Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Kõik matkatoidust, retseptid, soovitused, energianormid jne.
Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1182
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas Nohik » 19 Apr 2017, 12:48

Siis tahaks veel proovida kuivatatud hapukurgi lisamist toidule, mis lisab muidu hautisele tublisti vürtsikust.
Kaalun ka võimalust, et teen komponendid kuivana ja purustatuna eraldi valmis ning grammkaalul teen portsjonid. Selliselt saab maitseerinevusi rohkem ja lihtsamini luua.
Kui tahta kahekesi kuu aega metsas molutada, tuleb ikka päris suur hunnik toitu teha.
All engineers are cyborgs

Kasutaja avatar
sepaonu
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 813
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas sepaonu » 19 Apr 2017, 15:10

Sealihasse peaks ikkagi eelarvamusega suhtuma, krõpsuks kuivatatud hakkliha, looma ja sea segu on ok, lihtsalt painduv kuivaliha seast rääsub ära. Ma proovisin ja loobusin. Kõige lollikindlam mulle on loom.
Mulle on pikema reisi koormus kohe tunda, ma ei käi eestis mitte kunagi 25+kg kotiga künklikul maastikul ja siin pole mul kunagi leemendavat hing niidiga kaelas jms tunnet, Pole ka mingit vahet, mida ma söön paar päeva siin, kui koormust pole. Nädalpluss korraga sees tundras kotiga, siis on ikka vahet küll, mida ma söön, mul 50% liha igas toidus. Eks see energiakulutus on selline asi, et oleneb sajast asjast. Ma igapäevaselt näen seda vahet, umbes 3-4 korda tokitan nädalas 6-8km mööda metsateed, 3 korda teise tokiga sama maa või vähem mööda jõekallast, no viimane on ikka jalgades tunda. Kuu ajase molutamise elab võibla hautise ja hapukurgiga üle aga kui vahepeal vaja ka raskemal maastikul võidelda, siis tuleb energiat tagasi tankida.
joon jõest, söön jõest

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1182
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas Nohik » 19 Apr 2017, 15:29

Kuivatasin 8h 63°C juures ikka täitsa krõbedaks. Sea sisefilees sama hästi kui pole rasva, kui kelmed eemaldada. Aga ma lasen 2 kuud kapi otsas seista, eks näis, kas ilmub rääsumis elõhna.
Liha asja olen kaalunud seda ja teistpidi. Kui kalorihirm võimust võtab, teen pigem pemmicani lisaks. Mulle rasv maitseb.
All engineers are cyborgs

polarbear
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 540
Liitunud: 28 Aug 2013, 21:28
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas polarbear » 19 Apr 2017, 19:10

Nohik kirjutas:Kuivatasin 8h 63°C juures ikka täitsa krõbedaks
Mu katse-eksitusmeetodid on viinud tulemuseni, et liha (loomaliha) kuivatamist on kõige kiirem ja valutum teha tavalises kuumsuitsuahjus. Temperatuuri hoian alla 100 kraadi (nii 80-90 on hea), et vesi lihas keema ei läheks ja vahel olen mõne laastu kah suitsumaitselisuse tarbeks juurde visanud, 2-3 tunniga on krõbekuiv ja suitsuahju mahub 3x rohkem kui (minu marketi-)kuivatisse. Kui mõni paksem tükk jääbki nätskemaks, siis mõni päev külmkapis lahtiselt taldrikul hoides on viimanegi niiskus välja imetud.
Ja noh, kenal kevadõhtul õllet libistades paar tundi suitsuahjuga mässata on väga stressimaandav tegevus ;) Kõhu saab kah kaunis täis, liha kuivamisastet testides...
Võib muidugi kuivatada ja suitsutada sama-aegselt, mitte midagi ei juhtu peale selle, et liha jääb tugevama suitsuaroomiga. Saab sel viisil erinevaid maitseid tekitada.
Pilt

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1182
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas Nohik » 19 Apr 2017, 20:55

Excaliburil on 10 resti, paned õhtul tööle, hommikuks on valmis. See on ikka mugavam.
All engineers are cyborgs

polarbear
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 540
Liitunud: 28 Aug 2013, 21:28
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas polarbear » 19 Apr 2017, 21:15

Kindlasti on mugavam.
Aga me ju ei otsi siin neid mugavamaid viise enda elu keeruliseks elada? 8-)
Pilt

Kasutaja avatar
sepaonu
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 813
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas sepaonu » 20 Apr 2017, 10:11

Siuke nupuga imemasin dehüdraator on loomulikult mugav, kuna katab kogu kuivatuse teema, pärnaõitest lihani ja arvatavasti kõik kes ostes vaatavad hinda jäävad kõhklema selle koha peal , et kas ikka on vaja kolmesotist, kui on olemas ka kolmekümpine. Arvatavasti mingitel juhtudel läeb niipidi ja teistel juhtudel naapidi. Naapidi juhused on need, kui sa hakkad ühe korraga 6kg või 12kg liha tegema või sul on neli korvi seeni või kartulikott õunu ja su elu mõte pole nendega nädal aega tegeleda, siis tuleb meelde ka see, et väikses kirjas oli sellel vastikult kallil ka üks näitaja 1,3 m² .
Kindlasti pole dehüdraatori olemasolu ainutingimus, et mingeid asju kuivatada või oma matkasööke ise teha. Praeahi, suitsuahi, radiaatori peal või pliidi kõrval või puukuuuris vabakuivamisega aga ilma peab vaatama, sobiv aeg valida. Praegu ideaalne aeg tulemas vabakuivatamiseks. Kui kärbsed ilmuvad, siis tuleb ise nikerdada kärbsekindel kuivatuskast sääsevõrgu või taolise materjaliga kaetuna.
Siiski nende mainitud muude võimaluste asemel teeb dehüdraator täpselt seda mis käsed teha veatult.
joon jõest, söön jõest

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1182
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas Nohik » 20 Apr 2017, 11:01

Teoreetiliselt pole ka külmkuivati ehitamine võimatu. Vaatasin ükspäev mõtliku pilguga oma seisvat kõrget sügavkülma. Üks gaasiballoon seisab ka. Sellele peaks flantsi keevitama, et saaks lahti võtta ja kinni panna. Ballooni saab kappi panna ja imitoruga ühendada. Vaatasin, et imitoru saab isegi äravooluavast kappi sisse tuua, ei pea kappi ära lõhkuma. 2KW kompressor seisab ka jõude. Sellel tuleb otsad ümber tõsta.
Seadme paneb toorelt nii tööle, et 8h külmutab ja siis jätab külmutamise järgi ja paneb kompressori tööle. Algul piisab üsna vähesest vaakumist, viimase tunni tuleb kõvem imemine. Kokku 24 h peaks kuiv olema kaup. Eriti kuul oleks, kui pärast õhu asemel süsteemi lämmastiku laseks. Kui siis vaakumpakendisse panna kiirelt kraam, ei jää mingit õhku kuskile.
Häirib ainult see mõte, et asjad säilitavad oma mahu külmkuivatatult. Mis pole matkaks kõige parem. Võib-olla peaks kombineerima, et ballast (oad, herned jne) lähevad kuumkuivatusega ning maitsvad ja lõhnavad asjad külmkuivatatult.
All engineers are cyborgs

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1182
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas Nohik » 24 Apr 2017, 10:08

Lugesin vahepeal internetti, sul võib õigus olla. Liha võib isegi kuni 70% olla. Või liha ja rasv kokku 70%. Kui 30 päeva matka rehkendada. Ülejäänud võiks olla midagi taimset, mida mu sisikond normaalseks toimimiseks vajab.
Väiksemal matkal võib rohkem taimedega mängida.
Või kui kala saamise tõenäosus on suur ja mitu kalameest, siis ei maksa samuti lihaga üle pingutada.
sepaonu kirjutas:
19 Apr 2017, 15:10
mul 50% liha igas toidus.
All engineers are cyborgs

Kasutaja avatar
sepaonu
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 813
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas sepaonu » 24 Apr 2017, 12:34

Ma võiks tundras mitte tõenäosusteooriale vaid oma kogemustele toetudes sööki mitte kaasa võtta 8-) , ega palju rohkem aega tavaliselt ei lähe, kui veekeetmiseks. Kodus max kaks korda söön nädalas kala, nädal+ matkal korra soolakala, paar suppi, paar grilli, rohkem ei taha. Eelmine aasta oli üks matkakaaslane selline, kes polnud muud kala oma elus vist näinud, kui poe laipasi ja võib vist ka üldistada, et mittekalameestel sellisel matkal ülivärske kala koos matkaromantikaürtidega läheb ikka peale küll.
Kalasöökidele omal väiksed nn supipõhjad tehtud kuivatatud silost vaakumisse, nurk noaga maha, puista potti või lihtsalt kala peale, mu meelest targem, kui eraldi kõiki maitseaineid eraldi kaasa vedada. Igal juhul kõik need, kes viitsivad kala püüda, need ka oma kuivatoidumenüüd rikastavad maitseelamustega. Kokkuvõttes see kuivatoit mulle on praktiline, kiire valmistada, kerge tassida ja ütleme siis viisakalt, et ma kannatan seda süüa ilma probleemideta nädal+ järjest. Kodus on toiduvalmistamise protsess iseendast mõnus, no jäägugi kodukööki. Mul kodus limiidid kah peal, antakse jaopärast süüa, rohkem silo, vähem liha. Matkal pole mingeid piiranguid, rassid rohkem, sööd rohkem, silo on söögis ainult rõõmsate värvide pärast.
joon jõest, söön jõest

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1182
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas Nohik » 27 Apr 2017, 09:33

Eile õhtul tegin minicripi pakitud oahautise nädala vahetesti. Mingi kahtlus närib hinge, et lihatükkide maitse on veidi muutunud. Ära ei tapnud. Võrreldes järgmise roaga võib lugeda maitselt õnnestunuks.
Täna hommikul lõppes lihaga hirisirisoto kuivatamine. Millegipärast ei saanud rooga maitsvaks. Pole putru septembrist saati söönud, võib-olla on ka maitseharjumused muutunud. Oliiviõli lisamine parandas maitset oluliselt. Pidin tulemuse üsna peeneks jahvatama, väga kõvaks(kokku tõmbas) kuivas. Võib-olla pole sellise roaga jamamine mõtekas. Pigem Võtta lihtsalt hirsihelbed ja pemmican eraldi kaasa. Sama jama on arvatavasti ka tatraga.
Järgmisena teen prooviks uue laari oa-aedviljahautust, aga tuleb ilma lihata. Teen ka pemmicani prooviks. Samuti proovin seda hautist kala kõrvale, kuidas maitseb.
Nohik kirjutas:
19 Apr 2017, 09:06
Kõlbab süüa, kuigi, pipar on vist mõistlik kaasa vedada või pärast kuivatamist lisada. Mingi osa maitsest aurab ikka välja. Eile vist unustasin, ka kuivatatud tilli panin. Ka selle peaks lisama pärast kuivatamist. Ehk tegelikult võib öelda, et maitsestamise osa vajab läbimõtlemist.
Rehüdreerimise aeg vähemalt 20 min, sõin vahemikus 20-35 min, lõpuks oli päris hea.
All engineers are cyborgs

Kasutaja avatar
sepaonu
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 813
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas sepaonu » 27 Apr 2017, 10:27

Helbed iga hommik, neljavilja, täistera, riisi ja tagantjärgitarkuseterakene tuli paar päeva tagasi naiselt, kes hommikusöögi ajal järsku mainis, et kle miks sa pole matkaputrude padrunitesse kohe soola pannud, miks seda eraldi tuleb panna. No vabandust, pole tulnud selle peale. 8-) No ja ühtlasi võiksid ka kohe seda kohvivalgenduspuru kah panna. No selge, areneme siis. 8-)
Need kahtlased vananevad toidud tuleb sügavkülma panna, no nii õhuvaeselt, kui võimalused on. Terve aasta jagu ju niikuinii toite ette ei tee aga paari korra jagu ka narr teha, üks lätramine, kui mõistlikult suurem kogus teha. Mul autos alati selline nuts padruneid, et kui äkkmõte tekib, siis klaarin 3-4 päeva probleemivabalt, tööl sama, kohviriistad niikuinii igal pool, kodus kotis, tööl, autos, pole võimalust puterdada ja valesse kohta jätta.
joon jõest, söön jõest

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1182
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas Nohik » 27 Apr 2017, 11:02

Külmkappi võib muidu panna küll, aga ma pikas perspektiivis pean endale arendama midagi sellist, et kuu aega toatemperatuuri lähedal kõikudes vastu peaks. Kui nädala pärast maitse rohkem muutunud on, läheb liha lahku taimedest. Taimne osa ise peaks seisma tunduvalt paremini, aga liha läheb pemmicaniks. Siis saab põhimõtteliselt valida, kas teeb putru või hautist ja kas lisab pemmicani või mitte.
Mingi uhaakomplekti pean ka välja arendama.
All engineers are cyborgs

polarbear
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 540
Liitunud: 28 Aug 2013, 21:28
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas polarbear » 27 Apr 2017, 13:41

Nohik kirjutas:
27 Apr 2017, 11:02
Mingi uhaakomplekti pean ka välja arendama.
Kala, vesi, sool, vürts, loorber, sibul ja punnsuutäis valget. Ei näe midagi dehüdreeritavat va ehk sibul, kuid seda on ilmselgelt parem naturaalselt sisse panna.

Muuseas selline tänuväärt kuivatusmaterjal nagu kana on täiesti välja unustatud? Ometigi isegi poes on Talleggi laastud täitsa olemas. Pakilt lugesin, et maitseainete hulgas on ka "kala" ja maitse viis mõttele, et tuleb vist selles "fish sauce" nimelises soustis pisut leotada enne kuivatamist. Kui nädalavahetusel järjekordselt suusailm on, siis proovib paari paki broilerifileega järgi.
Pilt

polarbear
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 540
Liitunud: 28 Aug 2013, 21:28
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas polarbear » 29 Apr 2017, 00:07

Tehtud-mõeldud.

Pilt

Ühe paki viilutatud fileed maitsestasin tunde järgi soola, chicken-and-steak ja broilerimaitseainega ja teisele valasin lihtsalt sortsu fish sauce-i peale. Vedelesid tunnikese külmkapis ja siis kuivama.
Fish sauce-iga maitsestatud maitsevad täpselt nagu Talleggi-i laastud, teised maitsevad nagu maitsestatud laastud. Seega kõlbab küll kuivatada ja süüa.
Toidulisandiks piirduks ilmselt ainult soolaga, aga niisama krõbistamiseks vajab mõnevõrra erksamat maitset.
Pilt

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1182
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas Nohik » 09 Mai 2017, 20:07

3 nädala maitsetest õnnestus. Liha maitse juures vist pigem segas, et tegin üsna vähese soolaga roa valmis. Nüüd lisasin maitseaineid enne kuuma vee lisamist.
Nohik kirjutas:
27 Apr 2017, 09:33
Eile õhtul tegin minicripi pakitud oahautise nädala vahetesti. Mingi kahtlus närib hinge, et lihatükkide maitse on veidi muutunud. Ära ei tapnud. Võrreldes järgmise roaga võib lugeda maitselt õnnestunuks.
All engineers are cyborgs

polarbear
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 540
Liitunud: 28 Aug 2013, 21:28
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas polarbear » 09 Mai 2017, 20:35

Siinsama teemas mainitud kuivakana kõlbab siiani süüa. Tõsi, säilitatud külmkapis, plastikust salatitopsi sees. Järan õhtuti tüki või paar, kui nälg näpistab. See fishsauce-iga maitsestatud on ikka tõsiselt v***lõhnaga, maitse samas täiesti ok. Sama lugu nagu surströmminguga, lõhn tapab, aga süües üsna nitševoo amps.
Kuna nüüd mõlemad maitsestused karbis segi ja paar nädalat lahtunud, siis polegi erilist vahet kumba võtta.
Tekkis mõte terves tükis filee suitsust läbi lasta, seejärel viilutada ja kuivatada.
Jällegi, tehtud-mõeldud.....
Pilt

polarbear
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 540
Liitunud: 28 Aug 2013, 21:28
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas polarbear » 01 Juun 2017, 18:55

polarbear kirjutas:
29 Apr 2017, 00:07
Tehtud-mõeldud.

Pilt
Kunas ma seda tegingi? Aa, umbes 2 kuud tagasi. Nüüd leidsin külmkapi taganurgast salatitopsiku mõne allesjäänud kanaribaga ja ohhoo, kõlbab ikka veel süüa ja maitse/konsistents on kah igati ok!
Tasus vaeva :D
Pilt

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1182
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas Nohik » 03 Juun 2017, 16:00

5 nädala test minu minicripis toatemperatuuril hoitud toidul oli samuti igati okey. Vahepeal tegin trenni mõttes 2 masinatäit veel, niisamagi hea lihtne süüa.
All engineers are cyborgs

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1182
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas Nohik » 03 Mai 2018, 13:47

Kas plaadiga hakklihamasinast on mingil kujul võimalik läbi ajada porgandit, bataati, hernest, uba jne? Toorelt, keedetult?
Pilt
All engineers are cyborgs

Kasutaja avatar
Tanel
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 682
Liitunud: 19 Sept 2011, 21:36
Asukoht: Võru
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas Tanel » 03 Mai 2018, 15:03

Nohik kirjutas:
03 Mai 2018, 13:47
Kas plaadiga hakklihamasinast on mingil kujul võimalik läbi ajada porgandit, bataati, hernest, uba jne? Toorelt, keedetult?
Kui kotleti jaoks hakkliha teed siis ajad ju toorest porgandit ka sisse?!
Ilmselt oleneb üpriski palju masina jõudlusest.
The size of your pack is relative to the size of your fear.

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1182
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas Nohik » 03 Mai 2018, 15:19

Miski 35 a tagasi viimati hakklihamasinat kasutasin, midagi ei mäleta.
Kui eelmine aasta dehüdreeritud toitu tegin, olin üsna väsinud kahvliga purustamisest. Uurin, kas tasuks masin hankida. Nüüd on tüki rohkem toitu teha. Kui ei tee taimehaket, on mahavisatud raha. Laenata ka ei taha prooviks, lõhun veel ära.
Aga kui porgand läbi läheb, peaks kõlbama, teised asjad peaks olema pehmemad.
All engineers are cyborgs

Kasutaja avatar
Tanel
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 682
Liitunud: 19 Sept 2011, 21:36
Asukoht: Võru
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas Tanel » 03 Mai 2018, 16:00

Nohik kirjutas:
03 Mai 2018, 15:19
Miski 35 a tagasi viimati hakklihamasinat kasutasin, midagi ei mäleta.
Kui eelmine aasta dehüdreeritud toitu tegin, olin üsna väsinud kahvliga purustamisest. Uurin, kas tasuks masin hankida. Nüüd on tüki rohkem toitu teha. Kui ei tee taimehaket, on mahavisatud raha. Laenata ka ei taha prooviks, lõhun veel ära.
Aga kui porgand läbi läheb, peaks kõlbama, teised asjad peaks olema pehmemad.
Poest võid ka küsida, ehk oskavad öelda, et kas porgandit, kaalikat võtab. Ära kõige lahjemat masinat võta, jõudu peab olema.
The size of your pack is relative to the size of your fear.

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1182
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas Nohik » 04 Mai 2018, 18:37

up, kas keegi hakklihamasina omanik prooviks lasta 3-5 porgandit läbi masina, pleace...
Nohik kirjutas:
03 Mai 2018, 15:19
Miski 35 a tagasi viimati hakklihamasinat kasutasin, midagi ei mäleta.
Kui eelmine aasta dehüdreeritud toitu tegin, olin üsna väsinud kahvliga purustamisest. Uurin, kas tasuks masin hankida. Nüüd on tüki rohkem toitu teha. Kui ei tee taimehaket, on mahavisatud raha. Laenata ka ei taha prooviks, lõhun veel ära.
Aga kui porgand läbi läheb, peaks kõlbama, teised asjad peaks olema pehmemad.
All engineers are cyborgs

Kasutaja avatar
sepaonu
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 813
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas sepaonu » 04 Mai 2018, 18:51

Ma võin 6-packi eest 3 porgandit riivida, köögikombainis purustada ja noaga hakkida , aega läheb vähem, kui mul selle 6-packi käibemaksuosa joomise peale kulub.
joon jõest, söön jõest

Vasta

Mine “Matkaköök”

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline