Pemmican

Kõik matkatoidust, retseptid, soovitused, energianormid jne.
Kasutaja avatar
mrWilson
Administraator
Administraator
Postitusi: 1630
Liitunud: 12 Veebr 2011, 04:31
Kontakt:

Pemmican

Postitus Postitas mrWilson » 25 Jaan 2017, 18:08

Pemmican (eestikeelset vastet ei tea) - Juba vanade Põhja-Ameerika põlisrahvaste seas tuntud kaua säiliv ja väga energiarikas toit mis valmistati kuivatatud ja peeneks jahvatatud liha ja sulatatud rasva segust millele lisati maitseks ka kuivatatud marju (mustikad, jõhvikad, jms). Hiljem hakati seda toitu kasutama ka valge mehe poolt näiteks pikkadel arktika/antarktika ekspeditsioonidel ja muudel üritustel kus toidu säilimise ja enargia sisalduse omadused olid tähtsad.

Vanasti kuivatati liha lõkke kohal või päikese käes ja tambiti peeneks kiviga. Tänapäeval on selleks peenemad aparaadid.

https://en.wikipedia.org/wiki/Pemmican" onclick="window.open(this.href);return false;

Internetist leiab kerge vaevaga pemmican'i valmistamise õpetusi. Üks neist: http://www.thelostways.com/vsl/index.ph ... helpguide0" onclick="window.open(this.href);return false;

Kas keegi siinsetest on seda ise proovinud teha? Kuidas maitseb?
Pemmican-1.jpg
Pemmican-2.jpg
Ah, minge metsa...

polarbear
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 549
Liitunud: 28 Aug 2013, 21:28
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas polarbear » 25 Jaan 2017, 19:36

Huvitav ajalooline toiduaine. Aga.... ma eelistaks lihtsalt kuivatatud liha. 10 aastat säilimisaega ka ei vaja. Aga põhimõtteliselt on hea teada, et selline asi olemas on.
Küllap seetõttu ongi unustusse vajunud, et tänasel päeval selle järgi otsest vajadust enam pole. Aga neljanda maailmasõja päevil (mis teatavasti kaigastega peetakse) võib see taas hitiks osutuda.
Viimati muutis polarbear, 25 Jaan 2017, 19:41, muudetud 1 kord kokku.
Pilt

Kasutaja avatar
mrWilson
Administraator
Administraator
Postitusi: 1630
Liitunud: 12 Veebr 2011, 04:31
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas mrWilson » 25 Jaan 2017, 19:41

Nii palju kui mina aru olen saanud siis on rasv seal oluline komponent.

Õigus küll, otsene vajadus tänapäeval puudub. Samas tea kui kauaks seda tänapäeva jätkub. :D
Ah, minge metsa...

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1296
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas Nohik » 25 Jaan 2017, 21:05

Matkal ei tohiks rasv probleem olla
All engineers are cyborgs

Kasutaja avatar
mrWilson
Administraator
Administraator
Postitusi: 1630
Liitunud: 12 Veebr 2011, 04:31
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas mrWilson » 25 Jaan 2017, 21:36

Veel juttu ja pilti:

Vol1: https://www.youtube.com/watch?v=x_vLuMobHCI" onclick="window.open(this.href);return false;

Vol 2: https://www.youtube.com/watch?v=HQZj1-lSilw" onclick="window.open(this.href);return false;

Vol 3: https://www.youtube.com/watch?v=JHMAoIJuiVU" onclick="window.open(this.href);return false;
Ah, minge metsa...

polarbear
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 549
Liitunud: 28 Aug 2013, 21:28
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas polarbear » 26 Jaan 2017, 16:19

Tegelikult see pemmican oleks vist päris hea lisand kaerahelbepudru sisse, saab kauamängiva energiapommi. Siiani olen hommikuti peekoni ja riivjuustuga kaeraputru teinud, aga see tundub vahelduseks hea olevat. Peab homme poodi minema tooraineid hankima....naturaalse veiserasvaga keerulisem? Kus müüakse?
Pilt

Kasutaja avatar
mrWilson
Administraator
Administraator
Postitusi: 1630
Liitunud: 12 Veebr 2011, 04:31
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas mrWilson » 26 Jaan 2017, 16:36

polarbear kirjutas:Peab homme poodi minema tooraineid hankima...
Ootan huviga tulemust. :)
Ah, minge metsa...

