2. leht 2-st

Re: Retsepte

Postitatud: 21 Juun 2016, 07:46
Postitas Ctirnyka
Jyrgenson kirjutas:Kalaga seotud toidud ajavad mind isiklikult täiega pöördesse - ma juba neelatan.

Väga hea on fooliumis teha kala nii, et kalafileele panna kergelt soola, majoneesi ja piparmünti ning lõigata kalale peale sibula rattad, mida koos kalaga fooliumis ära küpsetada. ;) Rohkem sõnu polegi vaja otsese valmistamise osas (sest igaüks teab ise, kas paneb fooliumis lõkkele või siis hoopis matkapliidil vaaritab süüa.
Komponentide kooslus võib ehk alguses hirmutada võhikut (kes pole sellist asja varem saanud), aga see on üldse kõige maitsvam suutäis, mida ma pole kordagi näinud veel tutvusringkonnas, et keegi seda maitseelamust kahetseks. Meelsasti süüakse ja võetakse juurde.
Isegi kui majoneesi pole käepärast, siis vast matkakotist teepakid leiab kindlasti. On 2 in 1kasutusfunktsioon teepakkidel. Saab teed juua, kui ka kalale peale raputada maitse taimena. Julgen väita, et 100x parem tuleb sellise retseptiga kala, kui lihtsalt selline, kus vaid mingit pipart ja sidrunit peale pannakse.

Re: Retsepte

Postitatud: 21 Juun 2016, 08:03
Postitas Ctirnyka
Magusate roogade valmistamisel matkale, julgen soovitada riisi kaasa võtta ja kuivatatud puuvilju, nagu (aprikoose või rosinaid).
Kui pole kaasas maitseaineid isegi (nagu vanilje, suhkur ja kaneel) siis pelgalt nende kahe komponendiga (riis ja kuivatatud aprikoosid pisikesteks tükkideks lõigatuna või siis rosinad), siis koos riisiga hautades neist saab ülihea magustoidu, mida hea nii kuumalt kui külmalt süüa. Jääb selline pudru ja riisipudingu vahepealne hõrgutis, mis tänu puuviljadele on mahlane ja magus.

Saia või ka leiva taina varda ümber keerutamine ja küpsetamine kiirkorras, kui ka laiskusega, on ilmselt kõige lihtsam ja tavalisem asi matkal. Mugav tegevus õhtuti lõkke ääres istudes ja juttu rääkides, sedasi puu ridva ümber küpsetamine, ilma, et peaks pottide ja pannidega liialt pead vaevama. Selle eelis, et pole ühtegi nõud vaja pesta selle valmistamisel, ega ka ühtegi nõud pole vaja söömiseks. Lihtsalt ongi vaid vaja ühte puu ritva ja selle ümber tainas keerutada ja hiljem valmis asi ära süüa. (Isegi grill tarvikuid pole vaja metsa kaasa vedada, saab ju alati okstest, mingisuguse valmistada) ;)

Re: Retsepte

Postitatud: 24 Jaan 2017, 21:07
Postitas polarbear
Veel üks kuivatatud liha versioon. Bresaola
https://www.youtube.com/watch?v=E2OuPqf ... nesChannel
Tegin nagu videos näha, veiniks kõige odavam kuiv, mis poest leidsin, riputasin millalgi detsembrikuu algupoole kütteta sarasse lae alla (ilmad olid siis nii +1+7 vahemikku. Rippus seal paar nädalat, siis hakkas jäätama ja tõin külmkappi. Rippus külmkapis kah paar nädalat ja valmis oligi.
Lihaks oli veise praetükk või tagatükk, enam ei mäletagi. Aga pm rasvavaba tailiha. Tegemine tegelikult imelihtne ja tulemus suurepärane. Eeliseks see, et viskad tüki kotti ja saad viilutada, nagu vorsti. Niipalju, kui vaja korraga.

Re: Retsepte

Postitatud: 25 Jaan 2017, 10:18
Postitas udusiil
Pilt

Nuga on vaja ainult soolikate ja pea eemaldamiseks. Kondid saab sõrmedega mööda selgroogu lükates väga puhtalt välja. Edasi värsked oksad millest teha tikud ja hoidmise pulk. Enne küpsetamist ja küpsetamise ajal ei maitsesta. Kui kala piisavalt küps, siis lisada õige pisut soola ja värskelt purustatud pohlad.

Pilt

Re: Retsepte

Postitatud: 25 Jaan 2017, 12:46
Postitas sepaonu
Ma olen väga palju erineval moel kala looduses valmistanud, sealhulgas ka tikkude peal, otse nahaga süte peale, foolium jnejaniitagasi. Igal tegemisel on omad plussid ja miinused. Kala käsitlen kiirelt ja veatult.
Seda udusiili kalaküpsetust kommenteeriks nii, et kõik kena aga mul viimasel kahel aastal on olnud selline esmapilgul tobe ja moderne asi kaasas ja mul oli ka psühholoogiline tõrge selle kasutuselevõtuga, kuna mul osad asjad on traditsioonilised, plastnuga kätte ei võta jms probleemid.
goo.gl/PjRxLq
Ma küsisin ka oma sõbra rootslase käest, kes mulle selle halsterikasutuse nakatas, et kuidas vanasti tehti, ütles, et temateada kõige parem materjal ja ainuke, mis kannatab selle kiire küpsetuse välja on paju. Udusiil vast puuga sinapeal, proovi punuda.
Selle halsteri või grillnäpitsa idee on selles, et pannakse otse tulle ja keeratakse aegajalt ja jälgitakse mängu, igakord ja iga kalaga ei tule aga näiteks harjusega tuleb kõige paremini välja märk, mis näitab õiget küpsuse astet - nahk hakkab mullitama. Kõva kuumusega jääb kala mahlane ja hõrk seestpoolt. Ikka sama põhimõte nagu lihale kooriku praadimine või paneerimine.
Kui kala suurus sobib, siis terve kala, koos selgrooga sinna näpitsa vahele ja põhimõte sellel on see, et selgroog annab niiskust. Kuikala suurus ei sobi, siis tuleb skeemitada. Mingite kalade puhul , näiteks haug ja tema Y luud on selline meetod parem, kui välioludes Y-ki väljalõikamine.
Kui naharäbalaid jääb sinna näpitsa külge, siis pärast pannakse lõkkesse ja põleb puhtaks, natuke koputada ja raputada.
Täiesti kindlalt vean kaasas seda halsterit, õhukese riidest koti sees mul seljakoti küljes välaspool.
kalagrillw.jpg

Re: Retsepte

Postitatud: 25 Jaan 2017, 12:58
Postitas ullivilli
Küüslauk tüki või ja soolaga fooliumisse ja lõkke peale. - lihtne ja maitsev.
Valgehallitusjuust, natukene soola ja lõkke peale - väga hea saia määre.

Üleüldiselt on paksem foolium täiesti asendamatu metsas.

Re: Retsepte

Postitatud: 25 Jaan 2017, 22:17
Postitas mrWilson
Üks vahva Youtube kanal kus muuhulgas tehakse ka vana aja toite: https://www.youtube.com/user/jastownsendandson/videos"

Retsepte peaks sealt leidma küll.

Re: Retsepte

Postitatud: 12 Juul 2017, 12:47
Postitas Nohik
Seda võiks proovida:
"...Vaja läheb: üks suurem jõekala (näiteks haug või ahven), murakaid, maitse järgi soola
Valmistamine: Puhasta kala, täida see murakatega ja maitsesta soolaga (soovi korral võib kalale peale raputada ka tilli). Mässi kala fooliumisse ja küpseta sütel või ahjus 200-kraadises kuumuses umbes pool tundi..."
http://maaleht.delfi.ee/news/maaleht/te ... d=78829084
Pilt