Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Kõik matkatoidust, retseptid, soovitused, energianormid jne.
Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1819
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas Nohik » 04 Mai 2018, 19:07

Hakklihamasinat pole?
Ärge käige mu järel, olen isegi eksinud!

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1819
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas Nohik » 04 Mai 2018, 19:54

TEHTUD, 4mm ava, käsimasin, tellin endale masina ära
porgand hakklihamasinast.jpg
Ärge käige mu järel, olen isegi eksinud!

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1819
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas Nohik » 10 Mai 2018, 19:56

I ports hautist kuivab. Kõige raskemini läks läbi masina ööpäeva ligunenud põlduba. Võib-olla peaks kauem leotama, masin ägises. Kasutasin 7 mm avadega plaati kõige jaoks.
Materjal: põlduba, paprika, šampinjon, bataat, küüslauk, kõrvits, porgand, kanafilee, roheline hernes. Soola ei pannud, pipart panin. Mõlemat tuleb süües panna.
Keema ajamine on omajagu keeruline, kuna hakkas algul kõvasti vahtu ajama-. Korra keema läinud, oli kõik rahulik. Pidin ka üsna kõvasti vett lisama, et põhja ei kõrbeks. Keetsin vaikselt 3h ja jäi hommikuni hauduma.
Maitse oli üllatav. Kolmandik massist on uba, aga see imes end muud maitset täis, nii ei oa maitse kadus ära.
Järgmine mats ostan külma mehhiko segu. Uba, kõrvitsat, tomatit ja küüslauku läheb lisaks. Vaatan Kaupmehes, kui arasjagu on rasvavaba siga või looma, läheb vastavalt, muidu läheb jälle kanaga.
Ärge käige mu järel, olen isegi eksinud!

Kasutaja avatar
sepaonu
Guru
Guru
Postitusi: 1056
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas sepaonu » 10 Mai 2018, 21:12

Ma eelmine hooaeg suurendasin oasöökide osakaalu, kuna sellest kõige lihtsamast - kartulipuder_liha_silo tuli tüdimus peale aga kahenädalaselt tagasi tulles oli kindel otsus, et uba pigem mitte pikematel matkadel, elustub vaevalisemalt, kuuma vee peale valamisest jääb väheks, tahab pikemalt soojendamist. Kuigi ma kodus söön kogu aeg jänese sööki, siiski matkal ma seda ei hinda, paar kuni paarteist päeva ma võin üksluiset aga praktilist sööki süüa ehk idioodikindel liha+kartulipuder. Kaalun uut katsetust, mis selle söögi asendaks. Pole just lemmiksöök aga mõelnud olen tatrahelbed lihaga peale.
joon jõest, söön jõest

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1819
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas Nohik » 10 Mai 2018, 22:17

Huvitav, et mu eelmised oahautised elustusid suhteliselt hästi, mis pärast keetmist kahvliga lömastasin. 20 min oli okey, 30 min suurepärane.
Eks ma mõne päeva pärast näen, kuidas uuega õnnestus. Kui homme õhtuks krõbe pole, jääb pühapäeva õhtuni kuivama, lähen suvilale katust panema vahepeal.
Niipalju järgmise laari osas veel mõtlesin, et üritan kohe üsna palju tomatit, kõrvitsat ja kurki sisse purustada, et vett oleks vaja vähem panna. Need on näiliselt mõttetud asjad, aga maitsel on suur vahe, kust vesi tuleb.
Võimalik, et teen ka katse, kuidas pärast keetmist hautis läbi masina lasta. Et kurnan läbi ning paksu üritan läbi masina lasta. Pärast segan kokku tagasi.
Mul seda poe kartuliputru ei kannata pikalt süüa, paar päeva ja maohape jookseb otse välja.
Tartahelbed on ka okey, see on lisaks ubadele ainuke tera, mida süüa kannatab pidevalt. See ongi nende eelis, et võin kasvõi kuu aega jutti süüa, kõht on rahul.
Seekord mõtlesin, et tatrahelbe roa teen pemmicaniga või koomaklubi lihaga.
Ärge käige mu järel, olen isegi eksinud!

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1819
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas Nohik » 11 Mai 2018, 19:22

Hautis haudub pehmeks küll, pool tundi läks. Oakesta tükikesed on tunda, aga need olid tunda ka kuivatamata hautisel. Maitse ei säilinud, oamaitse tuleb rohkem välja. Lisasin soola ja musta pipart, pärastpoole veidi oliiviõli. Matkal ei teeks tükikese või lisamine paha.
Ärge käige mu järel, olen isegi eksinud!

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1819
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas Nohik » 03 Juun 2019, 20:45

See oli hea mõte. Keetsin 3 portsu neljaliitrise potiga, vesi jäi samaks. Lõpuks panin kuiva läätse allesjäänud vee sisse, see neelas enamuse vett ära. Väga kuiv plöga sai, vähem kuivatada. Masinast läbiminek oli hulga kergem, midagi ei jäänud kinni.
Nohik kirjutas:
10 Mai 2018, 22:17
...Võimalik, et teen ka katse, kuidas pärast keetmist hautis läbi masina lasta. Et kurnan läbi ning paksu üritan läbi masina lasta. Pärast segan kokku tagasi...
Ärge käige mu järel, olen isegi eksinud!

Kasutaja avatar
sepaonu
Guru
Guru
Postitusi: 1056
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas sepaonu » 08 Juun 2019, 17:17

Mul tavaliselt suvalised lihatükid ja räbalad olnud, seekord lõikasin peale kuivatamist noaga kommideks, pakendada oli nagu parem ja pole süües vaja vast nii õudsalt rebestada hammastega ühte ampsu.
j14.jpg
j15.jpg
joon jõest, söön jõest

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1819
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas Nohik » 21 Juun 2019, 09:30

Mingil viisil keerasin ühe portsu kuivhautist tuksi. Hommikul tegin proovimaitsmise, oli kibehapukas maitse juures. Ei meenutanud millegiga seda maitset, mis kuivama pandud roal.
Ärge käige mu järel, olen isegi eksinud!

Vasta

Mine “Matkaköök”

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist