Postitus
Postitas jaanussepp » 10 Jaan 2018, 03:11
Minu arust läheb see jutt praegu selles mõttes veidi vales suunas, et Tipikate Rattamatk ei ole pereüritus ja tegemist ei ole lastefilmiga. Ajalooliselt on tegemist üritusega, mille traditsiooni algatasid 17 aastat tagasi tolleaegsed tudengid ning kuigi praeguseks on nii osalejate kui korraldajate keskmine vanus pigem 25-45 vahel, siis oleme võtnud suuna, et me ei positsioneeri seda lastega üritusena. Ka meie osalemistingimustes on kirjas, et "matk ei ole üldjuhul sobilik alaealistele". Nii palju kui mina mäletan, saab alaealiste osalustest mingilgi määral rääkida kogu ajaloo jooksul kahel juhtumil: 2015. aastal sai tehtud erikokkulepe ühe 17 aastase noormehe osalemises, kelle lubas enda vastutusele võtta tema kümmekond aastat vanem pereliige. Ja siis siin samas videos on näha ühe päris väikse lapse osalust, aga selle võib pigem liigitada samuti sinna kategooriasse, et film ei näita kõike päris õigesti. Nimelt võttis oma lapse mõneks tunniks kaasa inimene, kes on olnud meie matkal osaline juba kümmekond aastat, viimastel aastatel ka korraldusega seotud ning seetõttu tingimustega väga hästi kursis. Lapse tõi matkale reede pealelõunal tema naine ning ööbima läks see perekond telklaagrist mõne km kaugusel asuvasse Vihula mõisa. Järgmisel hommikul läksid naine ja laps ilusti koju ära.
Mul on ka väga raske uskuda, et rattamatka dokfilm võiks olla žanr, mis massiliselt alaealisi "telekate" ette toob.
Eks võib siin ju teemat jätkata ka selle poole pealt, et kui siin Matkafoorumi galeriid vaadata, siis neid alkopudeleid ikka on ka siin-seal näha. Kas see ei ole siis probleemiks, et jätab alaealistele mulje, just nagu looduses viibimine võrduks igal juhul alkoholi tarbimisega?
Kui konkreetse filmi teemast natuke laiemalt rääkida, siis on tegemist ka olukorraga, et kuigi meie ehk rattamatka korraldajad oleme filmitegijatega omajagu seotud, on juhtgruppide osas tegemist siiski erinevate inimestega. Ja kuigi meie omalt poolt anname filmi tegemise jooksul kahtlemata tagasisidet, siis on tegemist pigem faktitäpsustusega ning mitte niivõrd sellega, et me kirjutaks neile ette kuidas midagi kajastada tuleb. Eks nemad on asju kajastanud selliselt nagu nemad üritust on näinud või valinud kaadrid, mis nende arust effektsed tunduvad.
Aga kokkuvõttes ka veelkord - tagasiside on teatavaks võetud ja olen selle ka filmitegijatele edasi kommunikeerinud, et sellised reaktsioonid on tekkinud. Kas meie ja nemad selle tulevikus nüüd 100% arvesse võtame, ei oska samas lubada, sest ka minu jaoks näiteks käib kerge jook ikka looduses liikumise juurde.