ka. Pajaroogadel on muidugi ka selliseid maitseid mida kastmete hulgast ei leia, igast karrid ja mehhiko ja hiina variandid jms, nii et hea variant igal juhul. Ja need Bla Bandi omad vist on ühed odavamad ka, Prisma müüs neid vist kui õigesti mäletan?

Vasta

Mine “Matkaköök”

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline