Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Kõik matkatoidust, retseptid, soovitused, energianormid jne.
Kasutaja avatar
Jyrgenson
Foorumi raudvara
Foorumi raudvara
Postitusi: 2228
Liitunud: 27 Veebr 2011, 21:46
Kontakt:

Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Postitus Postitas Jyrgenson » 24 Mai 2011, 08:06

Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Olen teatavas mõttes gurmaan kes väärtustab toidu juures eeskätt maitset ja alles siis toidu muid omadusi. Isegi olles matkal kus pean 10 päeva toitu endaga kaasas vedama olen valmis kandma natuke raskemat seljakoti, kui otseselt vaja oleks, aga peaasi, et toit mida tarbin oleks vaheldusrikas ja pakuks maitseelamust. Väitega, et tühi kõht on parim kokk nõustun ma osaliselt. Enne kui minu maitsemeeled tunnistavad potis konservlihaga segatud makaronid maitsvaks, peaksin ma ilmselt 35kg seljakotiga kõndima kauem kui 10 päeva.
Olles suhteliselt palju looduses püüan pidevalt leiutada meeldivaid toite ja originaalseid toidu valmistamise viise. See on raske, sest pidevalt on vaja leida kompromisse toidu energia sisalduse, algmaterjali säilitamise ja kaalu kohalt. Suvel on see eritu raske, sest keegi pole veel leiutanud kaasakantavat matkakülmikut, mis kaaluks pea ei midagi.
Kuna olen hea maitse sõltlane, siis tekkis mõte, et äkki siin foorumis liigub samasuguseid hea maitse väärtustajaid ja äkki võiksime teha ühe paari päevase ürituse kusagil looduses, et vahetada kogemusi. Iga osaleja proovib midagi põnevat valmistada või kokku sobitada esmapilgul tavatut. Maitseksime erinevaid asju ja rikastaks oma kogemusi. Proovida võiks kõike alates puuoksa ümber küpsetatud leivast/saiast kuni kes teab kui eksootilise liha/kala toiduni. Selge on see, et matkatoit on lakooniline, aga vaataks kuidas õnnestub kasinalt maksimumi saavutada.
Kõik kes te hindate head maitsed ühinege, kuidas minu mõte tundub?
https://www.facebook.com/tjmatkaklubi" onclick="window.open(this.href);return false;
Rumalad tahavad saada õnnelikus, targad tugevaks!

Kasutaja avatar
sunwolf
Huviline
Huviline
Postitusi: 179
Liitunud: 25 Mai 2011, 17:03
Kontakt:

Re: Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Postitus Postitas sunwolf » 26 Mai 2011, 18:05

Tõnu, minu kustumatuim elamus on ikka see, kuidas me vedasime Toonojale seljas kaasa mitu kilo krevette ning suure keedupoti, et siis sügaval tsivilisatsioonist eemal karupees seda gurmee-elamust nautida... :D :D :D

Ja teist toiduteemaga seonduvat meenutavad ikka "Õhtusöök viiele" saate tegijad, kuidas sa traktori taga liha praadisid, kuna taimetoitlaste "malts ei kõlba süüa"... :D

Kasutaja avatar
Jyrgenson
Foorumi raudvara
Foorumi raudvara
Postitusi: 2228
Liitunud: 27 Veebr 2011, 21:46
Kontakt:

Re: Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Postitus Postitas Jyrgenson » 17 Jaan 2012, 08:28

Kuna eriti keegi seda teemat väga väärtuslikuks ei pidanud, siis tekkis mõte asja natuke teise nurga alt menetleda. Mõtlesin, et uurin kes millist kõige eksootilisemat toitu matkal või looduses olles valmistanud on?
Minu enda kõige eksootilisem toidu valmistamine leidis aset Tudu metsaonnis. Kaasa sai võetud kõik vajalikud komponendid ja valmis metsa oludes rikkalik valik erineaid sushisid mida sai söödud koos marineeritud ingveri, soja kastmega ja wasabi pastaga.
Öösel oli hiir augu närinud wasabi tuubi sisse - oleks tahtnu selle tegelase nägu näha kui maitset tunda sai. :D :o
https://www.facebook.com/tjmatkaklubi" onclick="window.open(this.href);return false;
Rumalad tahavad saada õnnelikus, targad tugevaks!

Andrus
Huviline
Huviline
Postitusi: 181
Liitunud: 26 Okt 2011, 14:40
Kontakt:

Re: Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Postitus Postitas Andrus » 17 Jaan 2012, 08:41

Minu ekstreemsem gurmee võiks pärinega ´96 aasta Türgi matkalt, kus toiduvarud korraliku toidu valmistamiseks olid otsas ja nii paar päeva suht söömata olles sai lihtsalt kõigi tagavaradest potis mingi hallikas-pruunivärvine ollus keedetud. Nägi välja nagu lobi, mida talumees oma notsudele annab...aga peale mitmepäevas alatoitumist oi-oi kui hea maitses :)

Kasutaja avatar
Jyrgenson
Foorumi raudvara
Foorumi raudvara
Postitusi: 2228
Liitunud: 27 Veebr 2011, 21:46
Kontakt:

Re: Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Postitus Postitas Jyrgenson » 17 Jaan 2012, 08:49

Kusjuures seda sööki mida võiks nimetada a-la "kõik perad potti" olen ka ise valmistanud, tulemus on olnud alati hiilgav.
https://www.facebook.com/tjmatkaklubi" onclick="window.open(this.href);return false;
Rumalad tahavad saada õnnelikus, targad tugevaks!

Taimo
Huviline
Huviline
Postitusi: 245
Liitunud: 31 Jaan 2011, 10:45
Kontakt:

Re: Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Postitus Postitas Taimo » 17 Jaan 2012, 12:56

Minu firmaroaks on kujunenud hawai pajaroog hobuselihakonservi ja siniseks hallitanud juustuga. Pole küll teab mis gurmee, aga maitseb väga hea ja on lihtne valmistada.

Meenub veel üks elamus, mis on küll seotud joogiga. Olime nimelt sättimas ennast järve kaldale, et nautida traditsiooniliselt õhtust piipu ja viskit, kui sõber sikutas seljakotist välja termose, endal kaval nägu peas. Ja kui me siis olime maha istunud, avas kompanjon termose ja valas sealt välja.... jääkuubikud! Nii me siis istusime keset metsikut loodust järve kaldal ning jõime viskit jääga.

Kasutaja avatar
Hiiekas
Uudistaja
Uudistaja
Postitusi: 47
Liitunud: 13 Juun 2011, 13:36
Kontakt:

Re: Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Postitus Postitas Hiiekas » 17 Apr 2012, 10:33

Arvan, et natuke gurmee on ka enda valmistatud väga maitsvate toitude kaasavõtmine matkale. Oleme matkal söönud oma küpsetatud leiba, küüslaugu sõira, enda maitsestatud grillliha, soolatud kala ja omakasvatatud köögivili tundub tänapäeval samuti natuke gurmee .:)Ka tuttava jahimehe metssea sink ja vorst on erilised. Üldiselt võtamegi kaasa palju oma toitu ja , mis seal pattu salata, pöörame söömisele ja toidule vist liigselt palju tähelepanu. :)

Kasutaja avatar
Kirves
Uudistaja
Uudistaja
Postitusi: 49
Liitunud: 10 Dets 2012, 12:29
Asukoht: Eesti
Kontakt:

Re: Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Postitus Postitas Kirves » 12 Dets 2012, 17:39

No paadimatkal on tehtud nii öelda "äkilist" säinas võrgust välja,fileerida, soola ja pipraga läbi peksta , ongi toit valmis . Hea kui pehmet leiba juhtub kaasas olema!

Kunagi on keedetud kajaka ja pardimune . Norras on see teatud tingimustel ja kohtades lubatud , Eestis pannakse selle eest vist vangi nüüd :P

Oblika ja merikapsa supist pole mõtet vist rääkida ,sest selle üks osa oli " Turistieine" konserv.

Angerja uhhaad on ka merel keedetud loodusest saadaolevast materjalist merikapsas , kala ja maitsestati mingi metsiku murulauguga.

Ja muidugi värske meripiparmündi tee lõkke peal katlast !
http://www.kirves.eu" onclick="window.open(this.href);return false; Noad , kirved , taskulambid ja palju muud vajalikku

Raix
Uudistaja
Uudistaja
Postitusi: 9
Liitunud: 25 Nov 2012, 19:42
Kontakt:

Re: Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Postitus Postitas Raix » 12 Dets 2012, 22:40

Meenub kaks "gurmee"-elamust. Ahja jõest püüdsime mingeid karpe (jõekarpe?), noh neid limukaid, mitte kalu. Matkajuht siis õpetas, mis osad neist elukatest söödavad on, rookisime siis karbid ning küpsetasime fooliumis lõkketuhas. Ei maitsnud kuigi hästi, magedad ning mudamaitsega. Teisel korral oli selsamal matkajuhil jõel kaasas tükk metssealiha, mille marineerimine usaldati mulle, kuigi kõige keerulisem toit, mida muidu teha oskan, on makaronid hakklihaga. Pikkisin siis liha küüslauguga ning jätsin pooleks päevaks õlle sisse marineerima. Õhtul siis lõkkel küpsetasime- vist fooliumi sees. Viisakad sõbrad küll kiitsid, kuid minu meelest ei maitsenud küll kuigi hästi, kuna soola meil kaasas polnud ja üldse oli nagu oli.

Kasutaja avatar
Jyrgenson
Foorumi raudvara
Foorumi raudvara
Postitusi: 2228
Liitunud: 27 Veebr 2011, 21:46
Kontakt:

Re: Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Postitus Postitas Jyrgenson » 12 Dets 2012, 23:41

Tihti Ahja ääres telkides on need jõekarbid ka minu menüüs. Mudamaitsest saab lahi siis, kui kraani veega keeta kaks korda läbi. Üldiselt täitasa meeldivad molluskid ja väikese lõikumise ja pesemisega saab selle ebameeldiva löga ka seest välja. Samas kui on kaasas mõni tuline tomatipasta, siis võib isegi koos karbiga närida.
https://www.facebook.com/tjmatkaklubi" onclick="window.open(this.href);return false;
Rumalad tahavad saada õnnelikus, targad tugevaks!

Kasutaja avatar
MoralFibre
Uudistaja
Uudistaja
Postitusi: 32
Liitunud: 04 Veebr 2013, 17:39
Kontakt:

Re: Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Postitus Postitas MoralFibre » 04 Veebr 2013, 18:31

Ei tea kas seda just gurmaanluseks saab nimetada, aga üks eriti mõnus ja terav supp, mis seest soojaks teeb, ning mida on võrdlemisi lihtne lumehanges valmistada on Tom Kha.
See eeldab küll, et väike pott ja pann kaasas (Primuse Eta Express komplektiga saab 3'le paraja kõhutäie kui leiba (lisaks tahkele soovitavalt ka natuke vedelat) kõrvale hammustada).
Santa Maria Tom Kha maitseaine segu koos paki (0.2l tetrapakk) kookospiima ja 0,6l veega potti ja kuumutada keemiseni. Seejärel paarsada grammi kanafileed pannil pruunistada ning peotäis shampinjone, 2 tomatit ja kanafilee potti ning tasasemal tulel lasta natuke podiseda. 1 laim võiks ka kotis olla, et maitse järgi saaks hapukust reguleerida.
Pärast pikka päeva maitseb ülihästi.
Magustoiduks võib topsikese head portveini ja sigarit teha :)

Kasutaja avatar
reigo130
Matkasell
Matkasell
Postitusi: 326
Liitunud: 23 Aug 2012, 16:15
Kontakt:

Re: Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Postitus Postitas reigo130 » 05 Veebr 2013, 13:28

Kas seegi nüüd gurmee alla käib aga kergeim viis õlle kaasa tassimiseks ning kui ilma burgerita tõesti ei saa, siis....

http://www.gizmag.com/powdered-beer-to- ... 656/12656/" onclick="window.open(this.href);return false;

Kasutaja avatar
Metavo
Guru
Guru
Postitusi: 1210
Liitunud: 17 Dets 2011, 17:46
Kontakt:

Re: Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Postitus Postitas Metavo » 05 Veebr 2013, 19:10

reigo130 kirjutas:Kas seegi nüüd gurmee alla käib aga kergeim viis õlle kaasa tassimiseks ning kui ilma burgerita tõesti ei saa, siis....

http://www.gizmag.com/powdered-beer-to- ... 656/12656/" onclick="window.open(this.href);return false;
Sellesse pulberõlusse peab vist tehnilist piiritust juurde valama et efekti saada.
Järgmisena pulber vesi. Just add some water...
Kuni on puid, pole probleemi

Taimo
Huviline
Huviline
Postitusi: 245
Liitunud: 31 Jaan 2011, 10:45
Kontakt:

Re: Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Postitus Postitas Taimo » 06 Veebr 2013, 08:38

Artikkel väidab, et töötatakse ka alkoholiga variandi kallal. Paraku on see üle kolme aasta vanune jutt peaaegu ainus viide sellisele tootele. Kui pulberõlu tõesti turul oleks, siis ma võiks peaaegu kergmatkajaks hakata :D
Guugeldamise tulemusel sain aga teada, et nutikad Alaska mehed on leiutanud õllekontsentraadi, mida tuleb veega lahjendada ning seejärel spetsiaalse pudeli abil gaseerida. http://www.patsbcb.com/beer-concentrate

Kasutaja avatar
Jyrgenson
Foorumi raudvara
Foorumi raudvara
Postitusi: 2228
Liitunud: 27 Veebr 2011, 21:46
Kontakt:

Re: Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Postitus Postitas Jyrgenson » 06 Veebr 2013, 09:08

Saksamaal ja Iirimaal on üks pruulikoda, mis toodab umbes 60% õlut. Ühest sellisest pudelist saaks vist päris palju normaalset õlut.
https://www.facebook.com/tjmatkaklubi" onclick="window.open(this.href);return false;
Rumalad tahavad saada õnnelikus, targad tugevaks!

Aivar
Huviline
Huviline
Postitusi: 212
Liitunud: 26 Okt 2012, 20:46
Kontakt:

Re: Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Postitus Postitas Aivar » 06 Veebr 2013, 10:50

Kui piiritust lahjendada kraaniveega siis normaalset viina sellest küll ei saa ;) Kahtlane, et see lahjendatud õllegi mingi jook on. Minuarust need "Hard Rock, must Karu Beer, Double Bock" jne joogid ei ole ikka mõeldud tervele mõistusele. Aga maitsed on erinevad seega mõni joob ja kiidab takka :D

Kasutaja avatar
pilving
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 543
Liitunud: 13 Veebr 2011, 20:58
Kontakt:

Re: Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Postitus Postitas pilving » 06 Veebr 2013, 11:17

Eestis ei ole õllekultuuri ja meie massitootjad toodavad enamuses täielikku jama. Vaikselt hakkab asi muidugi paramaks minema seda Tartus Õllepood nr 1 ja Tallinnas Drink Shopi näol, on tekkinud ka huvitavaid hobitootjaid.
Mõni aasta tagasi oli maailma kangeim õlu Brewdog Tactical Nuclear Penguin, 32 kraadi kangust siis, võibolla on keegi suutnud ületada. Kuigi õlu sellekohta on veits hästi öeldud, äkki linnaseliköör.
Pulberjoogid on nagu pulberjoogid ikka, täielik p..k.
http://www.kakshunti.ee" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.capture-estonia.ee" onclick="window.open(this.href);return false;

Kasutaja avatar
triip
Huviline
Huviline
Postitusi: 158
Liitunud: 23 Okt 2012, 15:14
Kontakt:

Re: Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Postitus Postitas triip » 06 Veebr 2013, 11:20

Šotlastel Brewmeister Armageddon: the world’s strongest beer at 65%

Kasutaja avatar
pilving
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 543
Liitunud: 13 Veebr 2011, 20:58
Kontakt:

Re: Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Postitus Postitas pilving » 06 Veebr 2013, 11:23

Isegi see on ületatud http://www.ratebeer.com/Ratings/TopAlcohol.asp" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.kakshunti.ee" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.capture-estonia.ee" onclick="window.open(this.href);return false;

Kasutaja avatar
pilving
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 543
Liitunud: 13 Veebr 2011, 20:58
Kontakt:

Re: Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Postitus Postitas pilving » 06 Veebr 2013, 11:23

:D
http://www.kakshunti.ee" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.capture-estonia.ee" onclick="window.open(this.href);return false;

Kasutaja avatar
Parabellum
Uudistaja
Uudistaja
Postitusi: 23
Liitunud: 24 Sept 2012, 12:58
Kontakt:

Re: Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Postitus Postitas Parabellum » 09 Veebr 2013, 10:26

Olen ise suur kala austaja.Ja seda on väga lihtne valmistada ükskõik mis aastaajal ka lõkkel.Koostisosad :

Toores räim
Sool ( soolamine toimiub kohapeal)
Puittikud ( hambaorgid rules !! )
Puunott

Natuke ootamist ja käraka kõrvale on valminud ilmatuma hää sakusment,mis koos leivaga viib keele alla.
Manused
2012-12-08-1107.jpg

Kasutaja avatar
Mait
Moderaator
Moderaator
Postitusi: 496
Liitunud: 09 Jaan 2012, 18:14
Kontakt:

Re: Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Postitus Postitas Mait » 10 Veebr 2013, 18:27

MoralFibre kirjutas:Ei tea kas seda just gurmaanluseks saab nimetada, aga üks eriti mõnus ja terav supp, mis seest soojaks teeb, ning mida on võrdlemisi lihtne lumehanges valmistada on Tom Kha.
See eeldab küll, et väike pott ja pann kaasas (Primuse Eta Express komplektiga saab 3'le paraja kõhutäie kui leiba (lisaks tahkele soovitavalt ka natuke vedelat) kõrvale hammustada).
Santa Maria Tom Kha maitseaine segu koos paki (0.2l tetrapakk) kookospiima ja 0,6l veega potti ja kuumutada keemiseni. Seejärel paarsada grammi kanafileed pannil pruunistada ning peotäis shampinjone, 2 tomatit ja kanafilee potti ning tasasemal tulel lasta natuke podiseda. 1 laim võiks ka kotis olla, et maitse järgi saaks hapukust reguleerida.
Pärast pikka päeva maitseb ülihästi.
Magustoiduks võib topsikese head portveini ja sigarit teha :)
Vat see asi saab järgmine nädal ära proovitud!

Ja üldiselt - üritaks antud teema hoida toidukeskse. Alkoholile on eraldi teemad olemas!

Kasutaja avatar
Mait
Moderaator
Moderaator
Postitusi: 496
Liitunud: 09 Jaan 2012, 18:14
Kontakt:

Re: Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Postitus Postitas Mait » 18 Juul 2013, 19:55

Annaks siis väikese omapoolse panuse ka siia, et aidata tuhastada illusioone nagu matkajad ainult "makaronõ po flotskojet" või mingit dehüdreeritud kräppi söövad.

Näiteks viimasel matkal kokkasime Ida-Saksa kateloki ja Trangia priimuse abil sihukese roa nagu "Õlles hautatud kikerherned krõbeda peekoni ja vutimunadega". Retsepti autor Anni Arro:

http://www.naine24.ee/396897/olles-haut ... timunadega" onclick="window.open(this.href);return false;

Kokkamise kergendamiseks keetsime vutimunad juba enne matka ära. Asi tuli super-maitsev. Pilt pidusöömingust Luite lõkkeplatsil on allpool....
Manused
sööming.JPG

polarbear
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 543
Liitunud: 28 Aug 2013, 21:28
Kontakt:

Re: Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Postitus Postitas polarbear » 20 Nov 2013, 21:25

Püüa forell, lõhe, paalia vm saadaolev punase lihaga kala (gorbuuša, keta, steelhead, viker vms, sõltuvalt maailmajaost) veresta koheselt. Lõika fileeks, fileest kenad viilud, pane kaussi, peale vala tumedat sojakastet või magusamasõpradele teriyakit. Veerand tundi ja head isu :)
Kui juhtub marjakala olema, pane mari kaussi, vala peale 70-80 kraadine vesi, eemalda kahvliga kelmed, (irduvad kuuma veega kergelt) ja vala sõelale. Nõrutatud mari kaussi ja soola ja hakitud sibulat peale, sega läbi.
Head isu.

Püüa ahvenad või kohad, veresta koheselt!, lõika fileeks, sega "korppujauho" ( ma ei teagi, kas Eestis müügil on, segu sobib valge kala paneerimiseks, Soomes igas toidupoes saadaval) soolaga, paneeri kalafileed ja prae võis.
Super!

Parim senileitud jõu ja tahtmise allikas on jerky beef. Loomulikult mitte see mida poest 2,75€ eest 50g pakis müüakse (kuniks Eestis tehti, oli kah, aga nüüdne läti toodang läheb läti sprottidega samasse kasti: Ragn-Sells).
Seega:
Veiseliha, põdraliha, kopraliha, karuliha, mis-iganes-väherasvane-tume-liha: välisfilee, praetükk vms puhas taine kamakas.
Eemaldad hoolega kelmed ja rasvanähud lihal, pistad paariks tunniks sügavkülma ja seejärel lõigud õhukesteks viiludeks- nii 0,5cm umbes.
Vahepeal käid Piprapoes ja ostad paki jerky maitseainet ja paki nitriitsoola (ehk salpeetrit)
Seejärel puistad maitseained lihale, ilusti mõlemalt poolt, pakid kokku, keerad kilesse või fooliumisse ja külmkappi, nii 2-3-ks ööpäevaks.
Nüüd on mitmeid võimalusi:
Ajad nöörile ja riputad tuule kätte 2-3 nädalaks, varjulisse ja jahedamasse kohta.
Ajad nöörile ja paned talvisel ajal keskkütte radiaatori lähedusse samaks ajaks.
Paned praeahju u 150 kraadi juurde paariks tunniks restile.
Aga parim seniproovitust on olnud nn supergrillil kuivatamine. Teed tule koldesse, lased masina soojaks, produktidest kerge suitsu läbi ja siis hoiad tule nii väikese ja puhta kui võimalik, et annaks sooja palju ja suitsu vähe, aega kulub 3-4 tundi minimaalselt. Võib üleööks külmkappi panna, kuivatab lisa.
Pilt

Kasutaja avatar
Tarmo
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 666
Liitunud: 17 Okt 2012, 13:09
Asukoht: Rakvere
Kontakt:

Re: Gurmee ja kulinaaria looduses?!

Postitus Postitas Tarmo » 23 Nov 2013, 11:30

See liha kuivatamine tundub päris huvitav teema, aga kuidas Sa valmis produkti säilitad?
Kodus külmkappis või kuivas sahvris / aidas / kapis pole säilitamine probleem, aga pikemal matkal?
Või pikema matka jaoks kuhugi vaheladu tekitada ja sealt asjad kuu või kahe pärast kasutusse võtta.
Kui portsjonite kaupa vaakum pakendisse sulatada, siis oleks sinna vaja lisada mingi niiskuse/hapniku eemaldaja. Hapniku eemaldajat pidi saama ise teha rauapurust ja soolast, aga proovinud pole. Niiskuse eemaldaja valmistamist pole uurinud.
Või äkki hoopis gaasi keskonda pakendada - kas süsihappe gaasi või lämmastiku näiteks.
...

Vasta

Mine “Matkaköök”

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline