Toidu valmistamine looduses?!

Kõik matkatoidust, retseptid, soovitused, energianormid jne.
Tnnn
Uudistaja
Uudistaja
Postitusi: 61
Liitunud: 15 Jaan 2017, 14:15
Kontakt:

Re: Toidu valmistamine looduses?!

Postitus Postitas Tnnn » 16 Veebr 2019, 18:37

sepaonu kirjutas:
16 Veebr 2019, 10:49
Kuivaliha niigi snäkina kaasas , sinki ja suitsuvorsti pole võtnud, kuna ta nad nii teistmoodi ka pole kuivalihaga võrreldes. Ideed millegi uue kaasavõtmiseks, mida ma nõus ka tassima puuduvad.
Mu jaoks on midagi snäki ja vorsti vahepealset fuet - rasva ja valku sama palju kui vorstis, vett vähem, energiat rohkem kõlbab nii kange, röstise õlle kõrvale kui ka leivale. Maitseb ka muidugi :D

Kasutaja avatar
sepaonu
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 984
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Toidu valmistamine looduses?!

Postitus Postitas sepaonu » 16 Veebr 2019, 22:03

Nohik kirjutas:
16 Veebr 2019, 12:08
linask on ka alles kolmest kilost alates
Ma olen märganud netis, et üks ja teine on kolme kilo maininud aga minu esimene küsimus selliste asjade puhul on see, et kuidas selle kaalu õigsusega ka lood on. Minu tutvusringkonnas ühtegi kalameest pole, kes linaski 3kg oleks lõhki saanud ja enamus on neist selliseid, et silma järgi ütlevad oma tavamõõdus kalade puhul kaalusi max paarsada grammi siiasinna ja kollide puhul pole möödapanemine kunagi häbiasi, kuna kogemus puudub ülisuurte hindamiseks silma järgi. Linaski puhul on reaalne 2,5-2,7 kg ja neid kes selle on saavutanud tean ma kümneid. Alates kolmest linask on on umbes samatark jutt nagu võta üks keskmine 15+kg haug kotlettide tegemiseks, saab parem 8-)
Kala suurus matkal on selles mõttes tähtis, et kena oleks selline või sellised kalad võtta ja tappa söögiks, et kõik saavad söönuks ja liiga palju jääke pole vaja kaasa vedada aga praekala järgmise matkapäeva lõunaks on ikkagi parem, kui purusöök. Ühes tükis tegemiseks on kala mõõt kriitilisem, mul mõõt teada, mis halsterisse mahub. Väiksemaid ja keskmiseid ka lihtsam välioludes valmistada. Kes ennast üsna kindlalt tunneb, see muidugi valib söögikalu aga kui mittekalamees ja õnnele lootes tulebki kala, siis tuleb mõttepaus teha, et kas äkki võtaks söögiks ära, minetea, kas teist üldse antakse.
Tnnn kirjutas:
16 Veebr 2019, 18:37
vett vähem, energiat rohkem

Googeldasin seda fuet-i, mulle tundmatu söök. Kuivaliha ja sellesarnaste toodete sees on energiat küll, hakkad nagu juba väsima, suurt sööki hädapärast teha ei taha, vaja edasi ikka minna ja kuhugi jõuda, närid, puhkad, natuke uuemad jalad kohe.
Kuivalihast ka tegelikult natuke kopp, kuigi supertoode, mõtlen selle peale, et äkki suvist laari hakkan tegema siis võibla sama hooga üks suur tükk looma basturmaaks või kuidas teda kutsutakse, teha. Ma netis olen videosi sobranud aga tegudeni pole jõudnud.
Ma kellegi teise tehtud basturmaad olen söönud, tervet kuivatatud lambakintsu korduvalt, kuivatatud põhjapõtra suurema tükina ka ja arvaks, et nende kuivaliha seibikestega/ribadega ei saa sama maitset, mida saab suure tükiga. Mul lihaga mängimisega miskit erilist kogemust pole aga kuivakala koha pealt ütlen üsna veendunult, et täies tükis kuivatatud kala ja kuivatatud filee on minu jaoks kaks täiesti erinevat asja.
joon jõest, söön jõest

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1650
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Toidu valmistamine looduses?!

Postitus Postitas Nohik » 16 Veebr 2019, 22:30

Olen osalenud kahe üle 3 kg linaski suitsutamisel ja söömisel. Ei mäleta täpset kummagi kaalu, aga on jäänud meelde, et üle 3kg. Samal suvel eri ajal aastat 15 tagasi, kohta ei ütle. Ei julge täpselt öelda, aga "nahk" oli külgedelt vähemalt 2 cm paks. Kui selle kohta üldse on õige nahk öelda.
Karpidega on sedasi, et mu teismeiga möödus ühe kalakasvatuse lähedal. Vene ajal mõnel aastal osa kaubakalu saavutasid sügiseks sellise mõõdu. Ühel suvel olin seal isegi tööl. Ma pole loodusest ühtki karpi püüdnud. Kuskilt Tartu kalaletist õnnestus ka kümmekond aastat tagasi 1 jurakas osta.
Nende kaalude õigsus oli vene ajal ma arvan +-200 g, neil vedruga rippkaaludel.
sepaonu kirjutas:
16 Veebr 2019, 22:03
Ma olen märganud netis, et üks ja teine on kolme kilo maininud aga minu esimene küsimus selliste asjade puhul on see, et kuidas selle kaalu õigsusega ka lood on. Minu tutvusringkonnas ühtegi kalameest pole, kes linaski 3kg oleks lõhki saanud ja enamus on neist selliseid, et silma järgi ütlevad oma tavamõõdus kalade puhul kaalusi max paarsada grammi siiasinna ja kollide puhul pole möödapanemine kunagi häbiasi, kuna kogemus puudub ülisuurte hindamiseks silma järgi. Linaski puhul on reaalne 2,5-2,7 kg ja neid kes selle on saavutanud tean ma kümneid. Alates kolmest linask on on umbes samatark jutt nagu võta üks keskmine 15+kg haug kotlettide tegemiseks, saab parem 8-)
___________________________________________
partisan

polarbear
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 565
Liitunud: 28 Aug 2013, 21:28
Kontakt:

Re: Toidu valmistamine looduses?!

Postitus Postitas polarbear » 17 Veebr 2019, 00:19

sepaonu kirjutas:
16 Veebr 2019, 22:03
Googeldasin seda fuet-i, mulle tundmatu söök.
Minu googel küll teab
Fuet
Pean tunnistama, et mulle kah maitseb, praegugi külmkapis kaks erisorti latti seda kuivand vorsti.
Pilt

Vasta

Mine “Matkaköök”

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 2 külalist