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1296
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas Nohik » 26 Jaan 2017, 18:28

Tartus turuhoones oli vanasti, aga pidi siit-sealt küsima, leti pealset ei raisatud sellele.
Teoreetiliselt sügisel võib ka jahimeestelt küsida, vahel satub neile mõni rasvasem põder ette.
All engineers are cyborgs

polarbear
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 549
Liitunud: 28 Aug 2013, 21:28
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas polarbear » 26 Jaan 2017, 18:53

Telli või Inglismaalt.... :(
http://www.tesco.com/groceries/product/ ... =265612930
Aga kammib mõned edevamad putiigid homme läbi, ehk ikka leiab lähemalt kah.
Pilt

Kasutaja avatar
mrWilson
Administraator
Administraator
Postitusi: 1630
Liitunud: 12 Veebr 2011, 04:31
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas mrWilson » 26 Jaan 2017, 19:17

Kas harilik siga ei kõlba?
Ah, minge metsa...

polarbear
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 549
Liitunud: 28 Aug 2013, 21:28
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas polarbear » 26 Jaan 2017, 20:12

Searasval on omadus rääsuda (ehk roiskuda). Pole nii espetsialist, aga ilmselt on põhjus, miks loomarasva kasutatati, arvestades prognoositavat säilimistähtaega. Ilmselt tasub järgida äraproovitud ja ennast tõestanud retseptuuri?
Pilt

Kasutaja avatar
mrWilson
Administraator
Administraator
Postitusi: 1630
Liitunud: 12 Veebr 2011, 04:31
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas mrWilson » 26 Jaan 2017, 20:25

Rääsumise kohta ei oska midagi kosta aga Põhja-Ameerika põliselanikel polnud lihtsalt sigu laialt võtta. Rääkimata muu karja pidamisest. See eest piisoneid oli navalom. :)

Aga samas, loomalihal ja sealihal on maitse poolest ikka vahe sees küll.
Ah, minge metsa...

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1296
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas Nohik » 26 Jaan 2017, 20:27

Tõenäoliselt saab ka sea(tai)lihast ja searasvast.
All engineers are cyborgs

Kasutaja avatar
mrWilson
Administraator
Administraator
Postitusi: 1630
Liitunud: 12 Veebr 2011, 04:31
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas mrWilson » 26 Jaan 2017, 20:30

No eks ta ikka saab jah. Maitse asi rohkem. Mulle isiklikult on sealiha rohkem mokka mööda. See rääsumise asi võib täitsa teemaks olla. Siinkohal ei hakka targutama. :)
Ah, minge metsa...

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1296
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas Nohik » 26 Jaan 2017, 20:46

Pakid paremini, ei jäta õhku pakendisse. Põhimõtteliselt nn koomaklubi liha on ka pemmican.
All engineers are cyborgs

lermo
Uudistaja
Uudistaja
Postitusi: 66
Liitunud: 06 Jaan 2014, 09:05
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas lermo » 26 Jaan 2017, 21:35

mrWilson kirjutas:Kas keegi siinsetest on seda ise proovinud teha? Kuidas maitseb?
Timo Palol peaks tegemise ja tarbimise kogemus päris suur olema:
"Meil oli tavaline searasv, millesse oli lisatud kuivatatud liha tükke."

Kasutaja avatar
mrWilson
Administraator
Administraator
Postitusi: 1630
Liitunud: 12 Veebr 2011, 04:31
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas mrWilson » 26 Jaan 2017, 22:30

Timo Palo lugusid ma olen kuulnud jah. Nad pm. jõid ka otse rasva, et nö. "vormi saada". :)

https://www.youtube.com/watch?v=roPcAgO ... e&t=28m45s" onclick="window.open(this.href);return false;
Ah, minge metsa...

Kasutaja avatar
sepaonu
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 852
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas sepaonu » 26 Jaan 2017, 22:40

Siga mu meelest säilitamiseks ei kõlba, ma välisfileed kuivatasin, kohe süüa oli ok maitsega, loomale vahelduseks ka, pärast oli nagu kajakavorst.
joon jõest, söön jõest

polarbear
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 549
Liitunud: 28 Aug 2013, 21:28
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas polarbear » 27 Jaan 2017, 17:04

Veiserasva pealinna paremates ega halvemates poodides ei ole.
Alustades Stockmannist ja lõpetades kohaliku putkaga, vahepeale kõik teadaolevad ketistunud marketid, mõned ettejäänud "spetsialiseeritud gurmee-shopid" ja paar hulgiladu.
Panin mõned teadaolevad kontaktid tapamajadesse töösse, vaatab, kas otse looma kere küljest on võimalik hankida rasva või toormaterjali rasva sulatuseks.....
Järgneb....
Pilt

polarbear
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 549
Liitunud: 28 Aug 2013, 21:28
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas polarbear » 27 Jaan 2017, 18:55

Niisiis:
Kilone tükk veiseliha, peale väga minimaalset trimmimist läks kuivatusahju:
Kahekambriline suitsuahi ilma suitsuta.

Pilt

Mingi hetk hiljem meenus et marjad vajavad ka kuivatamist. Kuna hetkel värsketega veidi kitsas, siis sügavkülmast mustikad ja astelpajud:

Pilt


Peale paaritunnist kuivatamist ca 70-80 kraadi juures ja mõningase loomuliku kao juures allakirjutanu ja lihaga tegelemise juures ülimalt ustava kaaslase abil:

Pilt

jäi alles ca 400g, mis läks lõplikuks kuivatuseks kuivatisse:

Pilt

Kahtlustan, et kilosest tükist jääb kuivatatud kujul alles u 200g või natuke rohkem...
Ilma igasuguste maitseaineteta kuivatatud veiseliha on päris maitsev snäkk niisamagi järada....
Pilt

Kasutaja avatar
mrWilson
Administraator
Administraator
Postitusi: 1630
Liitunud: 12 Veebr 2011, 04:31
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas mrWilson » 27 Jaan 2017, 19:19

Juba on põnev... :)
Ah, minge metsa...

Kasutaja avatar
mrWilson
Administraator
Administraator
Postitusi: 1630
Liitunud: 12 Veebr 2011, 04:31
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas mrWilson » 28 Jaan 2017, 01:32

Vahelduseks veel: https://www.youtube.com/watch?v=a6ApJGqJOi0" onclick="window.open(this.href);return false;
Ah, minge metsa...

Kasutaja avatar
sepaonu
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 852
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas sepaonu » 28 Jaan 2017, 08:39

Kuivalihakahtlustused on õiged 8-) , laias laastus 6kg toorest jääb järgi 2,5kg suurusjärk, mis kõigub vastavalt sellele, kui kuivaks kuivatada.
Ma sisikonnaspetsialist pole aga triljon aastat tagasi sai sigu peetud ja tsial on ploomirasv keres, muudkui võta variandis, äkki loomal ka 8-)
Googelda notsu äri, üks butiik neil nõmmel, teine sakus, väga normaalne inimene on telefoni otsas olnud, ütlen mida ja kui palju tahan ja see ootab mind alati sakus valmispanduna, äkki saab selle rasvaprobleemi kah nii lahendada. Üks nädalapäev nädalas on loomapäev.
Kes mingiteks suvisteks pikemateks reisideks looma tahab kuivatada, siis mõistlik oleks liha mais ära osta, millalgi juunis tuleb paarikuune paus, kui loomi väga vähe tapetakse.
Minu silma jaoks on suitsuahjus oleva liha küljes liiga palju pekki.
Ma olen kõige rohkem abatükki ostnud, sellega on selline asi, et alguses vaatad, nagu lammas uut väravat, paar korda läbi teed lõikamise, siis kõik muutub lihtsamaks. Ma viilutamiseks sügavkülmutan natuke tahkemaks ja juba sügavkülma lähevad suurte lõikelaudade peal kõik ühtepidi laotuna, et pärast ei puterdaks ja kõik liha saaks lõigatud ristikiudu. Sise ja välisfilee kõige ilusamad ja kõige kallimad. Kintsust saab ilusat liha, mingi keskturu tädi ei lasknud mul väga pikalt seletada ja ütles, et selge, ma vajan liha basturma tegemiseks ja oligi ilus marmor. Loomaliha ja lihaveise loomaliha on täiesti erinevad.
joon jõest, söön jõest

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1296
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas Nohik » 28 Jaan 2017, 11:37

Kui priske loom on, siis tõenäoliselt on ka veisel sisikonnas rasv. Kunagi eelajaloolisel ajal, kui jahimees olin, lasime ühe väga priske põdra, sellel oli rasva nagu nuumaseal. Heina krõmpsutava lihaveise sisikonnast vaevalt midagi leiab.
All engineers are cyborgs

polarbear
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 549
Liitunud: 28 Aug 2013, 21:28
Kontakt:

Re: Pemmican

Postitus Postitas polarbear » 28 Jaan 2017, 11:49

sepaonu kirjutas: Minu silma jaoks on suitsuahjus oleva liha küljes liiga palju pekki.
Eip ole seal pekki grammigi (kus veise tagatükis pekk?). See ikka lihaveise liha on, mis inime söögiks hangib, mitte lõpnud piimakarja kõõlused..... Ere päike, must ahi ja telefonipildimasin (ja kunts-fotugraaf) tagasid mõningase ülevalgustuse ja heleda õhukese kelme valgekspõlemise. Paar rasvaräbalat ja paksema kelme lõikasin maha, seda viimast õhukest ei näinud põhjust nülgida.
Aga asjast ka: alles jäi umbes-täpselt 260g.
Jumal tänatud, et kedagi kodus polnud, kui blenderi käivitasin. Kujutan ette, et müra võib samasugune olla, kui graniitkillustikku plekktünnis jahvatades. Tundus, et apastraat lendab kohe miljoniks killuks.....
Pool läks astelpajuga, pool mustikaga ja kummassegi 100g vedelat searasva seekord.

Pilt

Pilt

Pilt
Pilt

Vasta

Mine “Matkaköök”

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline