Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Kõik matkatoidust, retseptid, soovitused, energianormid jne.
polarbear
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 536
Liitunud: 28 Aug 2013, 21:28
Kontakt:

Re: Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Postitus Postitas polarbear » 23 Nov 2013, 18:03

Tarmo kirjutas:See liha kuivatamine tundub päris huvitav teema, aga kuidas Sa valmis produkti säilitad?
Tõmban vaakumisse. Nitriitsool e salpeeter on säilitusaine ja korralikult kuivanud, soolatud, pipardatud ja salpeeterdatud jerkyga ei juhtu ka toatemperatuuril mitme nädalaga mitte midagi.
Kodustes tingimustes on tõsine säilitusprobleem..... kui on teada, et kuskil on, siis on kari näljaseid põlevate silmadega sabas.....
Ms, mis matk kestab 2 kuud? Amundseni ja Scotti ekspeditsioonide ajad peaks nagu möödas olema?
Pilt

Kasutaja avatar
janek
Matkasell
Matkasell
Postitusi: 296
Liitunud: 15 Apr 2011, 10:06
Kontakt:

Re: Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Postitus Postitas janek » 23 Nov 2013, 22:39

polarbear kirjutas:Ms, mis matk kestab 2 kuud? Amundseni ja Scotti ekspeditsioonide ajad peaks nagu möödas olema?
http://andrewskurka.com/adventures/great-western-loop/" onclick="window.open(this.href);return false;

http://transscandinavia.wordpress.com/trip-report/" onclick="window.open(this.href);return false;
easy just isn’t worth it

Kasutaja avatar
Jyrgenson
Foorumi raudvara
Foorumi raudvara
Postitusi: 2228
Liitunud: 27 Veebr 2011, 21:46
Kontakt:

Re: Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Postitus Postitas Jyrgenson » 24 Nov 2013, 15:45

Olen mitmel aastal veetnud terve kuu tundras ja toidu säilitamine on olnud üsna aktuaalne teema.
https://www.facebook.com/tjmatkaklubi" onclick="window.open(this.href);return false;
Rumalad tahavad saada õnnelikus, targad tugevaks!

Kasutaja avatar
Tarmo
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 661
Liitunud: 17 Okt 2012, 13:09
Asukoht: Rakvere
Kontakt:

Re: Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Postitus Postitas Tarmo » 24 Nov 2013, 21:13

polarbear kirjutas:Ms, mis matk kestab 2 kuud? Amundseni ja Scotti ekspeditsioonide ajad peaks nagu möödas olema?
Kui RMK matkatee ette võtta marsruudil Altja - Oandu - Aegviidu - Ähijärve siis tulebki juba poolteist kuud, lisaks eelnev valmistamine ja varustuspunktidesse viimine ja ongi kahekuulist säilivust vaja.

"Vaakum pakendi" tekitamiseks olen mina kasutanud minigripp kotte ja joogikõrt .
...

polarbear
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 536
Liitunud: 28 Aug 2013, 21:28
Kontakt:

Re: Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Postitus Postitas polarbear » 24 Nov 2013, 21:42

Ok, kindlasti on proffe ja poolproffe kellel on õnne ühendada hobi ja töö või on lihtsalt piisavalt ressurssi. Põhimass peab ikka 11 kuud aastas leiba teenima :)
Pilt

Kasutaja avatar
Tarmo
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 661
Liitunud: 17 Okt 2012, 13:09
Asukoht: Rakvere
Kontakt:

Re: Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Postitus Postitas Tarmo » 30 Nov 2013, 21:29

polarbear kirjutas: Vahepeal käid Piprapoes ja ostad paki jerky maitseainet ja paki nitriitsoola (ehk salpeetrit)
Kust seda naatriumnitritit saab? Piprapoe veebiotsing seda ei leidnud.
Kasutad ikka naatriumnitritit (E250) mitte naatriumnitraati e. salpeetrit, viimast kasutatakse musta püssirohu valmistamiseks.
...

polarbear
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 536
Liitunud: 28 Aug 2013, 21:28
Kontakt:

Re: Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Postitus Postitas polarbear » 02 Dets 2013, 17:08

Füüsiliselt oli/on piprapoes olemas. Nitritsool. Vanaema jaoks oli kõik üks salpeeter, tegelikult ikka ei ole küll, tänan tähelepanu juhtimast :)
Aga ei pea seda üldse panema, niikuinii ei säili see värk kodustest tingimustes ülearu kaua, ükskõik kui palju ka ei teeks.
Pilt

talupoeg
Uudistaja
Uudistaja
Postitusi: 86
Liitunud: 09 Apr 2012, 09:03
Kontakt:

Re: Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Postitus Postitas talupoeg » 04 Dets 2013, 18:58

Tellin omale sealt piprapoest seda nitriitsoola ja beefyerkyt.Olen tartust ja siit neid asju ei saa.Kuna ühe saatekuluga saab 25 kilo tellida ,siis äkki keegi tahaks saatekulu jagada .Endal tellimuseks 1,2 kilo.

Kasutaja avatar
ullivilli
Guru
Guru
Postitusi: 1292
Liitunud: 08 Dets 2011, 15:16
Kontakt:

Re: Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Postitus Postitas ullivilli » 04 Dets 2013, 22:47

Kas Lõunakeskuse Vürtsipoes tõesti ei ole neid asju? Neil üldiselt päris hea tootevalik.
Natukene metsa poole.
http://www.minemetsa.ee http://www.ripptelk.ee - Hennessy, Tentsile, DD hammock, Rootsmann rippvoovid, Sawyer veefiltrid ja kõikvõimalik matkavarustus.

talupoeg
Uudistaja
Uudistaja
Postitusi: 86
Liitunud: 09 Apr 2012, 09:03
Kontakt:

Re: Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Postitus Postitas talupoeg » 05 Dets 2013, 09:45

Kahjuks ei ole ja nitriit sool liseti eile(04,12) minu palvel piprapoe e poodi.

Jants
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 642
Liitunud: 16 Mär 2011, 21:36
Kontakt:

Re: Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Postitus Postitas Jants » 05 Dets 2013, 10:48

Ärge siis oma toitusid naatriumnitritiga liialt üle ka soolake. http://www.kliinik.ee/koolituskeskus/te ... da-tervist" onclick="window.open(this.href);return false;

talupoeg
Uudistaja
Uudistaja
Postitusi: 86
Liitunud: 09 Apr 2012, 09:03
Kontakt:

Re: Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Postitus Postitas talupoeg » 05 Dets 2013, 21:33

Kahjuks tuleb välja ,et selle nitriitsolata ei seisa toidud 2 kuud.Maheinimestele vist pikem matkamine ei sobi.

Kasutaja avatar
Metavo
Guru
Guru
Postitusi: 1210
Liitunud: 17 Dets 2011, 17:46
Kontakt:

Re: Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Postitus Postitas Metavo » 05 Dets 2013, 21:50

Talupoeg, oled sa ise proovinud?
Kuni on puid, pole probleemi

talupoeg
Uudistaja
Uudistaja
Postitusi: 86
Liitunud: 09 Apr 2012, 09:03
Kontakt:

Re: Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Postitus Postitas talupoeg » 06 Dets 2013, 15:36

Mida proovinud?

polarbear
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 536
Liitunud: 28 Aug 2013, 21:28
Kontakt:

Re: Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Postitus Postitas polarbear » 06 Dets 2013, 21:33

Tegelikult saab täitsa vabalt ilma igasugu piprapoodideta asju ajada. Ma paar korda oma maitse järgi "jerky" kokku seganud. Mõned piprad (must, rose, jt, türgist tõin terve rivi erinevaid), meresoola, tüümiani, rosmariini ja mida kõike veel maitseainekarbist leidsin. Ilma igasugu säilitusaineteta, ehk siis algupärasest puhtast vürtsist jahvatatud/purustatud/tükeldatud segu . Natuke eksperimenteerimist ja tuleb täitsa hea. Ja kui googeldada "jerky beef recipe", leiab kõikvõimalikke lahendusi. Tõde on kusagil olemas :D igaühel oma.
Pilt

Kasutaja avatar
janek
Matkasell
Matkasell
Postitusi: 296
Liitunud: 15 Apr 2011, 10:06
Kontakt:

Re: Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Postitus Postitas janek » 07 Dets 2013, 18:16

talupoeg kirjutas:Kahjuks tuleb välja ,et selle nitriitsolata ei seisa toidud 2 kuud.Maheinimestele vist pikem matkamine ei sobi.
Käid tihti üle 2 kuulistel matkadel?
easy just isn’t worth it

polarbear
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 536
Liitunud: 28 Aug 2013, 21:28
Kontakt:

Re: Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Postitus Postitas polarbear » 12 Juun 2016, 20:32

Et "kiirnuudleid" looduses "gourmet cuisin"-ks muuta on vaja ainult vastavat sõnavara:
brucheta – praesai tomatiga
ciabatta – sepik
quiche – pirukas
faijta – praeleib lihaga
nacho – kuivikud
baquette – Kirde sai
panini – võileib
krutoon – saiakuubik
pesto – juurikate-rohtude sodi õliga
pasta – makaronid
ravioolid – pelmeenid
tagliatelle – makaronid
penne – makaronid
spaghetti - makaronid
farfalle, farfalline - makaronid
rotini, fusilli - makaronid
tortellini - makaronid
vermicelli - makaronid
ricotta – kodujuust
tortelliini – pelmeenid
mozarella – juust
mascarpone – sulatatud juust ehk merevaik
gratään – kartulipudru
tofu – sitt
grissin – küpsis
cous-cous – eriti pisikesed makaronid
Boeuf a`la tartar – hakkliha munaga
Bolognese – hakklihakaste, rahvapäraselt ka pasarahe
Carbonara - singikaste
Pasta with minced meat - makaronõ po flotski, turisti einega
Pasta parmigiano - makaronõ po flotski juustuga, ilma turisti eineta
karree – loomakondid
carpaccio – toores loomaliha
branzino – keedetud kala
ballotiin – kotlett
foie grass – maksapasteet
frikassee – seenesalat
confiti – kompvekid
prosciutto – sink
tüümian – petersell
koriander – petersell
rukkola – petersell
basiilik – petersell
rosmariin – petersell
tüümian – petersell
fenkool – sibul

Magustoidud
Tiramisu – küpsisetort
Crème brûlée – keedukreem (see mis Moskva saia sees on)
Panna cotta – tarretis
Mousse – keeks
Crepes - pannkoogid

Joogid
Prosecco – Sovetskoje Igristoje
Late Harvest- magus solk
MOËT-Sovetskoje Suhhoje
Cuba Libre-rumm koolaga
Ron Jeremy-rumm ilma koolata


Algallikas - vello42 blogi
-----
Viisin sisse mõningad parandused ja täiendused oma piiratud kogemuse baasilt :lol:
Pilt

Vasta

Mine “Matkaköök”

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline