Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Kõik matkatoidust, retseptid, soovitused, energianormid jne.
Kasutaja avatar
sepaonu
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 813
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas sepaonu » 06 Sept 2014, 09:55

Loomaliha saadavus on kolkas pehmelt öeldes nõrk, mul läks peaaegu nädal, et puhast looma hakkliha saada.
Praadisin hakkliha ära vähese õliga, lisades praadimise ajal soola ja natuke pipart, siis sõela peale ja tulikuuma veega lobistasin üle kergelt segades, no kraanikausisügavikku suunduv vedelik oli suht rasvase näoga, nõrutasin, jahtus, siis segasin juurde purustatud küüslaugu ja kuivatasin kogu segu kuivatiga täiesti krõpskuivaks.
Võttes aluseks knorri topsisöögi segasin oma segu, mis on laias laastus 1:1 poe kartulipudrupuru ja hakkliha, paar kuivatatud tomatit näppude vahel puruks rebituna ja näpuotsatäis kuivatatatud tilli. Retsepti kogused panin kõik kohe supilusikatäis valemina, kuna see on ka matkal kaasas ja annab võimaluse kohapeal mixida erinevatest ollustest.
rehkendus.jpg
vasakul klaasis knorri topsisöök kartulipuder lihaga? , paremal omasegatud, keskel lihtsalt knorri tops mõõtkavaks
tomattill.jpg
ja muidugi oli ju kohe vaja proovida, et kuidas ära haudub kuuma vee peale valamisega
puder.JPG
sõin ja jäin rahule, millega on minu jaoks lahendatud lihasemate matkatoitude isevalmistamine.
Võibolla tegelen kunagi ka kartulipudru isetegemisega, millega oleks siis kõik naturaalne, suur osa isekasvatatud, praegu jääb see poepuru.
Probleem, mis võib tekkida on säilitamine. Ma ei usu, et see võiks tekkida nädala-kahe jooksul, a kui mingi omavalmistatud puru jääb kuuks või kauemaks ilma vaakumitta seisma, siis tema elukombeid tuleks jälgida. Panen kohe sellest esimesest satsist osa vaakumisse, osa minigrippi, las seisab, saab jälgida, et mis ta teeb.
joon jõest, söön jõest

Kasutaja avatar
MeelisV
Uudistaja
Uudistaja
Postitusi: 75
Liitunud: 13 Juun 2013, 11:38
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas MeelisV » 06 Sept 2014, 20:40

kõik hea aga mul tekis küsimus
palju sellest soolast ja piprast alles jäi peale veega loputamist ?
arvan, et peaaegu mitte midagi :roll:
omal köögis tähele pandud, et praetud ja maitsestatud hakkliha lisamisel hautatud kapsale (magedale) pole lihale lisatud maitsest liha küljes varsti midagi järgi

knorri pudruga väga hästi kursis olles arvan, et kui sinna ka täismage asi sisse segada pole midagi tunda sest pudrus on maitset küll ja piisavalt.
seega kas soola ja pipra kasutamine praadimisel oleks nagu liigne või eksin ?

teine küsimus, teab keegi
kas sellise apastraadiga saaks ka hakkliha ja nt. ka beef-jerkit vms. kuivatada ?
https://www.prismamarket.ee/tooted/tehn ... 6160617672" onclick="window.open(this.href);return false;

Kasutaja avatar
sepaonu
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 813
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas sepaonu » 06 Sept 2014, 22:03

Ma knorri seda topsisööki tegelikult ei kasutanud oma toidu tegemisel. Knorri tõin autost, kuna ma seda portsu kõige rohkem söönud, mind ei huvita palju ta ml-s on, mulle arusaadav kogus, hakkasin sellest lihtsalt nii peale, et knorri söök välja, lusikatäied oma sööki samasse topsi sisse, suurusjärk teada, lusikaarv teada, muud matemaatikat ma ei vaja :D Ei uhu miski 5-7sek kuuma veega lobistamist miskit soola välja. Kartulipudruks kasutasin tegelt seda
perunamuusi.jpg
perunamuusi.jpg (39.42 KiB) Vaadatud 5080 korda
mulle meeldib, et seal papppakendis on kaks korrektset fooliumpakki sees, a portskolmele, niisamagi hea neid pakke matkale võtta.
Selle su lingitud kuivati kohta ei oska miskit öelda, ma soovitaks mingeidki andmeid küsida, et kui suur asi see olla võiks ja siis ise mõelda, et mida see tähendab, palju sinna sisse panna ka saab. Sihke ümmargune siin näha miskite andmetega
http://www.sojapood.ee/toode/dehudraator-midzu/" onclick="window.open(this.href);return false;
Hakkliha jaoks võiks ta umbes 60 -70 celsiust välja anda, siis läheb 10h umbes. Kui taimerit pole sellel, siis pead arvestama ajaga või lihtsalt stepslitaimeri vaatama. Kui see ümmargune on ainult puuviljade variant, siis vaata kui tiheda silmaga need alused on, hakkliha pudiseb läbi kui liiga hõre alus. Praeahjus saad ka vendiga kuivatada, kui selline kuumaõhugrillilaadne funktsioon juhtub olema.
joon jõest, söön jõest

Kasutaja avatar
reigo130
Matkasell
Matkasell
Postitusi: 326
Liitunud: 23 Aug 2012, 16:15
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas reigo130 » 02 Nov 2014, 20:18

Juhin teid isetegemisest natuke kõrvale.
Viibin Norras ja vaatan siin Real Turmat dehüdreeritud toite. Ilmselt ostan mingi koguse siit koju ka, sest kui mujal jääb nende hind ca alates 9.90, siis siin maksab ca 7 eurot.
Minus tekib väike kadedus, sest kui tuua need hinnad proportsionaalses võrdluses (hariliku inimese tunnitasu) üle Eestisse, maksaks üks pk max 2 eurot. Mis viga neid siis matkale osta oleks.
http://www.xxl.no/search?q=turmat%3Anew ... eal+Turmat" onclick="window.open(this.href);return false;

Kasutaja avatar
sepaonu
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 813
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas sepaonu » 03 Nov 2014, 08:00

Esimene dehüdraatoriga tehtud kala ehk haugikõrsikud.
kõrsikud - Copy.jpg
Matkasin sõbra juurde sauna, huvitavad jutud huvitavate inimestega saunaahju ümber, õlu ja haugikõrsikud. 8-)
joon jõest, söön jõest

Kasutaja avatar
sepaonu
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 813
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas sepaonu » 14 Aug 2015, 10:58

Proovisin vahepeal loomalihapõua ajal sealiha kuivatada, vist välisfilee oli, täitsa maitsev sai, igat viimast rasvaräbalat ei viitsinud küljest ära kiskuda, need polnud ka hea maitsega, süües kinkisin loodusele need.
Viimane reis oli kena vaheldus hommikune omlett kuivatatud munast, netist uurisin, et kahtepidi saab teha, teed omleti valmis ja kuivatad ja teise variandina kuivatad lihtsalt lahtimixerdatud muna ja mina tegingi nii. Soovitatti ka jahvatada miski veskiga kuivatatud puru ära aga selle jätsin laiskusest vahele. Täitsa hea asi sai. Segasin 1/2 veega, lasin tõmmata ja liguneda ca 10minutit ja praadisin priimuse peal.
omlett.jpg
joon jõest, söön jõest

Kasutaja avatar
mrWilson
Administraator
Administraator
Postitusi: 1598
Liitunud: 12 Veebr 2011, 04:31
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas mrWilson » 14 Aug 2015, 11:19

Kuivatatud muna tundub põnev.
Ah, minge metsa...

Kasutaja avatar
mrWilson
Administraator
Administraator
Postitusi: 1598
Liitunud: 12 Veebr 2011, 04:31
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas mrWilson » 16 Juun 2016, 16:33

Panin selle lingi ka retseptide teemasse kuid ei tee paha ka siia lisada: http://andrewskurka.com/section/how-to/ ... l-recipes/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ah, minge metsa...

campestonia
Uudistaja
Uudistaja
Postitusi: 8
Liitunud: 17 Nov 2015, 19:22
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas campestonia » 17 Juun 2016, 10:23

HHH (Hungry Hammock Hanger) naitab palju dehüdreeritud retseptide: https://www.youtube.com/user/MrBabelfish5/videos
Ta naitab ka Pemmican, originaal Native American matkatoit.

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1181
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas Nohik » 02 Sept 2016, 10:19

Kas keegi punast kala on proovinud dehüdreerida, kui ruttu rääsub?
All engineers are cyborgs

Kasutaja avatar
sepaonu
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 813
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas sepaonu » 02 Sept 2016, 21:10

ma olen kuivatanud punast kuivatiga, väga hea on ,kõik, mis pole plaanis ära süüa panen vaakumisse ja sügavasse, ükskõik, mis kuivatatud liha või kala.
ma ennem jääd võtan merest haugi omale talveks sügavasse, kaks aastat olen kalamarja kah kuivatanud, kah väga hea.
joon jõest, söön jõest

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1181
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas Nohik » 02 Sept 2016, 22:04

Ma lihtsalt leidsin aidast töökorras excalibur dehydratori, kahjuks küll hilja. Võib-olla loomahakk-liha proovin veel teha. Punast kala jõuaks ka veel teha ühe laari, teoreetiliselt.
All engineers are cyborgs

polarbear
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 540
Liitunud: 28 Aug 2013, 21:28
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas polarbear » 02 Sept 2016, 22:26

Siin üks juhend
Melassisiirupit ja vedelat suitsu saab maitseainetele pühendatud putiikidest.
Ise asendaks selle siirupi meega ja teeks eelnevalt külmsuitsutatud lõhest.
Pilt

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1181
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas Nohik » 03 Sept 2016, 12:01

Temperatuuri osas tekkis küsimus, et suures osas retseptides üsna kõrgetel temperatuuridel peab kuivatama, ka see suitsulõhe oli vist 63ºC.
Samas mõned kuivatavad toatemperatuuril. Kas säilivuses ka midagi vahet on, kas külmalt või soojalt kuivatatud?

(KIIRE, ÕHTUL LÄHEB KALA MASINASSE)
All engineers are cyborgs

Kasutaja avatar
sepaonu
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 813
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas sepaonu » 03 Sept 2016, 12:35

Mul on kuivati olnud nüüd kaks aastat, algusest peale kirjutasin marinaadi koostiste koguseid , temparatuuri ja aega üles. Ma olen temperatuure alandanud ja aega pikendanud liha ja kala puhul. Sellist asja ka kasutan, et näiteks kuivatusaeg 10h aga panen extra 8h ja siis korjan väiksemad tükid, mis on juba valmis välja ja lisan veel 2h. Kala puhul on minu meelest temperatuuri alandamise ja aja lisamise efekt suurem, jääb ikka rohkem selline, nagu vabakuivamisega.
Osad asjad kuivatan tuhkkuivaks säilimise pärast, näiteks hakkliha matkatoidu sisse, pole ka kunagi märganud, et hakkliha pehmeneks toas, samas tomat võib olla krõpskuivaks kuivatatud, murdub näpuvahel, seisab 2-3 päeva toas ja hakkab painduma.
Maitsed ja eelistused ja veendumused on igaühel omad, kui märkmeid teha ja katsetada, siis ajapikku loksub kõik paika. Ma näiteks alustasin kuivalihaga 2tk tervet küüslauku 6kg liha kohta ja praegu panen marinaadi 8-10tk 6-7kg kohta. Kuivakalale ei pane mitte midagi peale soola aga ma ei pane ka muul moel söödavale kalale mitte midagi peale soola ja tilli.
Säilivuse koha pealt vast kõige olulisem, et mis oludes ja kui kaua säilitada. Kui ma ei tea, millal ma midagi sööma hakkan, siis viskan alati sügavasse. Samas täiesti kindlalt vaakumpakendatud kuivaliha vedeleb mul autos üle kuu aja ja midagi ei juhtu sellega.
joon jõest, söön jõest

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1181
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas Nohik » 03 Sept 2016, 19:38

Proovin esimese laari lihtsalt ja jahedalt.
All engineers are cyborgs

Kasutaja avatar
sepaonu
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 813
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas sepaonu » 11 Mär 2017, 18:05

Proovisin uba teha, kuna midagi kartulipudrule vahelduseks vaja, igasugu kuskusid ja makaronid ei sobi mulle vahelduseks. Leotatud oad keetsin ära, loputasin, saumikseriga siukeseks pudruks.
d3.jpg
Kuivas 52C juures 4h
siis oma mõõdutopsiga kilekotti ja maitsesilona kuivatatud paprika ja tomat ja till.
d2.jpg
Lihaga ei hakanud jamama, selle maitse on ajus ja keeles salvestunud, räimepihve kasutasin liha asemel. Keev vesi peale ja ca 8min ootasin ja oli tõestatud, et kenasti ärkab ellu ainult keeva vee pealevalamise ja ootamisega, vett sai esimesel korral natuke palju, kuna valasin samapalju, nagu olen harjunud kartulipudrule valama, seda oli veits palju, kuna kartulipuder paisub oluliselt rohkem. Ilmselt kui suveks teen suurema laari siis lasen peale kuivatamist köögikombainist läbi, siis peenem ja ühtlasem.
d1.jpg
joon jõest, söön jõest

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1181
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas Nohik » 15 Mär 2017, 10:20

Forelli jahe katse tookord nurjus, rasvasematele tükkidele hakkas rääsumismaitset külge tulema teise päeva õhtuks. Rasvasematele tükkidele ei tekkinud koorikut peale. Panin siis temperatuur 65 peale ja küpsetasin ära, ning sai nädala jooksul ära söödud, selle aja seisid köögilaual lahtiselt. Tulemus oli maitsev. Tükid oli pehmed ja üllatavalt pudedad, nagu maisipulgad. Säilivuse kohta ei oska midagi öelda. Maitseaineks oli ainult sool ja pipar vähesel määral. Kui arvestada, et rasvased kohad ka forellist ei sobi, siis läheb hind päris röögatuks.
Nohik kirjutas:Proovin esimese laari lihtsalt ja jahedalt.
All engineers are cyborgs

Kasutaja avatar
sepaonu
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 813
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas sepaonu » 15 Mär 2017, 11:36

kala puhul on aeg kõige tähtsam, rasvase kala puhul on tähtsast ajast veeltähtsam aeg. 8-) Sellist tavalist levinud kala nagu särg ja vimb võrrelda, siis vimmaga läheb kauem aega. Niiskuse väljumine kalast peab aeglane olema. Kui fileetükk papinaelaga kuhugi õue panna, mida ma ka korduvalt teinud olen, siis sooja ja tuulise maikuu paiku 48h ja sööd seda. Kõigeparem kuivakala saab minu meelest täiesti puhastamatta kalast, nii nagu veest tuleb, nii soola ja nii nöörile/klambripüssiga lipi külge. Suure rasvasisaldusega kalad nagu lõhe või sumbavikker vms ei sobi lihtsalt kummutisahtlis säilitamiseks pikalt, selliste rääsumakippuvate rasvaste wärgensite pommikindel hoidmiskoht on vaakumis ja sügavkülmas. Isegi kuivaliha puhul jääb mul midagi tuppa ja enamuse viin sügavasse, kohe, oluliselt parem tunne on leida poole aasta pärast kuivalihapakk sügavast, kui sahtlinurgast, isegi need peened kõõlusekiud, mida keegi ei viitsi välja lõikuda tekitavad mingi vananenud maitse.
joon jõest, söön jõest

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1181
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas Nohik » 16 Apr 2017, 22:50

Igaks juhuks küsin enne katsetust, kas on midagi veel peale rasva, mida kuivatatud valmistoidu sisse kindlasti ei peaks panema?
Kas kuni kuu aega toatemperatuuril säilitamiseks on segapada, mis sisaldab ka rasvata liha, sibulat, küüslauku, rohelist hernest jne igati okey?
All engineers are cyborgs

Kasutaja avatar
sepaonu
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 813
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas sepaonu » 16 Apr 2017, 23:28

Ei tea küll midagi sellist peale rasva.
Säilivus oleneb hoiutingimustest, mul köögis palju asju lahtiselt ja purkides, enamusega ei juhtu aastaga ka midagi, no juhtub aga reaalselt aru ei saa, võtad lusikaga, krõbiseb, järelikult ok. Samas mingid tomatid, mis tulid krõpsuna kuivatist, paari päeva pärast painduvad, a see midagi ei loe, paindugu. Mingi niiskus on loomulik.
Matkal samamoodi oht niiskust või vett saada, eks pakendatud peab olema, selles suhtes see koduperenaise vaakumipäts mõistlik jubin, eriti, kui kõik portsudeks jagatud. Kui on sedapidi, et kott herneid ja kott kaera jms, siis minigripp targem.
joon jõest, söön jõest

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1181
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas Nohik » 18 Apr 2017, 23:45

Esimene katsetus valmistoiduga läks masinasse.
Umbes pool kilo kuiva põlduba, 400g hernes/porgand/mais külmsegu, 400g külmutatud rohelist hernest, 1 paprika, 2 tomatit, 2 sibulat, mõni küüslauk, keskmise suurusega sea sisefilee, veidi soola, ohtralt musta pipart. Oad keetsin ette poolteist tundi, teist ringi hautasin samuti kõike poolteist tundi. Vähese vedela kurnasin välja ja purustasin veidi kahvliga.
Mõõduks oli 450 ml toidukarp, millest mul tavaliselt kõht täis saab. Kahe karbitäie hautisega elan päeva täiesti normaalselt ära. Eks pärast näeb, palju kuivatatult kaaluma see ports hakkab. 5 portsu sai kuivama, 7 oleks saanud sellest kogusest.
Ja seekord loobusin igasugu mõtetest aeglasemalt kuivatada, läks 63°C kuivama.
Enne kuivatamist oli maitsev.
1.jpg
1.jpg (85.5 KiB) Vaadatud 2948 korda
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
All engineers are cyborgs

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1181
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas Nohik » 19 Apr 2017, 09:06

Kõlbab süüa, kuigi, pipar on vist mõistlik kaasa vedada või pärast kuivatamist lisada. Mingi osa maitsest aurab ikka välja. Eile vist unustasin, ka kuivatatud tilli panin. Ka selle peaks lisama pärast kuivatamist. Ehk tegelikult võib öelda, et maitsestamise osa vajab läbimõtlemist.
Rehüdreerimise aeg vähemalt 20 min, sõin vahemikus 20-35 min, lõpuks oli päris hea.

Keskmine ports tuli 95g kuivkaalus. Ühe portsu lasin läbi kohviveski kergelt, selliselt mahub 8x12 cm minigrippi.

Kui midagi muud üldse pole, läheb siiski tõenäoliselt 3 pakki päevas minusuguse kohta (mitte 2).

Järgmise katse teen tatra ja hirsiga.
All engineers are cyborgs

Kasutaja avatar
sepaonu
Ekspert
Ekspert
Postitusi: 813
Liitunud: 22 Okt 2013, 21:15
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas sepaonu » 19 Apr 2017, 09:54

Mul söögikord vaakumpakendis 105gr, hommikupuder kahele 85gr, omlett kahele 112g vaakumis, ilmselt koos kohvi ja meega peaks laias laastus päevakaal jääma suurusjärku +/- 300gr kanti/inimene. Selle kuivatoidu kasutamise pluss on ka see, et gaasi kulub vähe, maht kotis väike, söögikorra maht on nagu ca 15cm peenikest luunja kurgi otsa.
Ise tuleb testida oma meeldimisi. Kõik asjad kuivatoitudes ei lähe superpehmeks keeva vee pealevalamisega. Kõik kõigile ei maitse. Vaheldust vaja. Kodus ju ka ei söö 8 päeva järjest kartulipudru hakklihakastmega 8-)
Helbepudrud on üks võimalustest ka lõuna ja õhtusöökide vahelduseks, praegu tundub mulle testimist väärt ideena riisihelbed+liha+lisandid. Poest ostetavad purud lihtsustavad elu. Ma olen mõelnud, et võiks seda proovida osta
https://www.myprotein.ee/sports-nutriti ... Selected=Y" onclick="window.open(this.href);return false;
sest muna kuivatamine ise paras lätramine, kui maitses mingit vahet poleks, siis sobiks.
joon jõest, söön jõest

Kasutaja avatar
Nohik
Guru
Guru
Postitusi: 1181
Liitunud: 25 Aug 2015, 12:51
Kontakt:

Re: Dehüdreeritud (kuivatatud) toit

Postitus Postitas Nohik » 19 Apr 2017, 10:35

Mul on see jama, et ma nende teraviljaputrude maitset ei tunne. Kui ei teaks, et toidab, ei suudaks üldse sisse pressida endale. Ja riis teeb kaka saviks, muidu on maitsev küll.
Praktiliselt söön "viljadest" ainult uba, hernest ja tatart. Hirssi ei söö, aga aga talun, seega matkal saan süüa. Kartulit ka talun, kuigi tavaliselt ei söö. Muidu pean liiga rammusaks neid. Kodus toitun suures osas liha või kalaga aedviljapadadest või salatist ja lihast. Leiva söömise olen ka välja harjutanud.

Muna proovin kindlasti ära. Ja vahelduseks proovin mõned road juustuga teha.
Veel on plaanis proovida muskaatkõrvitsa ja bataadi lisamist hautsele. Kõrvitsa saab panna hautisesse niiöelda vee asemele, aga tulemus on hea. Tavamõttes pole probleem, kui hautis vedel saab. Pean proovima kuidagi seda tahkemalt valmistada. Need sini-hele-rohelised kõrvitsad Prismas (89 senti kilo) on väga maitsvad. Kõrvitsate hooaeg on lõppemas, tõenäoliselt pean ära ostma ja sügavkülma panema. Bataadiga peab ootama mingit soodsamat hinnaperioodi. Preagu tundub Tartus voobsee otsas olevat.

Ja pemmicani ei maksa unustada, see teeb ka teraviljapudru söödavaks. Tõenäoliselt on see ka üsna lihtne viis rasva manustamiseks. Ka oliiviõli tuleb mingi pudeliga kaasa ja võid.

Seda muna valmispulbrit veidi kardan, sel puudub normaalne konsistents tõenäoliselt.
Ma arvan, kui suudan 5 erinevat toimivat rooga kokku saada, on hästi. Kui 8 välja veab, on suurepärane.

330g päevas per kärss koos kohvide ja teega kokku on tõenäoliselt mõistlikuse piir jah seljas vedamiseks. Kui rehkendada õli lisamist, tuleb tõenäoliselt kuivaine ports ca 85g.

Sea sisefilee oli üsna kerge puhastada, tõenäoliselt kana ja loomaga jamama ei hakka. Kuna elan lihapoe kõrval, tuleb korralik sea sisefilee üsna odavalt ja lihtsalt kätte. Analoogse kvaliteediga kana või loom läheks ebamõistlikult kalliks.
All engineers are cyborgs

Vasta

Mine “Matkaköök”

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline